Всички знаем за важната роля, която оказват родителите върху оформянето на живота на децата им, но не бива да забравяме и останалите роднини и тяхното жизнено важно влияние върху растежа и развитието на малките създания. Това не е просто мит – изследванията го доказаха! „Лелите и чичовците са важни, защото предлагат на децата възможността да имат близка връзка с възрастен човек, който няма същите очаквания като мама и тате“, обяснява клиничният психолог Сюзан Бартел.

„Когато децата могат да прекарват време с роднини, които ги обичат и ценят, те се чувстват по-свързани с любовта и добротата на човечеството и са по-способни на позитивен и продуктивен живот“, добавя доктор Веритас от Американския колеж на педиатрите.

Ето някои от причините лелите да са толкова специални!

Те са най-добрите детегледачки

В днешно време е напълно нормално и двамата родители да са постоянно заети с работата си. И ако няма кой да гледа детето, лелите са идеалното подкрепление! Родителите могат да им имат пълно доверие, а хлапетата също се чувстват добре с тях.

Те са положителен пример

От изключителна важност е децата да имат солиден пример за човек, който искат да бъдат – техните приятели и хората от екраните може не винаги да са позитивен или реалистичен такъв. Лелите могат да дадат на своите племенници алтернативни идеи, хобита и съвети, с които да им дадат нова перспектива, докато в същото време ги държат в правия път. Освен това децата по-лесно се доверяват на лелите си за нещата, които се боят да кажат на родителите си (особено когато станат по-големи). Някои от проучванията показват, че юношите търсят роднините си за съвет, защото се чувстват по-комфортно да споделят с майките и бащите си.

Тяхната подкрепа е солидна, но не и задушаваща

„Няма задължения за лелите и чичовците, за разлика от тези на родителите“, казва Мелани Ноткин, автор на няколко книги, разглеждащи отношенията между децата и роднините им. С други думи лелите могат да бъдат до племенниците си, без да се налага да им мрънкат за задълженията, които са пропуснали да свършат например. И така децата започват да гледат на тях като на „готината леля“.

Те са големи поддръжници на децата

Разчитайте на лелите да бъдат до децата в техните важни дни – дори и да не могат физически да присъстват. Независимо дали става дума за това да ги подкрепят в спортните състезания, да ги глезят на рождените им дни, или да присъстват на участията им в училищните пиеси, целите на хлапетата са приоритет за тях – и това си личи. „Дори и да са заети, повечето деца смятат за особено ласкателно това някой да проявява интерес към нещата, които вършат“, пояснява Сюзан Стифелман, семеен терапевт.

Глезят децата

„Има много лели и чичовци, които „глезят“ племенниците си – купуват им скъпи играчки или им дават пари за пътувания“, разказва експертът по семейните грижи Ейми Гойър. Тези жестове карат не само детето да се чувства специално, но и облекчава родителите, които носят на плещите си товара на финансите и родителските отговорности.

„Да си леля е дар“, казва Мелани Ноткин. „Не го оценяваме, но пък и никое дете не е страдало от твърде много любов“!