Още нещо вдъхновяващо, което ми попадна в една от социалните мрежи. Вдъхновяващо и успокояващо. Защото всеки от нас понякога се чувства смазан от живота...

1. Помни, че не трябва да се отказваш

Всички преживяваме тежки моменти – неизбежно е. Помисли си обаче колко сив би бил животът без предизвикателства. Не бихме могли да израстваме и да се учим, ако не бяха трудните моменти, през които минаваме.

Когато животът изправя пречки на пътя ти, той всъщност те провокира да се променяш, да разчупваш стереотипитe си на мислене и светоусещане.

Провокира те да излезеш от зоната си комфорт. Само защото в момента ти е трудно, не значи, че още дълго ще е така. Просто обърни очите си към слънцето и ще видиш как сенките изчезват зад теб.

2. Помни, че трябва да отвориш сърцето си за промяната

Много често сами усложняваме живота си, като се противопоставяме на промяната. Промяната обаче е тази, която ни стимулира да се развиваме и да научаваме важните за нас уроци.

Не е казано обаче, че промяната трябва да ни кара да се чувстваме комфортно с нея. Поне не и веднага.

Най-хубавите неща в живота се случват, именно когато животът ни изглежда толкова потискащ и депресиращ, че дори не можем да си представим как бихме изпитвали нещо друго освен отчаяние. Именно когато достигнем своите граници и си кажем, че не можем повече, сърцето ни показва кой е правилният път, по който трябва да тръгнем. Нищо в живота не става лесно, поне не и нищо, което наистина си струва.

3. Помни, че винаги имаш избор

Във всеки един момент ти имаш силата и способността да контролираш живота си, без значение дали го осъзнаваш, или не. Никой не може да те принуди да работиш нещо, което не е твоето амплоа, да живееш на място, което не харесваш, да бъдеш с човек, който не те дарява с щастие.

Затова, вместо да се оплакваш, вместо да те е страх, поеми отговорност за живота си. Вземи го в ръцете си. Рискувай.

В момента, в който усетиш, че животът ти вече не те кара да се усмихваш, спри, направи крачка назад и помисли какво трябва да промениш, за да се почувстваш отново щастлив. Помни, че да се чувстваш смазан, значи просто, че е време да направиш по-добри избори за теб самия, да откриеш пред себе си повече възможности. Ти заслужаваш да бъдеш щастлив. Просто понякога, за да стигнеш дотам, трябва да ожулиш малко колената си.

4. Помни, че болката не трае вечно

Болката никога не продължава вечно. Ако продължаваше, нямаше да знаем какво е да си щастлив. Животът работи по този начин – трябва да изпиташ тъга и отчаяние, за да познаеш радостта. Няма нищо лошо в това да не се чувстваш комфортно в ситуацията, в която се намираш.

Само че, вместо да се бориш с тези чувства, позволи им да минат през теб. Само така можеш да се освободиш от тях...

Прегърни болката, научи урока, който ти носи тя, израстни чрез нея. А после продължи напред. Болката може да е ценен учител, ако я приемем, вместо да се опитваме да избягаме от нея.

5. Помни, че трябва да се фокусираш върху хубавите неща в живота си

Когато се чувстваме депресирани, виждаме само онези неща в живота ни, които „не са наред”, виждаме само това, което ни липсва, само това, което ни носи тъга и отчаяние.

Дори ако единственото, за което можеш да благодариш, е фактът, че днес си станал от леглото, направи го.

За колкото повече неща си благодарен, толкова повече неща, за които да си благодарен, ще ти се случват. Ако обаче се фокусираш върху негативното, ще ти се случват все негативни неща. Позитивното отношение ражда позитивни изживявания, не го забравяй.