Започваш да мислиш, че може би този път ще бъде различно. Чувствата ти са те хванали неподготвена, така че, естествено, това трябва да е любов. Някъде си чела, че така трябва да се случи. Емоциите те поглъщат, но в крайна сметка оставаш с разбито сърце.

Продължаваш да се влюбваш в хора, които не те обичат. Заради поддържането на тези отношения пропускаш връзките с хора, които ги е грижа за твоето благополучие. В крайна сметка „оплитането” причинява повече вреда, отколкото полза. Красотата в това е, че по душа си романтик и си способна да повлияеш на живота на хората с любовта си. Но понякога любовта ти не се получава. Ето пет причини да се влюбваш в тези, които не ти отвръщат с обич.

1. Не си влюбена

Харесва ти идеята за човека. Харесва ти идеята какво представлява в живота ти. Обичаш как те кара да се чувстваш. Обичаш това, което може да направи за теб. Представяш си как ще се впише в бъдещето ти, без да отделяш време да разбереш ролята, която той вижда в твоето бъдеще. Ти го виждаш в романтична светлина, въпреки че не сте съвместими.

Любовта е решение. Любовта е действие. Любовта приема хората такива, каквито са, но се надява да ги види да достигнат най-висшия си Аз. Любовта е жертвоготовност. Любовта е търпелива, мила и дълготърпелива. Любовта не пази обиди, не се ядосва или завижда. Любовта е спокойна. Любовта идва нежно с течение на времето. Понякога бъркаме любовта със страстта. Страстта е силно сексуално желание към някого, което може да причини късо съединение в мозъка. Най-често нашата любов е условна. Всички ние просто се опитваме да разберем тези неща.

2. Непрекъснато пресъздаваш нездравословни взаимоотношения, които те карат да се чувстваш комфортно

Ако си имала отчуждена връзка с някой от родителите си, представите ти за любовта може да са неправилни. Не е необходимо родителите ти да са те малтретирали или да са били алкохолици, за да повлияят на твоите възгледи за любовта. Някои родители правят всичко възможно, но не могат да знаят всичко. Те е трябвало да разберат собствените си емоции и са нямали инструментите да навигират твоите, което те е карало да се чувстваш безсилна. Започнала си да компенсираш тази възприемана липса на стойност с угаждащи хора или невероятни егоисти. Връзките, които те оставят с усещане за постоянно отхвърляне, подсъзнателно те карат да се чувстваш в безопасност. Защо? Защото трябва да работиш, за да получиш любов. Да имаш някой, който те обича само защото „го чувства”, е скучно. Твърде лесно. Вместо това искаш страст и болка.

3. Не обичаш себе си

Ти отчаяно се хващаш за любовта на другите, защото не обичаш себе си. Вместо да се фокусираш върху раните в живота си, които се нуждаят от изцеление, ти се привързваш към другите и това те разсейва. Най-често, когато получим човека на нашето желание, ние саботираме връзката. Ние се ангажираме с поведение и мисловни модели, които ни пречат да получим това, което отчаяно искаме: любов, принадлежност и смислени отношения. Саботажът изглежда като да действаш безразлично към човека, когото обичаш, да търсиш внимание от други хора, докато си във връзка с човека, когото обичаш, или да не се повяваш за него по смислен начин.

4. Страхуваш се да бъдеш уязвима, притесняваш се от загубата на контрол и интимността

Изградила си здрава външна обвивка. Искаш да обичаш, но не искаш да бъдеш наранена. Винаги съществува риск хората, които обичаме, да ни напуснат. Загубата може да се случи чрез смърт, отчуждаване или по поемане на различни житейски пътища. Най-вероятно се страхуваш от уязвимостта, загубата на контрол и интимността. Бързо се привързваш към хората, които харесваш. Откриваш се твърде рано или се разкриваш към грешните хора. В любовта трябва да растеш и да развиваш доверие.

5. Харесва ти усещането да си влюбена, а не да си във връзка

Влюбваш се в хора, които не те обичат, защото обичаш преследването. Искаш ангажираност, но искаш и свобода. Тези противоречиви идеи произтичат от отхвърлянето и от мисълта, че си недостойна. Избягваш неудобните чувства, които възникват, когато останеш сама със себе си. Ти използваш любовта по същия начин, по който се използват алкохола, храната, наркотиците или порнографията - за лечение. Любовта може да бъде възнаграждаваща, но това е нещо повече от бързо лечение. Това е решение. Няма да се чувстваш обичаща всеки ден. Как ще се справиш? Когато се почувстваш по-комфортно със себе си, ще имаш способността да прегърнеш идеята за ангажираност и получаване на любов.

Как да прекъснеш цикъла на това да обичаш хората, които не ти обичат?

Поработи върху създаването на защитни способи като:

- се научиш как да се успокояваш;
- научиш повече за своя стил на привързване;
-първо да обичаш себе си, вместо да търсиш потвърждение от другите;
- искрено даване;
-стремеж към прогрес, а не към съвършенство;
-сравнявай се с това коя си била вчера, а не с други хора;
-изследване на хобита и интереси;
- любящи хора, които те обичат;
- записвай мислите си;
- да простиш на себе си за всичко, от което се срамуваш;
- практикуване на благодарност.

Сигурните привързаности са взаимоотношения, в които не се притесняваш винаги, че партньорът ти ще те напусне. Това са отношения, в които не се страхуваш от емоционална връзка и интимност. Те са отношения, в които ти и твоят партньор поддържате известна степен на индивидуалност. Това са отношения, в които не се чувстваш ужасена, а спокойна и подкрепяна.

Продължаваш да се влюбваш в хора, които не те обичат, защото се страхуваш да получиш любов. Страхуваш се да получиш любов, защото част от теб вярва, че не я заслужаваш. Част от теб смята, че животът трябва да е труден. Избягваш работата върху себе си и това, което трябва да свършиш. За да се освободиш, поработи върху откриването на своята травма и първо заобичай себе си. Заслужаваш добри неща. Подарък е да бъдеш човек, който обича.