Всеизвестно е, че любовта на мъжа минава през стомаха, а и готвенето е едно от задълженията, които съпътстват живота на всяка дама. Затова сме ви подготвили няколко лесни традиционни рецепти, с които да впечатлите любимите хора.
Баница
И като казахме лесни. Наистина имаме това предвид. С повод и без повод, българинът е свикнал на трапезата му да присъства баницата. А ето и нашето предложение:
Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори
- 500-600 грама сирене
- 5-6 яйца
- ½ пакет масло
- Олио
- Газирана вода
Начин на приготвяне:
Поръсете тавата с малко олио, сложете 2-3 кори и поръсете с предварително натрошеното и смесено с яйцата сирене. След това сложете още 2-3 кори и плънка. Редувайте, докато продуктите свършат. Нарежете баницата на парчета и залейте с разтопеното масло. Оставете да престои 10-сетина минути, след което залейте баницата с газирана вода. Печете на умерена фурна до златист цвят.
Боб чорба
Необходими продукти:
- ½ кг. боб
- 2 моркова
- 2 глави кромид
- 1 чушка
- 1 домат
- Подправка за фасул
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за 24 часа в студена вода. След това се измива, поставя се е тенджера с 2 литра вода и се слага на котлона. Оставя се да поври 5 минути, след което водата се сменява. Поставя се в тенджера под налягане заедно с наситнените зеленчуци и няколко лъжици олио. Когато бобът е сварен се овкусява със сол и готова подправка за фасул.
Печено пиле с картофи
Още една вкусна рецепта, която изисква минимални усилия.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- ½ пакет масло
- ½ кг. картофи
- Подправка за пиле
- Сол
Начин на приготвяне:
Пилето се измива добре и се поръсва обилно с подправка за пиле, малко сол и масло. Слага се в предварително намазнена тава. Картофите се обелват, измиват и се нареждат цели около пилето. Поръсват се със сол и масло. В тавата се налива вода, а ястието се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната. След като месото е готово, фолиото се маха. Пече се до образуването на хрупкава коричка.
Пица
Необходими продукти:
- 1 пакет готово тесто
- Колбаси
- Кашкавал
- Доматен сок или кетчуп
- Сирене
- 4 яйца
- Царевица
- Маслини
- Подправка за пица или шарена сол
Начин на приготвяне:
Тестото се разточва и се поставя в тава, поръсена с олио. Намазва се с доматения сок или кетчуп, след което се редят останалите продукти. Може да използвате всякакви колбаси, сирене, кашкавал, царевица и въобще каквото ви дойде наум. Върху плънката се чукват 4 яйца и се слага подправка за пица. Пече се около половин час на умерена фурна.
Мусака
Изисква повече време за приготвяне, но пък е едно от ястията, които всяка дама трябва да умее да готви.
Необходими продукти:
- 1 кг. картофи
- 500 гр. кайма
- 2 глави лук
- 2 домата
- Чубрица
- Сол
- Черен пипер
- Магданоз
За застройката:
- 2 яйца
- ½ кофичка кисело мляко
- 3 суп. лъжици брашно
Начин на приготвяне:
Нарязаният на ситно лук се смесва с натрошената кайма и се слагат в намазнена тава, след което се запържват за няколко минути. Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към ястието. Слагат се обелените и нарязани на ситно домати, чубрица, сол и малко черен пипер, налива се вода и се пече. След като картофите са готови се прави застройката (яйцата, киселото мляко и брашното се пасират) и ястието се залива. Пече се докато не се образува коричка, след което се поръсва с магданоз .
Останалите 5 рецепти вижте тук.