Понякога всичко ни се изплъзва и ни се струва, че черният период в живота ни никога няма да свърши. След това се опитваме да се занимаваме с различни дзен практики, но отново се разочароваме, защото не можем да си вземем почивка, за да отидем в Тибет. Има много по-лесно решение - да окажем първа помощ на самите себе си. Но как?

Днес ще ви запознаем с 3 важни истини, които хората забравят в кръговрата на проблемите. Приемете ги, престанете да страдате за дребни неща и дишайте свободно!

1. Животът е сложен и непредсказуем

В обществото постепенно се налага стереотипът, че щастливият живот, е живот без тревоги, без скръб, без проблеми. Такава схема е доста далеч от реалността, така че трябва периодично да изпитвате стрес и да преодолявате трудностите.

Но за да живеете е необходимо все пак да получавате все отнякъде сили за живот, нали? Хората решават този проблем по различни начини. Някои незабавно хвърлят вината върху всеки, който им попадне под ръка. Други избират "позитива". Те казват: "Мислете позитивно - и всичко ще бъде супер!" Но повечето от хората, които четат много книги, посветени на мотивацията, започват да страдат още повече: "Аз мисля позитивно, но животът ми все още продължава да бъде пълен боклук". "Желанията не се изпълняват, колкото и положителни да са мислите ми..."

Но нищо няма да се получи, ако продължавате само да седите, опитвайки се да направите живота си щастлив с помощта на другите или усилията на вашите мисли. Много хора се досещат, че животът никога няма да бъде безгрижен и безпроблемен. Единствено работата може да подобри стандарта на живот на човека, в края на краищата тя е направила от маймуната човек.

Цялото развитие на човечеството е резултат от постоянни усилия. Затова хората строят къщи и пътища, научно-техническият прогрес продължава напред. Ето защо нашият свят съществува. След като всичко наоколо бъде подредено, развитието ще спре.

Как ще ви помогне тази истина в ежедневието?

Първо и най-важно - с живота ви и с вас всичко е наред. Второ - милиони хора изпитват същите трудности. И други милиони хора са в още по-лоша ситуация.
Ако не са ви приели в компанията на вашите мечти, това не означава, че никога няма да си намерите работа или че никой няма да оцени вашите заслуги. Това просто означава, че не можете да убедите работодателя във вашата стойност. Не можете да го постигнете, но можете да направите нещо друго - да натрупате опит и знания и отново да се опитате да извоювате желаната позиция. Препятствието по пътя не е последна спирка. То е само шанс да станем по-силни!

2. Нищо не е вечно

Представете си, че сте видели величествен и красив орел, реещ се високо в небето. Ако поискате той да остане завинаги там, след като орелът изчезне в облаците, ще бъдете разочаровани. Ако докато гледате орела, непрекъснато си мислите, че скоро ще изчезне от погледа ви пък няма да можете да се насладите на момента. Вместо това се възхищавайте на орела, потопете се в емоцията, радвайте се, че успяхте да хванете момента и да го видите. И когато той изчезне от погледа ви, без съжаление, направете други неща, в края на краищата, целият живот не се върти около един орел. Ако се случи да сте непоносимо тъжни, колкото се може по-скоро се заемате с някаква работа и толкова по-скоро ще премине тъгата.

Всички лоши и добри неща имат край. Няма бездънна фунийка със сладолед. Ако нещо добро е безкрайно, то би загубило стойността си.

Как ще помогне тази истина в ежедневието?

Помнете, че неща, които не зависят от нас, живеят своя живот и не се съобразяват с нас. Орелът живее живота си, той не е длъжен да угоди на нашите очи, когато искаме. Можем само да се радваме, че в един момент нашите пътища са се пресекли и ние сме се насладили на неговия величествен полет.

Същото е и с хората. Ние сме обичани, докато някой сам иска да ни обича. Да ни дават подаръци, когато самите те искат. Но това желание може да премине - само по себе си или поради нашите действия. В първия случай нищо не може да се направи, освен да се приеме, защото натискът и принудата само ще влошат ситуацията. Но можем да се опитаме да предотвратим второто.

3. Хората се променят

В съвременния свят вероятно само един ленив човек би се вкопчил в миналото си. На всеки ъгъл тръбят, че всички проблеми са от детството. За проблемите в настоящето обвиняват твърде строгите родители или точно обратното – недостатъчно строгите (парадокс – все е лошо). Но спомнете си себе си на 6, на 16 или на 26 години. Нима сега сте същия човек? Не, вие сте придобили много нови знания, опит, умения. Вашият кръг от приятели е разширен или напълно сменен, вашите интереси са се променили, хранителните навици и дрехите са се променили. Защо тогава се окопавате в миналото си? Имате своето настояще, заемете се с нещо ново и полезно, което ще подобри вашия вчерашен ден.

„Добре. Що се отнася до мен, мога да се поправя, - ще кажете - но нима мога да променя другите хора, хората не се променят...”

Да, не е възможно хората да се променят насила. Не трябва да превръщате другия човек в такъв, какъвто на вас ви се иска. Ако не е настроен да стане от дивана и да измие чиниите заради вас, не е нужно да му обяснявате кое е важно за вас. Причината е проста: не го е грижа.

Можете да поправите това като работите върху себе си и върху връзката си. Над себе си означава да имате свое собствено хоби, което да ви вдъхновява и харесва. Колкото по-интересни и жизнени сте, толкова повече партньорът ви ще иска да бъде близо до вас.

Работата над отношенията е проста и сложна едновременно. Но всичко е логично: трябва да излъчвате топлина в отговор на добро отношение към вас и на хлад в отговор на неуважение, безразличие и негативност. Постепенно човекът до вас ще разбере какво трябва да направи, за да стане атмосферата у дома комфортна и какво не трябва - за да не ви изгуби. Тогава ще се промени.

Как ще ви помогне тази истина в ежедневието?

Често си задавайте въпроси, за да проследите своите вътрешни промени. Какво чувствате? Какви проблеми трябва да решите първо? Какво искате сега и наистина ли го искате или някой ви го налага?

В природата няма нищо статично. Всичко е в постоянно движение - водата, земята, самият човек, както и отношенията му с другите хора. Погрижете се за себе си, не чакайте нищо от никого, слушайте себе си и създавайте своя живот сами!