Има ли “отровен” човек в живота ви? Такъв, който трови атмосферата около вас и ви пречи да се развивате чрез поведението и склонността си към драматизъм. Такива хора са вреда за нашето ментално и физическо здраве, но за съжаление, не са особено лесни за идентифициране.

Криейки се зад милата маска и желанието да помогнат, отровните хора си правят каквото искат, без да бъдат забелязани. Но ако знаем какви са знаците за това, можем да ги изпратим там, където им е мястото: вън от живота ни.

1. Не могат да се извиняват

Да казваш “извинявай” и да приемаш това, че си сбъркал, е едно от най-важните неща в отношенията между двама души. Приемането на отговорността за грешките, които правим и които засягат останалите, е благородно и съпричастно действие, което любимите ни хора заслужават.

Отровните хора не могат или не искат да се извинят за действията си, действайки сякаш не са направили нищо нередно и че драматизираме излишно. Тяхната гордост и несигурности няма да им позволят да приемат, че грешат. За отровния човек никой и нищо не е по-важно от гордостта и извинението не е опция. За тях едно извинение би било поражение.

Ако някой ни нарани и откаже да се извини или очаква да го приемем за нещо нормално, това не е правилно. Заслужаваме повече.


2. Разбиват самоувереността ви


За да се чувстват добре отровните хора, трябва останалите да се чувстват зле. Те са изключително несигурни и за тях гордостта и имиджа са най-важните неща в живота, затова ще направят всичко, за да ги защитят. За да се случи това, близките им трябва да страдат, за да се чувстват те над тях.

Атакуването на увереността на хората около тях е забавна игра за отровните хора, но има и по-важна цел: да се уверят, че се чувстват по-добре от останалите. Във всички отношения има известни проблеми, но преднамереният саботаж е огромен предупредителен знак. Ако самочувствието ни постоянно е атакувано от човек, който трябва да ни подкрепя, важно е да го изхвърлим от живота си, за да се съхраним.

3. Те се наслаждават на проблемите ви

Макар и на пръв поглед отровните хора да изглеждат съпричастни, те тайно се наслаждават на трудностите, с които се сблъскваме. Ако нещата не вървят добре за хората около тях, те се чувстват по-добре и за тях би било жалко, ако този стимулант на самочувствието им бъде отнет.

Това не е много лесно за забелязване заради привидната съпричастност, която изразяват, но те често предлагат решения, които ще направят нещата по-лоши. Ако имаме съмнения за саботаж, трябва просто да им помахаме за “чао” и да не ги погледнем повече.

4. Не изпитват емпатия

Като възрастни ние или изпитваме чувство за съпричастност, или то ни е напълно непознато. Отровните хора нямат опит с емпатията и дори в най-мрачните ни моменти, когато отчаяно се нуждаем от помощ, те може да ни наблюдават с доволна усмивка, вместо да ни подадат ръка. Неспособни или нежелаещи да споделят емоциите на близките си, те често не могат да изпитват любов.

Липсата на съчувствие не просто прави отношенията с тези хора трудни, но е и опасно за психическото ни здраве. Имаме нужда чувствата ни бъдат приемани от хората, които ни заобикалят, а без емпатия, отровният човек ще ни кара да се съмняваме дали не бъркаме или драматизираме. Понякога те са неспособни да изпитат подобна емоция, а в други случаи я избягват, защото така се чувстват по-добре.

Липсата на съчувствие е сериозен индикатор за проблематична личност. Без него, отровният човек няма причина да не ни нарани, нито пък го е грижа дали ще го направи. За наше добро трябва да избягваме подобни хора.

Колкото и да е трудно да го приемем, мястото на някои хора е в миналото ни. Онези, които ни нараняват умишлено или не ги е грижа, не заслужават място в живота ни. Най-милото нещо, което можем да направим за самите себе си, е да изхвърлим отровните хора и да се заобиколим само с такива, които ни мислят доброто. Заслужаваме го!