Аз съм доктор Дейвид Хил и като лекар и баща, който също е страдал от сезонни алергии като дете, открих информация, която най-накрая ще облекчи симптомите на сезонна алергия.

Винаги изпитвам специална съпричастност към младите си пациенти, защото моите собствени алергии бяха наистина сериозни. Дори по-лошо - предадох ги и на децата си. И се оказва, че децата имат голяма компания: проучванията показват, че почти половината от всички деца в САЩ имат някакъв вид алергия.

Сезонният алергичен ринит обикновено се развива след няколко години излагане на открит алерген и затова е рядко явление при деца под 2 години (въпреки това децата могат да развият алергии към целогодишни алергени като домашни животни, пепел и акари преди това). Типичната възраст за диагнозата е между 4 и 6 години. Симптомите - включително кихане, запушен или течащ нос, кашлица и болезнено гърло, се засилват в късното детство и юношеството и се подобряват по време на зрелостта.

Цялото това преживяване като пациент, родител и педиатър ме въоръжи с няколко вътрешни съвета, които може и да не сте чували преди, дори и да имате голям опит с алергиите в семейството си.

1. Детето ви трябва да започне да приема лекарствата по-рано през годината, отколкото си мислите.

Ако детето ви има сезонни алергии, в идеалния случай трябва да започне да приема лекарствата най-малко 2-3 седмици преди началото на сезона (което зависи от типа на алергията му) и да ги продължи до неговия край. Ако детето ви има целогодишни алергии, говорете с лекаря за това да приема лекарствата целогодишно, вместо да очаквате появата на симптомите.

Повечето лекарства за алергия са много по-ефективни при предотвратяване на симптомите, отколкото в третирането им след като започнат. Това е така, защото хремата, задухът, сърбежът, кихането и сълзящите очи са резултат от цяла поредица от събития в имунната система и след като започнат, ще бъдат спрени много трудно. Спрейовете за нос с кортикостероиди, достъпни без рецепта, са най-ефективната форма на лекарства за алергии (за деца на 2 и повече години); те намаляват отговора на имунната система към антигени като прах, акари и полен.

Антихистамините могат да помогнат за облекчаване на симптомите по време на алергичен пристъп, но са още по-ефективни, ако са в кръвния поток преди проявата на алергия. Лекарствата срещу алергия, които могат да бъдат предписани от лекар или закупени без рецепта, често се дават по веднъж на ден - което означава, че са необходими около 5 дни, за да достигнат пълната си сила и още 5, за да се изчистят напълно от тялото. Оралните антихистамини облекчават много алергични симптоми (включително кихане и сърбеж в очите), чрез блокиране на хистамина, но не облекчават запушването на носа.

2. Броят на полените не разкрива цялата история.

Ако детето ви се подложи на тест за алергия, резултатите ще бъдат много по-полезни, отколкото ако разчитате на мониторинг на цялостния брой полени. Така например ако детето ви не е алергично към амброзия, високото количество амброзия не трябва да му пречи да си играе на детската площадка.
Децата, които имат алергии само в определени сезони, вероятно са алергични към полени или спори на мухъла, които се появяват в определено време на годината. Лекарите могат да извършват тестове на кожата и/или кръвни проби, за да ви помогнат да научите какви видове полен причиняват алергията на детето ви и можете да следите кога точно да започнете лекарствата, а в най-лошите дни да ограничите престоя на детето си на открито.

Като общо правило, дърветата се опрашват през пролетта, тревите цъфтят в средата и края на пролетта или началото на лятото, а плевелите - в края на лятото или началото на есента. В студения климат, плесенните спори са феномен на късното лято и ранната есен, но в топлите места могат да останат във въздуха целогодишно.

3. Зимата има голям ефект върху алергиите.

Студената зима е като благословия за много деца със сезонни алергии, които могат да си починат поне до февруари. По-топлата зима може да накара растенията да се опрашат по-рано, което означава, че симптомите на страдащите от алергия ще започнат по-рано от обичайното. Дъждовната пролет също може да насърчи бързото развитие на растенията и да доведе до увеличаване на мухъла, а алергиите да продължат и през есента. Дъждът може да отмие прашеца, но облекчението е само временно, тъй като поленът се издига бързо след влажното време.

Други метеорологични следи, които могат да ви помогнат да се справите с най-лошите симптоми на детето си са: топлите ветровити дни като цяло водят до по-висок брой цветен прашец, докато спокойните дни могат да оставят всичкия прашец на земята, вместо да влети в носа на детето ви.

4. Децата на 5 или повече години могат да пробват ново лечение.

Когато бях дете едно от малкото неща, които ми помагаха, бяха "противоалергичните инжекцици" или имунотерапията. Дори и днес, тези инжекции се бият 1-2 пъти седмично или месечно за 3 до 5 години и действат като ваксина, като излагат организма на повишени нива на веществото, към което сте алергични и така имунната система се приспособява и става по-малко реактивна.

Оралната имунотерапия е по-популярна в Европа. Абсорбирани под езика, таблетките съдържат екстракт от трева или амброзия. За да може да се възползва от терапията, детето трябва да бъде най-малко на 5 години и да има положителен тест за алергия към полени, която може да предизвика кихане, хрема или сърбеж в носа, както и сълзене на очите. Поради рядката възможност за проява на тежка алергична реакция, алергологът трябва да наблюдава детето ви за най-малко 30 минути след първата доза, а след това да предпише инжекции с епинефрин за спешни случаи.

5. Медът може и да помага, но няма доказателства.

Някои родители смятат, че медът от местните пазари е изцяло естествена имунотерапия (безопасен е за деца над 1 годинка). Ако редовното излагане на алергени е начина, по който имунотерапията укрепва имунната система на пациента, не трябва ли и сладкия мед, пълен с полени от местността наоколо, да има същия ефект?

За разлика от имунотерапията, медът не съдържа постоянни нива на полени. Съществуват няколко изследвания за влиянието на меда върху алергиите и те имат противоречиви резултати. Едно изследване показва, че медът работи като лекарство за кашлица - ако давате по една чаена лъжичка при нужда, но мнозинството все още не е категорично дали местния мед намалява симптомите на алергия при децата.