Да имаш дъщеря е велика благословия, също както и да имаш син. Но момчетата и момичетата имат различни характери. Да имаш дъщеря е нещо невероятно и сме сигурни, че всеки родител на момиче преживява тези неща в даден момент:

Имате говорител до себе си денем и нощем

Има ли покрай вас малко сладко гласче, което ви говори сутрин, през деня и през нощта? Да имаш дъщеря означава да се наслаждаваш на безкрайни разговори и постоянно да се намира нова тема за обсъждане.


Майките обичат да слушат дъщерите си, да разбират как изразяват себе си и да чуват за проблемите и радостите им. Това, дори и да не осъзнавате, успява да развие емоционалните и комуникационните умения на малкото ви момиче.

Предизвикателството да се превърнете в личен стилист

Приемете го: дъщеря ви е в конфликт с косата си, който може да продължи завинаги. Децата се опитват да развързват опашките си или да свалят шнолите, които сте им поставили.

С течение на времето се появяват сълзи, когато косата се заплете. А да не говорим за ужаса, който настъпва, ако недай Боже дъвка попадне в косите.

Трябва ли да е с пусната коса или да я върже? Къса или дълга подстрижка? Косата е постоянна тема на спорове между дъщерите и майките.

Проблемите с дрехите

Като майки не можем да спрем да се очароваме от момичешките дрешки. Купуваме множество тоалети, които може и никога да не облекат.

Кой би могъл да устои на тази мини версия на рокля с цветя? Но момиченцата бързо започват да търсят независимост по отношение на облеклото си. Дрехите и грима се превръщат в част от индивидуалния им стил.


Разбиване на стереотипите

Да имаш дъщеря означава да разбулиш мита, че момичетата са спокойни, тихи и смирени. Кой е казал, че те не могат да бъдат дръзки, безстрашни, бързи, силни, смели и активни? Просто посетете някоя ваша приятелка, която има дъщеря и ще се убедите в противното.

Отношения между любовта и омразата

Вашата връзка е необятна – тя ви събира и имате усещането, че не можете една без друга и се допълвате взаимно. Но понякога тя се проявява и по обратния начин. Не е изключено един ден дъщеря ви да изрече най-болезнените думи за една майка – „Мразя те“.

Но не се тревожете. За щастие това е просто фаза, която ще отмине. Момичетата знаят как да показват, когато са разстроени. В крайна сметка отново ще бъдете щастливи и ще се обичате.

Да имаш дъщеря: чудо и благословия

Да имаш дъщеря е на първо място чудо, а след това благословия. Иска се известна доза късмет, за да преживеем нещо толкова уникално.

Това е възможност отново да преживеем младостта си, да играем игри, да пеем песни и да преоткриваме дрехи от детството си. Да имаш дъщеря означава да се насладим на всичко, което сме оставили в миналото.

Майчинството е обвързано със сладост и горчивина. Да бъдеш майка означава да разбираш с любов и признателност, да бъдеш модел за подражание на някой, който следва твоите стъпки.

Това е да се учиш на доверие и приятелство, на споделяне и опазване на тайни. Да бъдеш с някого винаги – както в доброто, така и в лошото. Да държиш ръката на своето малко момиче, когато има нужда и да не й позволяваш да преминава сама през трудностите.

Майките разбират сълзите и разочарованията на дъщерите си по-добре от всеки друг и имат предимството да знаят какво точно да кажат и как да излекуват тези рани.

Да имаш дъщеря означава да се смееш с глас в определени ситуации и да бъдеш щастлива при предприемането на всяка важна крачка. Да имаш дъщеря означава да откриеш по-добрата си половина и да знаеш, че това е завинаги.