“Семейството не е важно нещо. То е всичко.“
- Майкъл Джей Фокс

Щастливите семейства правят нещата по различен начин. Те са по-щастливи, защото живеят с умисъл и практикуват позитивни навици, които създават ценностите на децата им. Това не значи, че при тях всичко е перфектно, но навиците им са нещото, което кара доброто да надделее над лошото.

Разбира се, не всяко семейство може да бъде щастливо през цялото време, но с няколко съвета, които да ви помагат в тежките моменти, можете да бъдете щастливи през повечето време.

Ето кои са петте неща, които щастливите семейства правят различно.

1. Щастливите семейства имат семейни традиции

Думата „зает“ е прекалено използвана в днешни дни. Всеки е толкова зает със задачи и занимания, че семействата имат огромен късмет, ако могат да прекарат няколко часа седмично заедно.

Затова сега, повече от всякога, е важно да отделите време цялото семейство просто да бъде заедно и да прави интересни неща редовно – всяка седмица, всеки месец и на празниците. Така ще си създадете мили спомени и семейни традиции.

Например много лесно може да си направите традиция за семейна закуска в неделните сутрини, вечер с игри в петък вечер, разходка в планината през уикенда, посещение на роднини веднъж в месеца, поставяне на коледна украса на 1-ви декември, приготвяне на семейна рецепта – списъкът е безкраен.

2. Щастливите семейства даряват

Няма нищо по-хубаво от това да дарявате на тези, които се нуждаят. Може би в даден момент вие също сте се нуждаели от помощ и някой ви е помогнал. Също така никога не знаете кога отново ще ви се наложи да потърсите помощ, затова е добре да се заредите с позитивна карма. Важно е да дарявате често и да позволявате на децата си да го правят лично.

Да дарявате заедно като семейство само усилва положителния жест. Това обединява семейството, като същевременно учи децата на добри дела, насочени към другите и споделяне. Има толкова много неща, които можете да правите - например:

- Участвайте в маратон с благотворителна кауза по ваш избор.
- Станете доброволци за засаждане на цветя.
- Носете храна в домовете на социално слаби хора.
- Дарете неща от дома си, които не използвате често.
- Дарете дрехи, които са ви малки или не носите.

3. Щастливите семейства практикуват мир, доброта и състрадание

Да, вярно е. Братята и сестрите понякога се карат, но това е напълно нормално. Но огромните скандали могат да бъдат предотвратени, ако практикувате вътрешен мир. Умишлено използвайте на доброта и състрадание в ситуации, които нормално биха създали гняв и сълзи. Създайте и спазвайте семейно правило, че помежду ви е позволено да се говорят само положителни и мили думи. Когато възникнат чувства на гняв, учете децата си да вдишат дълбоко в корема, за да разсеят отрицателната емоция. Най-добрият начин да ги научите на тези навици е като ги практикувате и самите вие.

 

4. Щастливите семейства са духовни или религиозни

Последователното учене на децата ви за живота и Създателя ще ги настрои за много успех и щастие в живота. Няма съмнение, че съществува движеща сила в тази Вселена, която създава и преминава през всичко. В какво вярвате, зависи от вас. Важно е да предадете тази вяра и на детето си, дори и по-нататък то да осъзнае, че вярва в нещо друго. В крайна сметки ние сами избираме как да се свързваме с божественото.

Научаването на децата ни, че такава сила съществува и че с нея може да се комуникира чрез сила е това, което създава личността. Благосъстоянието прави семейството и целия живот по-щастливи и по-здрави. За да направите това ефективно може самите вие да практикувате религията или духовните си вярвания ежедневно и да дадете пример - учете вашите деца на детайлите в движение.

5. Щастливите семейства са по-често щастливи и по-рядко се тревожат

Толкова много семейства пропускат възможността за малките радости на живота, защото имат "твърде много" други неща, за които избират да се тревожат. Щастливите семейства не се стресират и напрягат, а планират и действат.

Когато се появи нежелана ситуация, те се справят с нея бързо и спокойно. Не оставят малките неща да стават огромни и изпитват благодарност за красотата и любовта в живота си.

Щастливите семейства също може да са "заети" с училище, работа, хобита и допълнителни дейности, но се възползват максимално от живота, защото те са го създали. Щастливите семейства разрешават проблемите си бързо. При възникване на голям проблем, ефективно се справят и изразяват своите емоции. Те могат да споделят загрижеността по един мирен начин, за да помогнат на цялото семейство да съществува съвместно.

"Поддържам се с любовта към семейството".
- Мая Ангелу