През декември 1997 г. на голям екран в САЩ се появява един от най-касовите и най-награждаваните филми в историята – „Титаник“! Месеци след това той ще покори целия свят.

За да отпразнуваме неговата кръгла годишнина, решихме да ви споделим няколко любопитни факта около филма, който разказва за злощастната съдба на кораба „Титаник“, потънал заради сблъсък с айсберг през 1912 г.

  1. Бюджетът на продукцията е 200 млн. долара, което е доста солидна сума за тогавашното кино, но рискът напълно си струва, защото в крайна сметка „Титаник“ печели над 2 млрд. долара и 11 награди „Оскар“. В момента е вторият най-касов филм в света. На първо място е друг филм на Джеймс Камерън – „Аватар“.
  2. Робърт де Ниро трябвало да изиграе капитан Смит, но в последния момент отказал ролята, защото имал стомашна инфекция. Линдзи Лоън пък за малко да изиграе малката приятелка на Джак – Кора Картмел, но от продукцията решили, че не може и Кора да има рижа коса като Роуз, защото публиката ще реши, че двете са сестри... Така Линдзи се прощава с този златен шанс.
  3. Миналата година 25-годишният Рийз Томпсън, който има малка роля във филма, споделя, че хонорарът, който е получил като процент от приходите, възлиза на 30 хил. долара и все още получава чекове заради участието си.
  4. Най-големи заслуги за успеха на филма,разбира се, има режисьорът Джеймс Камерън. Той много държал на автентичността и имал усет за детайла, но понякога си бил леко плашещ. Самата Кейт Уинслет твърди, че на моменти се страхувала от него.
  5. В сцената, в която Джак рисува Роуз, всъщност е заснета ръката на самия Камерън – режисьорът можел да рисува, докато Лео нямал този талант. Затова режисьорът сам е нарисувал голата скица на Уинслет, която е носела бански костюм по време на сцената.
  6. Снимките често започвали в 4.30 сутринта, а Камерън заснел толкова много материал, че в един момент филмът се оказал с продължителност от... 36 часа!
  7. Камерън признава, че една от причините да направи филма е да се гмурне до останките на истинския „Титаник“, който е бил намерен през 1985 г.
  8. „Титаник“ е един от последните блоксбастъри, който не разчита на специалните ефекти за впечатляващите си декори. Екипът купил 40 акра земя в Мексико, където построил огромен басейн с размерите на две футболни игрища и съдържащ 64 352 000 литра вода, в който да поберат реконструирания „Титаник“... Каква отдаденост! „Размерите на това, което създадохме, бяха поразително, казва човек от екипа. Много от нещата, които направихме, днес ще се направят с компютър. Но при „Титаник“, когато виждате 250-метров кораб, това наистина е 250-метров кораб, когато виждате как 500 души тичат по палубата, това наистина са 500 души, тичащи по палубата.“
  9. Сцената, в която водата разрушава голямото стълбище, е заснета само с един дубъл, защото водата наистина разрушава целия декор.
  10. Сцената, в която пътниците са в океана, също е заснета в огромен басейн, но Камерън наредил водата да е с температура от 27 градуса, за да може хората да се чувстват комфортно, все едно са в истински басейн. По-късно, с компютърни ефекти, е добавена парата, която излиза от устите им, за да изглежда сякаш наистина са в студения океан. Кейт Уинслет обаче отказала да носи дебел бански под дрехите си, за да може треперенето ѝ да изглежда по-автентично. Ето така си докарала хипотермия.
  11. 20 спасители следели за безопасността на актьорите по време на тази сцена, но ако някой искал да напусне водата, бил заплашван с уволнение...
  12. Замръзналите трупове в тази сцена всъщност са статисти, покрити със специална пудра, която се кристализира при контакт с водата.
  13. Нито Кейт Уинслет, нито Леонардо ди Каприо били първият избор за ролите си. Гуинет Полтроу, Уинона Райдер и Ума Търман били поканени на кастинг за ролята на 17-годишната Роуз. Почти неизвестната Уинслет обаче много искала ролята и изпратила на Джеймс Камерън букет с рози, на чиято картичка пишело „От твоята Роуз“.
  14. Междувременно Матю Макконъхи бил избран от продуцентите, за да изиграе Джак, но Джеймс Камерън държал да изберат Лео.
  15. Въпреки че Уинслет и Ди Каприо отричат някога да са имали връзка, актрисата шеговито го описва като „любовта на живота ми“.
  16. Точно Лео е отвел Кейт до олтара през 2012 г., когато актрисата се омъжи за Нед Рокенрол. Лео всъщност е доста пестелив на думи, когато описва връзката си с Кейт: „Просто се харесваме като хора“.
  17. Кейт е получила 2 млн. долара за ролята си в „Титаник“, а Лео – 2,5 млн. долара. Днес състоянието на актрисата възлиза на 60 млн., а неговото – на 180 млн.
  18. Парчето от врата, върху което Роуз се качва след потъването на кораба (онова, за което се спори дали би побрало и Джак!), всъщност е реплика на врата, която е била намерена след потъването на кораба и в момента дори е изложена в музей в Нова Скотия.
  19. И като говорим за вратата, феновете от години спорят дали Джак можеше да оцелее, ако Роуз му беше направила място... Камерън обаче казва, че вратата е била толкова голяма, за да издържи Роуз, но не и да издържи и двамата... и точка.
  20. В последната сцена, в която Роуз среща Джак, часовникът на стълбището показва точно 2.20 ч. след полунощ – точния час, в който потъва корабът.
  21. На кораба наистина е имало пасажер с името Дж. Доусън (не Джак, а Джоузеф) и след излизането на филма, гробът му е посетен от много фенове на лентата.
  22. Актрисата, която изигра възрастната Роуз, е била единственият член на екипа, който е бил роден по време на трагедията с кораба, и е най-възрастният човек, номиниран за „Оскар“.
  23. 50 дизайнери са работили в продължение на една година върху костюмите на продукцията.
  24. Една вечер някой от екипа решил да се пошегува и подправил супата, с която вечеряли. В ястието бил сипан РСР, познат още като „ангелски прах“, който е мощен халюциноген. До ден-днешен не се знае кой стои зад тази „шега“, след която 80 души отишли в болница. „Някои хора се смееха, някои плачеха, някои повръщаха“, разказва актьорът Бил Пакстън. „В един момент се чувствах добре, в следващия чувствах такова безпокойство, че имах нужда да дишам в хартиена торба, за да се успокоя. Камерън се чувстваше по същия начин.“
  25. Домашният любимец на Лео – неговият гущер, бил премазан от камион на снимачната площадка. Освен това Лео се ядосвал на безкрайните снимки и 14-часовия работен ден. Разказите на очевидци твърдят, че докато снимал известната сцена с вечерното парти, Ди Каприо се навел към Кати Бейтс, посочил приборите за хранене и попитал: „Кой от всичките да използвам, за да си направя лоботомия?“
  26. В същото време на снимачната площадка Камерън се запознава с 5-ата си съпруга – Сузи Амис, която играе внучката на Роуз. Двамата имат три деца.
  27. Всички знаем емблематичната песен My Heart Will Go On, но знаете ли, че Камерън не е искал да я включва в саундтрака. Режисьорът е почитател на хеви метъла и не искал да включва никакви поп парчета в саундтрака. Държал в него да има само класическа музика. Но композиторът тайно записал песента със Селин Дион и Камерън се съгласил да я включат само защото от студиото му дишали във врата и искали песен, която успешно да рекламира филма.
  28. Песента печели награда „Оскар“ и е продадена в 15 млн. екземпляра по света. Кейт Уинслет обаче казва, че никога не я слуша и направо ѝ се гади, ако я чуе случайно. Твърди се, че и самата Селин Дион не харесва парчето особено много.