Няма значение дали е лято, или зима – трябва да пием достатъчно течности. Водата ни помага да пречистим тялото си от токсините, забързва метаболизма, подпомага отслабването, подобрява храносмилането, поддържа кожата ни здрава и още какво ли не.
Въпреки всички тези ползи, много хора забравят да пият достатъчно вода. Една от основните причини е, че останалите напитки са малко по-изкушаващи и вкусни. Затова днес ви представяме три рецепти за цветни, вкусни и полезни напитки, които определено не са скучни и ще ви помогнат да пиете достатъчно вода през деня.
1. Вода с череши и лайм
Време за приготвяне: 15-20 минути
Необходими продукти:
- 10 череши
- 1 лайм
- 1 литър вода
Начин на приготвяне:
- Почистете черешите от костилките и ги нарежете на половинки.
- Нарежете лайма на средно големи парчета.
- Сложете парченцата лайм и черешите в шише с 1 литър вода.
- Оставете напитката да престои 15-20 минути.
Ползи:
- Черешите ни помагат при вътрешни възпаления, диабет, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и кашлица.
- Лаймът е чудесен източник на витамин С, той може да облекчи симптомите на артрит, стимулира храносмилането, предпазва ни от косопад и ни помага при кашлица или настинка.
2. Кокосова вода с киви
Време за приготвяне: 10 минути
Необходими продукти:
- 7 резенчета киви
- 2 чаши кокосова вода
- 1 чаша вода
Начин на приготвяне:
- Сложете парченцата киви в контейнер, съдържащ 2 чаши кокосова вода и добавете водата.
- Оставете напитката да престои 10 минути в хладилника.
Ползи:
- Кивито намалява риска от образуване на тромбоза и увеличават нивата на добрия холестерол.
- Кокосовата вода е пълна с естествени електролити и калий. Тя регулира кръвното налягане, намалява лошия холестерол и ни зарежда с енергия.
3. Вода с диня и пъпеш
Време за приготвяне: 20 минути
Необходими продукти:
- 15 кубчета диня
- 10 кубчета от пъпеш „Медена роса“ (може и да се замени с канталуп – оранжевите сладки пъпеши)
- 1 литър вода
Начин на приготвяне:
- Сложете парченцата от динята и пъпеша в шише с 1 литър вода.
- Оставете напитката да престои 20 минути в хладилника.
Ползи:
- Динята може да ни предпази от диабет, сърдечно-съдови заболявания и от дегенерация на макулата (централната част на ретината).
- Пъпешите от типа „Медена роса“ са богати на витамин А, В и С, както и на антиоксиданти и калий, заради което ни предпазват от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Канталупът пък е пъпешът, който съдържа най-много бета каротин, т.е. той ни предпазва от дефицит на витамин А и подобрява имунната система.