С настъпването на студеното време трябва да бъдем по-сериозни и отговорни към здравето си, особено ако често ни застигат сезонните настинки. Ето с използването на какви средства, приготвени у дома, бихме могли да облекчим болките в гърлото: 

1. Сварете няколко смокини в 300 мл прясно мляко за около 5 минути. Оставете да изстине добре. Пийте на малки глътки на всеки четири часа и преди лягане. 

2. Чували ли сте за вълшебното топло мляко с какаово масло и натурален пчелен мед? Е, сега ще ви разкрием как да го приготвите. Необходими са ви 250 м прясно мляко, в което да разтворите 1/4 ч.л. какаово масло и 1 ч.л. мед. След като се охлади, пийте до 6 пъти дневно. 

3. Липата с мед също помага за успокояване на възпаленото гърло и облекчава главоболието, а също и първите признаци на интоксикация на организма. За да си го приготвите залейте 1 с.л. изсушени цветове от липа с една ч.ч. вряща вода и оставете да престои в термос за час два. Пийте по 50 мл от напитката до 4 пъти дневно. 

4. В борбата с настинката ще ви помогне и сокът от един лимон, смесен с пчелен мед. Консумирайте по 1 ч.л. от сместа до 7 пъти на ден, като се постарайте старателно да бъдат смесени съставките.

5. Чай от шипка с малина - едно от най-добрите средства за възпалено гърло!Тази приятна на вкус напитка може да се консумира на малки глътки на всеки половин час, но не повече от 250 мл дневно.