Зачеването невинаги е толкова лесно, колкото сме си мислили. Много двойки с години не могат да заченат дете, а накрая единствената им възможност се оказва инвитрото.

Но ако нямате доказани репродуктивни проблеми, а вече мечтаете да имате дете, може да увеличите шансовете за забременяване по няколко естествени начина. Ето някои от тях:

1. Затъмнете стаята

Според едно проучване, проведено от Джойс Дефеличе, наличието на светлина по време на сън оказва ефект върху репродуктивните функции на жената и намалява шансовете за зачеване.

Необходими са още проучвания, за да се открие връзката между зачеването и светлината, но според проучването на Дефеличе 54% от жените, които започнали да спят в пълна тъмнина в продължение на 6 месеца, станали по-плодовити.

2. Качествен и продължителен сън

Не се знае колко точно часове трябва да спим, за да повишим плодовитостта, но друг експерт – Т. Уайли, твърди, че би било по-добре да си лягаме по-рано, отколкото обикновено го правим, и да ставаме по-рано от обикновено, т.е. да се влияем от слънчевата светлина.

Както вероятно знаете, естественият циркаден ритъм предполага да спим в тъмната част на денонощието и да се будим по изгрев-слънце, но това обикновено не се случва в наше време – хората си лягат късно и стават късно (поне когато могат да си го позволят).

Затова се опитвайте да спите повече и да не си лягате много късно. Експертите твърдят, че жените, които не си доспиват, имат по-нередовен цикъл и са изправени пред по-голям риск от усложнения по време на бременност.

3. Оптималното тегло

Както наднорменото, така и поднорменото тегло намалява шансовете за зачеване, и то не само при жените – нови проучвания показват, че мъжката плодовитост също се влияе от теглото. Добър индикатор за телесната маса e BMI. Оптималните стойности са 19-24.

Затова започнете да се храните здравословно и да тренирате повече, това ще направи цикълът ви по-редовен, а тялото ви ще е по-подготвено да износи дете.

4. Спрете цигарите и алкохола

Според експертите, ако правите опити за забременяване, е най-добре да спрете алкохола изобщо. Мъжете също трябва да го намалят, защото прекомерният прием на алкохол може да повлияе на качеството на спермата.

Тютюнопушенето може да намали фертилитета при жените, като в това чисто влиза и пасивното пушене. Има връзка и между тютюнопушенето и по-лошото качество на спермата.

5. Справете се със стреса

Силният стрес може да доведе до нередовен цикъл и до хормонални проблеми. Затова се постарайте да си почивате повече, да намалите стресорите в живота ви и да не се вманиачавате на тема зачеване.