Наскоро със съпруга ми отпразнувахме нашата трета годишнина от сватбата. Макар и все още да не осъзнавам факта, че изминаха повече от 1095 дни, откакто минахме под олтара в онзи следобед в края на юни, няма съмнение, че това бяха някои от най-страхотните години в живота ми. Но дали бяха лесни? Никак даже.

Точно както ни предупреждаваха хората, осъзнахме, че бракът е труден. Това е факт. Дори и след само три години, ние определено имахме своите възходи и падения. Защото както във всяка връзка, не всичко е перфектно. Но предизвикателствата, които преборихме заедно, ни превърнаха в хората, които сме днес.

Дори и за това кратко време, да бъда омъжена ме научи на много неща за живота и любовта. И макар и да съм далече от експерт по връзките, ето кои са трите урока, които научих, след като казах заветното „Да“:

1. Любящото партньорство идва от три неща: подкрепа, саможертва, благодарност.

Когато отдадете живота си на някого и се превърнете в едно цяло, няма съмнение, че в един момент ще се слеете. Да, сливате семействата си, приятелите си, надеждите и дори мечтите си. Да, на мен лично това ми се струва като твърде много и понякога е трудно за балансиране. Но именно тук заиграва силата на партньорството.

За да бъде успешно и дълготрайно едно партньорство, то трябва да бъде основен приоритет. Независимо дали става дума за големи решения като смяна на кариерата, или просто да решите дали да разделите времето по празниците между двете семейства, трябва да бъдат направени лични жертви и подкрепата помежду ви ще е най-силната спойка за връзката ви.

Късметлийка съм да имам един от най-самоотвержените хора до себе си – моя съпруг. Когато мисля за всички жертви, които Дерек е правил за мен, сърцето ми се изпълва с благодарност. През последните години той натисна „пауза“ на толкова много от мечтите си – включително и на кариерата си, за да ми помогне да следвам своята креативна амбиция. Той продължава да ме стимулира да следвам целите си и по тази причина ще съм му винаги благодарна.

Открих, че да „заживеете щастливо до края на дните си“ не е даденост, а е дар. Дар, който трябва да бъде оценяван, обгрижван и обожаван. И чрез постоянна подкрепа и саможертви, както и благодарности, това щастие ще продължи да цъфти.

2. Оценявайте всяка част.

Откакто се помня имам странна връзка с времето. Когато най-силно се опитвах да присъствам в момента, винаги бях в режим „обратно броене“, мислейки какво ще се случи по-нататък. За щастие бракът ми помогна да разбера добре концепцията за времето.

Както всички знаем, бракът съществува на различни етапи. От медения месец, периодът преди децата, закупуването на дом... придобихте представа. Да бъда омъжена ми помогна да се забавя и силно да оценя всяка част от пътешествието на живота ми. И макар и Дерек, и аз още да нямаме деца, последните три години ми отвориха очите за това колко бързо минава времето и колко бързо всичко се променя.

Перфектен пример е моето семейство. Миналата година родителите ми отпразнуваха своята 30-та годишнина, а преди дядо ми да почине, с баба ми отбелязаха 62 години от брака си. Леле – 62 години! Тръпки ме побиват, когато помисля за цялото време, което са прекарали заедно, защото осъзнавам колко бързо минава живота. Както казва Гретчен Рубин „Дните са дълги, но годините са къси“.

Бракът промени перспективата ми за време, карайки ме да оценя всеки етап от живота си. Мога само да се надявам да бъда късметлийка, за да споделя любовта, изпълнена с толкова много прекрасни моменти, така, както го правеха баба ми и дядо ми.

3. Никога не спирайте приключението.

Монотонното ежедневие, претъпканият график, дългите списъци със задачи... преди да осъзнаете, с партньора си сте пометени от ангажиментите си. Няма кого да вините – животът просто се случва. И колкото и комфортно – и понякога необходимо – да е да се гушкате пред лаптопа, докато гледате любим сериал и похапвате пица, съвсем скоро това ще стане доста предвидимо. Но знаете ли каква е противоотровата срещу скуката? Приключението.

Ако се замислите, бракът е изграден от ежедневните моменти. А приключението е глътка свеж въздух, която е необходима във всяка връзка. Това са тръпката и вълнението, които ви спасяват от това да изпаднете в дупката на сивото ежедневие. Защото с приключението идва новото. Учите. Откривате. И разбира се, създавате си нови спомени заедно. Да споделите приключение не само подсилва връзката ви, но и ви позволява да израснете като двойка, а и като отделни личности.

Макар и да свързваме приключението с пътешествия, истината е, че то може да бъде открито във всяко нещо, което не е обичайно за нас. Независимо дали ще приготвяте нови ястия, ще обикаляте по улици, на които не сте стъпвали преди или ще правите нещо, за което преди не сте си помисляли, не е необходимо да харчите купища пари, за да приключенствате – трябват ви само малко време, креативност и отворен ум.