Днес ще ти представим шест простички упражнения, които ще успокоят обтегнатите ти нерви и ще те дарят със спокойствие. Всичко, което трябва да направиш, е... да дишаш! Упражненията са тествани многократно и се използват при медитацията от йогите и будистките монаси. Съветваме те не правиш повече от 5-10 повторения.

Основното правило, което трябва да следваш:

Изправи гърба, затвори очи, отпусни се и мисли за нещо приятно.

Как бързо да намалиш нивата на стреса:

Поеми въздух с кратки, но сравнително дълбоки вдишвания. След това задръж дъха си за 4 секунди и издишай бавно и напълно. Изчакай 5 секунди и вдишай отново.

Как да се отпуснеш и да прочистиш ума си:

Постави едната длан на челото, а другата - на тила. Това ще подобри циркулацията на кръвта в тези части на главата, което пък ще намали стреса и безпокойствието. Без да махаш ръцете си, вдишвай и издишвай равномерно, с кратки паузи между двете.

Как да се успокоиш:

Вдишай дълбоко, след това издишай с леко отворена уста. При издишването изкарвай въздуха на малки порции.

Отвори уста възможно най-широко и дишай равномерно. Ще усетиш как дробовете ти се изпълват докрай с въздух. Задръж за 2 секунди, след това внимателно и равномерно издишай. 

Вдишай дълбоко и без да задържаш дъха си - издишай през отворена уста. Устните ти трябва да образуват кръг, а издишването трябва да става на порции. Първата част от издишването трябва да е най-дълга и всяка следваща трябва да съдържа по-малко въздух от предишната. След като издишаш напълно, изчакай 5-10 секунди и повтори упражнението.