Студеното време, ниското ниво на влажност на въздуха и отоплението през зимата, причиняват зачервяване на кожата. Често може да се появи сухота и чувство на дискомфорт, които могат да бъдат предотвартени с правилната грижа.

Ако кожата ви сърби през зимата, най-честата причина е сухотата. По-ниските температури и по-ниската влажност на въздуха намаляват способността на епидермиса да синтезира липиди. Това води до намаляване процента на влага в кожата, което забавя производството на себум. Кожата става суха, под нея се появяват дразнения на нервните окончания, което всъщност е причината и за сърбежа.

При екзема, сърбежът може да се появи навсякъде, но най-често се среща в гънките на врата, лактите и зад коленете. След кожните гънки, най-чувствителните части са тези с по-малко мастни жлези, като клепачите, лицето и ръцете. Тези части са по-изложени на външни влияния като студен въздух, гореща вода или различни перилни препарати. За щастие, има как да се справите с проблема. Просто следвайте тези 3 съвета: 

Студени компреси, вместо чесане

Първото нещо, което трябва да направите, макар и да звучи очевидно, е да не се чешете. Чесането е естествена реакция, която осигурява временно облекчение, честото чесане обаче влошава и засилва сърбежа. Причинява увреждане на кожата, дори се стига до малки рани, които могат да се инфектират. Ако много ви сърби, можете внимателно да масажирате раздразнените части или да ги охладите с мокър компрес.

Изберете по-безвредни препарати

Сърбящата кожа се нуждае от редовна и упорита грижа. Най-просто казано, най-добре е да направите всичко възможно, за да възстановите и задържите влагата в кожата си. Вместо леки лосиони, изберете по-плътни, както и мехлеми и кремове с по-голямо количество полезни съставки, а също и масло от ший. Ефективните урея и керамиди, подсилват естествената защитна бариера на кожата, така че тя сама да задържа вода, като в същото време свързва водата, така че хидратира моментално. Когато кожата вече е суха, нейната способност да свързва вода е по-малка.

Променете навиците си

Независимо какъв тип овлажнител използвате, нанесете го веднага след душ, когато може да задържи част от влагата, която все още е останала върху кожата ви.

Махнете всички продукти, които съдържат различни аромати, поради способността им да влошат всяко възпаление на кожата.

Поставете овлажнители в дома си, особено в спалнята, за да поддържате необходимата влажност на въздуха.

Вземайте по-кратки душове, с по-хладка вода и използвайте подхранващи вани. Когато сте увредили кожата си, тя се нуждае от време, за да се регенерира.