Когато си на 20, животът ти лесно се изпълва с драма. Любовни проблеми, проблеми с родителите, с живота, със себе си. Колкото повече време минава и 20-те години неусетно преминават в 30, толкова повече опит и мъдрост трупаш.

Започваш да осъзнаваш, че нещата, за които си се притеснявала на 20, са напълно незначителни. Започваш да виждаш много по-ясно собствения си живот и да планираш бъдещето си като възрастен човек. Започваш да се грижиш повече за себе си, както физически, така и психически.

Dama.bg ти представя уроците за живота и душевното здраве трябва да научиш преди 30, за да можеш да бъдеш щастлива след 30.

1. Чувствата не могат да те убият

Чувствата са просто чувства - не само, че не могат да ти причинят физическа болка, но и могат да бъдат контролирани. Ако се научиш да го правиш, ще имаш пълен контрол над живота си.

2. Да пренебрегваш чувствата си, обаче, може да те убие

Когато се чувстваш зле и криеш чувствата си, позволяваш на напрежението и стреса да завладеят тялото и душата ти. Пазено дълго време, това може да доведе до редица болести и проблеми, които имат физическо отражение.

3. Няма да се чувстваш така завинаги

Ти се променяш постоянно. Нещата които преживяваш, също. Чувствата, които имаш, също. Затова, дори сега да се чувстваш зле, запомни едно, това няма да е завинаги. Съвсем скоро ще отмине и ще остане само спомен.

4. Не се срамувай от антидепресантите

Те са просто лекарство, с което се лекуваш. Ако имаш нужда да ги пиеш, прави го.

5. Понякога депресията може да е отровна

Депресията е сериозно състояние, на което трябва да се обърне внимание. Не се притеснявай, ако не се чувстваш жизнена и щастлива. Просто потърси помощ и начин да се отървеш от негативното.

6. Понякога депресията е просто тъга

Добре е да се научиш да разпознаваш истинската депресия от тъгата. Да, раздялата може да е разбила сърцето ти, но ще мине време и гадното чувство ще изчезне. Ако обаче усещаш как желанието ти за живот изчезва и това състояние трае повече време, добре е да потърсиш помощта на специалист.

7. Терапията може да спаси живота ти

В днешния забързан свят понякога е много трудно да вземеш решения или да се престрашиш да поемеш по даден път в живота си. В тези моменти често нямаш и с кого да поговориш за това. Тогава е добре да имаш контактите на наистина добър терапевт, с когото да поговориш за проблемите, които те мъчат.

8. Разбитото сърце е ключът към рестарт на живота

Когато сърцето ти е разбито, страдаш. Но това е само в началото. В даден момент се изморяваш да страдаш и решаваш да поемеш отново контрола над живота си. Тогава ти е много по-лесно да започнеш нещата, които отдавна отлагаш. Именно тогава животът ти започва да се подобрява.

9. Ако те наранява или не те кара да се чувстваш добре, значи има нещо нередно

Когато си млада, вярваш, че за да се случат нещата, трябва да се поизпотиш, опариш или измъчиш. Това важи за всеки аспект от живота ти: работа, връзки, диета. Когато преминеш към 30-те си години, осъзнаваш, че правилните неща се случват спонтанно и лесно. Ако те мъчи, значи не е за теб.

10. Не мислиш за диети през цялото време

На 20 всичко се върти около външния ти вид и това да изглеждаш добре. Към 30-те фокусът се измества върху това да си здрава, пред това да си супер секси.

11. Не позволявай мнението на останалите да влияе на твоето собствено

Ти си това, което си, а не това, което останалите мислят за теб.

12. Тялото ти иска това, което му даваш

Ако се храниш само с полуфабрикати, пушиш и пиеш, тялото ти ще иска точно тези неща. Ако го подхранваш със здравословни и полезни храни, то ще има нужда от тях, за да бъде здраво и красиво.

13. Провалът всъщност е хубаво нещо

Да се провалиш означава, че си опитала. Ако никога в нищо не се проваляш, значи никога не си поемала рискове в живота си. А живот без рискове е скучен и посредствен.

14. Отказът е защита

Когато искаш нещо, но получиш отказ, приеми го като позитивно нещо. Чрез отказа Вселената те предпазва от нещо, за което не си готова.

15. Нещата ще приключат точно така, както трябва

Спри да отделяш прекалено голяма част от времето си в опит да контролираш всичко. В крайна сметка, нещата ще приключат точно така, както трябва.

16. Само защото можеш, не означава че трябва

Добре е да се съобразяваш с някои неща. Не бива да прекаляваш със свободата и възможностите, които имаш.

17. Да приемеш недостатъците си те прави доста секси

Когато си млада, искаш да бъдеш красива и в най-добрата си форма. Опитваш се да прикриеш недостатъците си по всеки възможен начин. С течение на времето осъзнаваш, че някои неща не се променят, колкото и да ти се иска. Така се научаваш да приемаш себе си с всичките си хубави и лоши черти. А жена, която се чувства удобно в собствената си кожа, е по-секси от всяка друга.

18. Чувствата не са факти

Не приемай собствените си чувства за факти, на които да вярваш безусловно. Те са просто чувства, които, както казахме, могат да бъдат контролирани. Ако смяташ, например, че шефът ти не те харесва, това е твое чувство, но не е задължително да е истина.

19. Не получаваш инфаркт, просто имаш паник атака и тя ще отмине след 15 минути

Когато си млада и в даден момент напрежението ти дойде в повече, започваш да усещаш сърцебиене и треперене. Това може да ти се струва като инфаркт, който да те изплаши още повече, но всъщност не е. Това е просто паник атака, а с течение на времето се научаваш как да я овладяваш бързо и безпроблемно.

20. Отнасяй се със себе си така, както се отнасяш с най-добрата си приятелка

Знаеш за какво става въпрос. Обичаш най-добрата си приятелка толкова, че би направила всичко, за да бъде тя щастлива. Сега започни да мислиш за себе си по същия начин и се отнасяй със себе си така, сякаш го правиш за нея.

21. Единствената връзка, която ще продължи завинаги, е тази, която имаш със себе си

Ти си най-добрият си приятел и единствена компания през целия си живот. Затова е добре да се грижиш за себе си, тялото си и емоционалното си състояние преди всичко и всички останали. Така, когато ти се отнасяш с любов и уважение към себе си, ще научиш и останалите да се отнасят към теб по същия начин.

22. Внимавай със съветите, които приемаш

Не всеки човек, който ти дава съвет, го прави за твое добро. Както и не всеки е компетентен да ти даде съвет по темата, която те вълнува. Затова не приемай буквално всички съвети, а се опитай да извлечеш най-доброто от тях.

23. Не се притеснявай, ако си от „закъснелите”

Онези, които разбират на по-късен етап какво точно искат от живота си, са най-интересните и забавни личности. Да отидеш в университет и да разбереш, че не това е нещото, което те прави щастлива, не е срамно, а напълно в реда на нещата.

24. Няма такова нещо като повредена душа

В живота си ще преминаваш през много премеждия и ситуации, които ще те нараняват и разочароват. Белезите от това ще останат, но душата ти ще се излекува.

25. Няма нищо лошо в това да се отървеш от токсичните хора в живота си. Дори да става въпрос за семейството ти

Понякога най-близките ти са тези, които те нараняват най-много. Затова, за да се предпазиш от това, отърви се от всички хора, които те натоварват или те карат да се чувстваш непълноценна, дори да става въпрос за семейството ти. Досадните коментари на леля ти няма да ти липсват, нищо те ти тежи нейната обида, че не желаеш да прекарваш време с нея.

26. Вината е ненужна емоция

Не прави неща, които ще те накарат да се чувстваш виновна. Ако все пак това се случи, приеми го и продължи напред. Не се измъчвай с вина дълго време.

27. Цени живота си

Ти си прекрасен човек, който трябва да оцени живота си докато е още млад, за да можеш да се погрижиш за него в бъдеще.

28. Единственият начин да си щастлива е като бъдеш уязвима

За да живееш живота пълноценно, трябва да приемеш, че той има както добри, така и лоши страни. Ще ти се случват както хубави, така и лоши неща. Но ако ги приемеш и се отдадеш на лошите чувства така, както на добрите, когато отминат, ще бъдеш много по-мъдра.

29. Да започваш деня си с благодарност е ключът

Всяка сутрин, когато се събуждаш, мисли за всички прекрасни неща, които имаш. Приятелите, семейството, кариерата, мечтите, които си постигнала. Благодари за всичко това и започни деня си. Така ще бъдеш изпълнена с позитивизъм и енергия да постигнеш всичко.

30. Внимавай с алкохола

Никога не прекалявай с алкохола. Дори да не ти се отразява когато си млада, със сигурност ще усетиш ефекта след години.