Прегаряне (съществително): Състояние, в което умствено не сте в състояние да се справяте със стреса. Състояние, в което енергията и умствените ви ресурси са изчерпани.

Всички ние имаме моменти, в които се чувстваме стресирани, но понякога дори не осъзнаваме колко емоционално прегорели сме, дори и хората около нас да го забелязват. Да бъдете прекалено стресирана майка е лошо не само за вас, но и за всички наоколо. За съжаление майките сме научени да игнорираме личните си нужди; да се грижим за себе си е смятано за егоистично. Още по-лошо – ако потърсим помощ, хората смятат, че сме слаби.

Културната нагласа към "силната майка" е болезнена за жените. Да бъдеш силна не означава да работиш докато се изтощиш до смърт - както физически, така и психически. Мислете за вашата майчина "мощ" като бизнес: когато трябва някой отдел да има нов началник, добрият изпълнителен директор наема мениджър, който да поеме отговорността. Този мениджър тогава намира работници и работата се разпределя измежду персонала.

Бъдете добър изпълнителен директор. Бъдете „силна майка“. Разделяйте и владейте. Помолете за помощ. Използвайте силните страни на партньора си или друг свой близък. Рим не е бил построен за един ден. Необходимо е цяло село, за да се отгледа дете.

Вие не сте Рим. Вие не сте цяло село.

Мислете стратегически и се грижете за себе си, тъй като в противен случай няма да сте полезни за никого!

Знак 1: Забравяте всичко

Да, хормоните могат и да замъглят съзнанието ви по време на бременността и след раждането, но когато непрекъснато забравяте нещо, това е знак, че страдате от прегаряне.

Когато изведнъж ми се наложи да се преместя в ново жилище, започнах да забравям неща, което беше толкова нетипично за мен. Също така започнах да губя вещи. Имаше смисъл обаче: изгубих дома си и се наложи да се преместя незабавно, което беше много стресиращо и търсех ново жилище, докато течеше делото по развода ми. Бях прегоряла майка и тичах по гореща жар. Когато осъзнах това, успях да помогна на себе си.

Знак 2: Крещите на децата и партньора си

Струва ли ви се, че сте по-избухливи напоследък? Може би сте крещяли на децата си и после сте си мислели „Хм, нямаше причина да им викам. Защо го направих?“.

А партньорът ви скоро да ви е казвал, че сте прекалено кисела или дори да е употребил друга лоша думичка, също започваща с буквата „К“?

Много вероятно е да сте прекалено стресирани и това да е причината за необичайното ви поведение.

Знак 3: Постоянно сте уморени

Изглежда ли ви сякаш механичният отговор, който давате на хората, когато ви попитат как сте е „уморена“?

Копнеете ли да си легнете рано вечер, но на сутринта се чувствате още по-изтощени?

Вие скъпи мои, страдате от прегаряне. До въглен!

Знак 4: Започвате да игнорирате децата си

Принципно сте от типа майки, които приготвят тристепенно меню, но сега казвте на децата си „Намажи си филийки“ вечер?

Бяхте ли от майките, които обожават да си играят с децата си, а сега едва отделяте минутка, за да се включите в забавата им?

Чувствате ли сте гузно, че не им обръщате достатъчно внимание?

Това е знак на прегаряне. Нямате енергия за себе си, а какво да говорим за енергия за децата си.

А сега какво?

Ако мислите, че сте стресирани, нека изброим няколко стратегии, които са помагали на много дами в миналото. Надяваме се, че ще намерите това, което отговаря най-много на нуждите ви. Не се чувствайте зле, че сте изпаднали в такова състояние. Понякога животът ни го причинява. Понякога и ние сами си го причиняваме като не търсим помощ. Изпробвайте една от тези стратегии, за да облекчите стреса.

- Спрете да казвате „да“ на всичко: Може би сте стресирани, тъй като сте поели прекалено много отговорности. Жените се чувстват зле, когато казват „не“. Недейте. Ако ви се струва, че сте достигнали границите си, вероятно това се случва и с децата си. Започнете да упражнявате думичката „не“.

- Йога у дома: Ако не можете да отделите време и пари за клас по йога, опитайте с приложение за телефон или DVD. Много жени признават, че йогата им е помогнала да редуцират стреса и да повишат енергията си.

- Терапия: Може да сте стресирани, защото животът ви е поднесъл трудности като развод, заболяване, загуба на близък и прочие. Без значение какъв е случаят, терапията може да е нещото, от което се нуждаете.

- Изключете техниката: Ровех в телефона си до прекалено късно и получавах работни имейли нощем, което впоследствие ме стресираше и влияеше на съня ми. Намалете употребата на технологиите. Изключете телефона, излезте от Фейсбук и си починете.

- Недостиг на ръце: По-голямата част от грижите за децата ви пада на вашите плещи? Партньорът ви взима ли равно участие в отглеждането на децата? Ако сте отговорили "да" на първия и "не" на втория въпрост, време е да проведете откровен разговор с половинката си. Когато вие страдате от прегаряне, това ще засегне и партньорът ви в крайна сметка. Ако и двамата се грижите по равно за децата си, но все пак сте стресирани, потърсете трети човек, който да ви помага - това може да е както детегледачка, така и член на семейството.

- Понижете очакванията си: Най-вероятно очаквате да се раздавате на 150% през цялото време и това не е реалистично и ви причинява стрес. Това не означава да оставите децата си да се грижат сами за себе си. Това означава да се отнасяте по-леко към самите вас. Давайте си признание за успехите. Не се самонаказвайте, когато направите грешка.

- Лечение на тревожността: Може да сте склонни към тревожност, което ви кара да изпадате в състояние на прегаряне често и за дълги периоди. Говорете с терапевт или лекар, ако смятате, че медикаментите ще ви помогнат. Йогата и фитнесът също доказано облекчават тревожността.

- Фитнесът: Ако може да ходите на фитнес, правете го! Ще се срещате с хора, ще влезете във форма и ще бягате от реалността поне за кратко. Не може да ви навреди.

- Храната: Храните ли се добре? Начинът, по който се грижите за тялото си, ще се отрази на настроението ви.

- Проблеми с децата: Някое от децата ви има трудности - независимо дали в развитието си, физически или емоционални? Ако потърсите помощ за детето и за семейството си, това ще намали риска от прегаряне. Поговорете с педиатъра или учителите за препоръки, за да можете да помогнете на малкото човече да се справи с битката.

Не е никак забавно да страдате от прегаряне, особено ако имате деца. Но това не трябва да е обичайното ви състояние. Бъдете силни и помолете за помощ. Не отхапвайте по-големи хапки, отколкото можете да сдъвчете – в противен случай ще ухапете самите себе си.