Спрете да избирате грешните връзки.

Струва ли ви се, че постоянно излизате с грешните хора? Е, една от моите клиентки Лора, определено е на това мнение.

Наскоро ме попита: „Израснах в нефункционално семейство, в което тормозът беше ежедневие. Как мога да спра тази тенденция да избирам разрушителни и затормозяващи връзки? По-добре ли е да остана необвързана, да бъда добра християнка и добра майка и да не се отдавам на лудостта?“.

Има много проблеми, които трябва да бъдат разгледани, за да си обясните защо излизате с грешните хора и се оказвате в емоционално затормозяващи връзки.

1. Родителите ви са били в такава връзка

Хората, които имат емоционално затормозяваща връзка с родителите си, са склонни да избират партньори, които приличат на родителите им и да спечелят любовта им. Наранената част от вас може да вярва, че ако накарате този злоупотребяващ и нелюбящ човек да ви заобича, ще спечелите и любовта, която никога не сте получавали от родителите си. Нараненото ви Аз иска да получи контрол повече от това да получи любов.

Проблемът е, че това никога не работи. Нямаме контрол над това как да превърнем студения човек в любящ. Ако сте израснали в проблемно семейство е трудно да приемете тази истина – за да оцелеете сте убеждавали себе си, че има нещо, което можете да направите, за да накарате родителите ви да ви обичат. Но няма нещо, което можете да направите, за да спечелите нечия любов и само ще се нараните, ако продължите да опитвате.

2. Позволявате на другите да се държат с вас така, както вие се държите със самите себе си

Ако сте израснали в семейство с проблеми, вероятно нямате самочувствие заради начина, по който родителите ви са се държали с вас. Докато се научите да обичате себе си, а не да се пренебрегвате, ще продължите да привличате емоционално затормозяващи връзки.

3. Не споделяте чувствата си

Повечето от нас искаме да споделяме любовта си и се чувстваме самотни, ако няма такъв човек. На всичкото отгоре някои от най-дълбоките ни проблеми излизат наяве във връзките. Предизвикателството е да откриете партньор, който е отворен към възможността да научи нови неща за себе си и за вас, за да може връзката ви да задейства процеса на лекуване. Колкото по-открити сте към чувствата си, толкова по-лесно ще ви е да привлечете открит човек, с когото можете да се учите и да расетте.

Истинското предизвикателство е да станете такъв човек, с какъвто вие самите бихте искали да споделите любовта си. Това би могло да разбие порочния кръг на грешните връзки повече от всичко. Ще видите, че колкото повече се учите да обичате себе си, а не да се пренебрегвате, толкова по-лесно ще привличате любящи хора в живота си.

4. Мислите, че можете да се справите с това сами

Когато растете, без да имате пример за подражание за това как да обичате себе си, излизате с грешните хора и ви е необходима помощ да се научите как да се справите с това. Ако потърсите помощ за това как да се свържете с личния си източник на духовно напътствие и как да заобичате себе си, ще сте способни да започнете да се грижите за себе си.

Всички ние се нуждаем от подкрепа в това как да спрем да се пренебрегваме и да видим своята красива същност. Когато сте в състояние да определите стойността си, ще можете да видите, че нараненото ви его не е вашето истинско Аз и ще ви е много по-лесно да се грижите за себе си.

Хората се грижим за нещата, които ценим, затова колкото повече виждате и оценявате красивата си същност, толкова по-лесно ще ви е да се грижите за себе си, а това ще се отрази на връзката ви.

Доктор Маргарет Пол, психолог