Всеки обича да пътува, но никой не обича да боледува. За жалост, това е толкова често срещано, че ако нямаме лекарства в нас, сме обречени на неприятни спомени от мечтаната ваканция.

За да се предпазите от някои от най-разпространените проблеми, сме подготвили списък с тях и как можете да се предпазите:

Нарушаване на чревната флора

Диария, гадене и киселини, чревни инфекции и това все пак не са всички проблеми, с които можете да се сблъскате по време на пътуване. За да ги избегнете, спазвайте правилата за хигиена, където и да сте: пийте само бутилирана вода, не се хранете с ястия, които ви изглеждат съмнително, а с храна, която ви е позната. Не забравяйте да си носите лекарства.

Проблеми с климатизацията

По време на пътуване тялото се стресира поради рязката промяна в климата и храната. Аклиматизацията може да не се прояви веднага, но продължава около 5 дни. Симптомите са сънливост, умора, нарушаване на храносмилателния тракт, гадене и отпадналост.

За да се предпазите през първите дни от ваканцията се въздържайте от дълъг престой на слънце и плувайте в морето за не повече от 15 минути. 

Проблеми с кожата

Често при пътуване могат да се появят кожни проблеми като пъпки и раздразнения, изостряне на акнето и други проблеми. Потенето, солената вода и горещото слънце - всичко това може да доведе до проблеми с кожата. 

Лекувайте проблема отвътре и не маскирайте акнето с декоративна козметика.

Не забравяйте да се запасите с продукти за грижа за кожата през този период, включително слънцезащитни продукти, почистващи кърпички и термална вода.

Алергични реакции

Алергичните реакции на организма ни досаждат през цялата година. Но през лятото, когато пътуваме в други страни, можем да ги обострим излишно. За да сведете до минимум рисковете, трябва да се запасите с нужните лекарства и да не дразните червата си излишно.

Обостряне на хроничните заболявания

Освен аклиматизацията и промяната в храненето, хроничните заболявания като панкреатит, гастродуоденит, синдром на раздразненото черво също са част евентуалните проблеми.

Ако имате подобни заболявания, не подценявайте рязката промяна в околната среда и се постарайте да се запасите с лекарства.