Забравете раждането и отглеждането на дете – дори само опитите за забременяване са доста натоварващо преживяване. Приемете този съвет от човек, който го е правил два пъти. Има много важни неща, които трябва да знаете, преди да го направите.

1. Всяка жена е различна

Твърде глупаво бях решила, че моето пътешествие към бременността ще прилича на това на приятелките ми. Когато слушах истории „Как забременях“, автоматично решавах, че моето тяло ще работи по същия начии. „О, Ани е забременяла точно два месеца след като започнали опити и усещала сутрешно гадене средно по три пъти на седмица?“ и си казвах: „Така ще стане и при мен!“. Но това не се случи, защото всички сме различни. Особено е важно да запомните това, докато опитвате да забременее, защото...

2. Може и да не се случи веднага

Нека позная, имате приятелка, която е забраменяла в първия ден, в който с мъжа ѝ са започнали да опитват. Не, чакайте, не е само една - цели десет са! „О Боже, толкова съм плодовита“, смеят се те, полу-щастливи, полу-уплашени. И аз имах такива хора в живота си и бях убедена, че ще забременея от първия опит (да не говорим, че имах и приятелки, които забременяваха само при споменаването на думата „секс“). И защото бях толкова сигурна, че всичко ще стане така лесно, изпаднах в нервна криза, когато един месец опити се превърнаха в два, след това в шест, а по-късно в осем. Най-накрая забременях след десет месеца опити, но не и преди да науча следното:

3. Само защото отнема много време, не означава, че има някакъв „проблем“ във вас

Може би съм била глупава тийнейджърка, но докато растях си мислех, че сексът по всяко време на месеца може да доведе до бременност. Не разбирах овулацията и не знаех защо сме по-плодовити в определени периоди от месеца. Научих се да се „пазя“ до такава степен, че мислех, че в секундата, в която правя секс без предпазни мерки, ще забременея – това ни казваха в училище! Но не е вярно. Понякога се иска много време, за да забременееш. И понеже често слушаме истории за жени, които забременяват на първия или втория опит, решаваме, че нещо не ни е наред, ако не забременеем веднага. Да, може и да има медицинска причина бременността ни да не се случва веднага. Но може просто да е необходимо време. Личният ми лекар ми каза, че за много жени на моята възраст отнема шест месеца или дори година, за да забременеят, затова не трябва да се тревожа. И знаете какво се случи с мен, нали? Започнах да се тревожа ужасно много. Но тя се оказа права.

4. Може да отнеме време, преди тялото ви да се изчисти от противозачатъчните

Някои жени веднага си връщат нормалния менструален цикъл, щом спрат противозачатъчните. Но при други се случва по различен начин. След като спрях медикаментите, на организма ми му трябваха месеци, за да се пренастрои. И това е напълно нормално. Но ако нещо ви притеснява, говорете с личния си лекар.

5. Не всички жени имат 28-дневен цикъл

Дори и след като бях спряла лекарствата от известно време, цикълът ми беше 34-дневен. Оказа се, че това също е нормално – обичайно женският цикъл е между 21 и 35 дни. Когато най-накрая нещата се нормализираха, пак овулирах по-късно – при жените с 28-дневен цикъл това се случва около 14-тия ден, при мен обаче овулацията настъпваше на 20-тия. Тялото ви не е машина и в това няма нищо лошо.

6. Календарите за овулация ви карат да се чувствате сякаш всичко е под ваш контрол, но могат и да ви объркат много

Можете да си свалите 10 приложения за плодовидост на телефона, с които да следите овулацията си и да знаете кога е най-доброто време за „опити“. Това ще ви помогне и ще ви накара да се чувствате сякаш държите нещата под контрол по време на този непредвидим процес... но също така те могат да превърнат цялото преживяване в мания, да ви карат да анализирате всичко, да следите температурата си през 20 минути и да се вглъбявате във всичко, което тялото ви прави. Ако ви карат да се тревожите повече, отколкото ви помагат – изтрийте ги за няколко месеца. Може да си изтриете и Фейсбук профила, ако всички съобщения „Боже мой, бременна съм“ ви напрягат.

7. Не лишавайте секса от забавната част

Не е никак секси да пишете „в овулация съм – трябва да правя секс“ в календара на телефона си. Но правенето на секс по график не трябва да го лишава от забавната част. Насладете му се и се фокусирайте върху забавната част, а не върху напрежението.

8. Тестовете за бременност понякога бъркат

Телата ни обичат да ни правят номерца. Но тестовете за бременност не са наясно с това. Ако направим тест веднага след като сме забременели, той може да покаже негативен резултат – за да бъде отчетен положителен резултат, в тялото ни трябва да има хормона Хорион гонадотропин, който се появява около две седмици след началото на бременността. Чакането е неприятно, но за съжаление се налага да имаме известно търпение.

9. Тялото ви знае най-добре

Слушайте лекаря си, но слушайте и себе си! Само вие знаете какво точно прави тялото ви и какво се случва в живота ви. Да забременеете може да бъде едновременно забавен и напрягащ процес и всеки ще се опитва да ви дава мнението си, съветите си, уроците си... приятелите, лекарите, колегите, родителите, сервитьорките и кой ли още не може да има какво да каже, но вие сте тази, която се опитва да забременее. Доворете се на инстинкта си. И на утробата си.