Втора доза от типовете поведение и съветите, които ще те направят непобедима, държаща живота си в собствените си ръце и постигаща с лекота мечтите си. 

Първата част можеш да прочетеш тук

16. Увереността е най-голямото ти предимство.

Чувала си го и преди: бягането на маратон е далеч по-умствено предизвикателство, отколкото физическо. Способността на човек да пробяга маратон - или да прави нещо по-трудно - е по-скоро отражение на степента му на увереност, отколкото на физическата способност. Ако не си уверена, никога няма да се измъкнеш от сегашното си положение. Когато си уверена и не се страхуваш от провала, ще успееш. Без значение колко нищожни са шансовете ти.

17. Заобиколи се с хора, които ти напомнят за бъдещето, а не за миналото

Когато се обграждаш с хора, които ти напомнят за миналото ти, трудно ще се развиваш. Ето защо често хората се забиват в определени роли, от които не могат да се освободят, например ,тихото хлапе" или "срамежливо момиче". Заобикаляйки себе си с хора, които гледат с теб в бъдещето, а не в миналото. Миналото ти вече не е определящо за това каква си.

18. Прости, но не забравяй

Науката е ясна: опрощението подобрява не само емоционалното, но и физическото здраве. За да бъдеш успешна, ще трябва напълно да се освободиш от излишен умствен и емоционален багаж. Следователно ще трябва незабавно и напълно да простиш на всеки, който се е отнесъл с теб несправедливо. Опрощението не означава, че трябва да забравиш.

19. Имай ясни цели


"Докато фиксирането на резултатите със сигурност е нездравословно, краткосрочните цели могат да бъдат полезни инструменти за развитие, ако те са балансирани в рамките на подхранваща дългосрочна философия" - Джош Уайткин

Според многото психологични изследвания най-мотивиращите цели са ясно определени и обвързани с времето. Твоите цели могат да бъдат фокусирани върху поведението ти или върху резултатите, които търсиш. За повечето хора целите, насочени към поведението, са по-добрата и по-мотивираща опция. Но когато пожелаеш толкова много резултатите, че работата е без значение, целта ти трябва да бъде насочена направо към желаното. Въпреки това, целите, насочени към постигането на резултати, са по-добри, ако са краткосрочни и залегнали в дългосрочната ти визия и философия.

20. Отговори незабавно, вместо да анализираш


"Който се покорява, е изгубен." - Катон

Очакването на събитие е винаги по-напрегнато от самото събитие - както за положителни, така и за негативни събития. В този случай, анализирането може да ти изиграе лоша шега.Просто го направи. Научи се, за да отговаряш незабавно, когато смяташ, че трябва да направиш нещо. Не спирай, за да разпиташ себе си. Не анализирай. Не питайте дали идва от Бог или от теб самата. Просто действай.Ще разбереш дали едно нещо е правилно едва когато предприемеш действия за постигането му. Преди това, всичко ще бъде хипотетично. Едва когато започнеш да действаш, става реално.

21. Избягвай усложненията


"Ако не можеш да го обясниш просто, не го разбираш достатъчно добре" - Алберт Айнщайн

Лесно е да бъде сложно. По-голямата част от научните изследвания и жаргоните в академията и бизнеса са сложни. Това, обаче, не означава, че ако нещо е просто, значи не върши достатъчно работа. Напротив. Мъдростта е вечна и проста. Научи се да бъдеш мъдра и избери простотата.

22. Никога не завиждай на постиженията на някой друг

Да бъдеш успешна означава, че наистина искаш най-доброто за всички - дори и тези, които смяташ за свои конкуренти. Ревността и завистта са егото - което действа от страх.Бъди щастлива за успеха на останалите и разбери, че той няма нищо общо с теб. Ти контролираш себе си. И си различна от всеки друг човек. Няма друг, който да прави точно това, което можеш ти. Имаш своя собствена супер сила със собствената си уникална способност да правиш света по-добро място. И точно това ще направиш.

23. Опитвай постоянно


"Ако се проваля повече от теб, печеля." - Сет Годин

Губиш всеки път, в който не опиташ. Много хора никога не се доближават дори малко до целите си, защото ги е страх да опитат. Единственият начин да станеш неудържима е, ако спреш да мислиш за това. Просто действай. Не го прави само когато е удобно или когато се чувстваш готова. Просто направи каквото трябва.

24. Не се задоволявай с резултатите. Продължавай да работиш усърдно

Когато започнеш да правиш забележителни неща, има успехи, които могат да се превърнат в разсейване. Не им го позволявай. Никога не забравяй, че каквото и да постигнеш в момента, то е част от по-голяма картина, която изисква постоянство и труд, за да бъде достигната.

25. Мисли и действай мащабно


"Когато 10X е твоят измервателен стик, веднага виждаш как можеш да заобиколиш това, което правят всички останали." - Дан Съливан

Мащабното мислене автоматично те отвежда извън кутията на настоящите пречки и ограничения. То те издърпва от проблемите, с които се занимават повечето хора, и ти отваря съвсем нова област от възможности. Например, ако искаш да увеличиш прихода си с 10 пъти, знаеш, че трябва да работиш на съвсем друго ниво от това, на което си бил до сега и на което са хората около теб. Въпросът е: Искаш ли да отидеш там? Вярваш ли в мащабното мислене? Желаеш ли да постигнеш цели, които изглеждат лудост, за теб и за всички останали? Искаш ли да предприемеш умствения скок, като се довериш на мисълта, че "вселената ще ти помогне за това”? Мащабното мислене наистина е трудно да се разбере, докато не го преживееш.
Щом това стане, разбираш, че това е не само възможно, но и много вероятно.

26. Задай си цели, които далеч надхвърлят текущите ти възможности

Ако целите ти са логични, те няма да те принудят да излезеш от зоната си на комфорт. . Да бъдеш непоклатим означава, че целите ти трябва да бъдат такива, че да трябва да се развиеш като човек, за да ги достигнеш.

27. Почивай си


"Където и да си, увери се, че си там" - Дан Съливан

Когато се фокусираш върху резултатите, вместо върху това да си заета, ставаш 100% активна, когато работиш и 100% отпочиваща, когато не го правиш. Това не само ти позволява да присъстваш в момента, но ти дава необходимото време за почивка и възстановяване.
Способността ти да работиш на високо ниво е като фитнес. Ако никога не прекъсваш за почивка, няма да можеш да изградиш сила и издръжливост.

28. Започни преди да си готова


"Най-доброто време за засаждане на дърво беше преди 20 години. Второто най-добро време е сега. "- Китайска поговорка

Повечето хора чакат. Те вярват, че могат да започнат, след като имат достатъчно време, пари, връзки и пълномощия. Те чакат да се чувстват "сигурни". Не и онези, които държат живота си в своите собствени ръце. Те не чакат да бъдат готови. Те започват сега - без уговорки, без гаранция за успех. Само със собствената си вътрешна вяра и мотивация. Те също се страхуват, но за разлика от останалите, не позволяват на страха да им попречи.

29. Ако имаш нужда от разрешение, най-вероятно не трябва да го правиш

Решителността е едно от основните качества на хората, които следват неотлъчно мечтите си. Те не чакат подходящ момент, нито искат разрешение да преследват целите си. Те знаят, че щастието, успеха и мечтания живот зависят единствено от тях. Именно затова просто запретват ръкави и започват, въпреки мненията на околните и страха от провал. Затова, преди да започнеш, запитай се: достатъчно уверена ли си да направиш нещо, без да се притесняваш какво ще си помислят останалите и без да се страхуваш от това, че нещата може и да не се получат както си ги планирала? Ако отговорът е да, ДЕЙСТВАЙ!

30. Не пренебрегвай здравето си

Здравето ти е един от най-важните неща за теб. То е и едно от най-често пренебрегваните, когато тръгнеш по пътя към успеха. Стреса, напрежението и многото работа, която постигането на целите ти изискват, може да навреди на здравето ти в даден момент. Затова трябва да се научиш да следиш здравето си и да отговаряш на нуждите му. Така ще държиш всичко под контрол и ще избегнеш момента, в който ще трябва да спреш, за да се погрижиш за здравето си.