Раждаемостта спада в повечето развити страни – според данните раждащите жени между 20 и 29-годишна възраст са намалели с 15% между 2007 и 2012.

И не, няма лошо в това да избереш да нямаш деца. И е разбираемо – живеем във времена на несигурност, а пренаселването на Земята ни убива. Знаем, че разговорът е неудобен, но не е ли време да преосмислим културния императив да имаме деца? Трябва ли да имаме по-малко деца или никакви? Вижте няколко научно обосновани причини да нямате деца:

Пренаселване

Малките сладки бебета се превръщат във възрастни и стават отговорни за разрушението на природата, което днес наблюдаваме в безпрецедентни размери. Ние, които също сме били малки сладки бебета, стоим зад глобалното затопляне, лошото качество на въздуха, замърсяването на природата, масовото изчезване на флората и фауната и използването на прекомерни количества от ограничените ресурси като прясна вода.

Навиците ни правят Земята необитаема. И колкото повече сме, толкова повече вредим.

Раждането на деца води до промяна в климата

Травис Рийдър, асистент директор на образователните инициативи, директор на магистърската програма по биоетика и изследовател към Института по биоетика „Джонс Бърман“, е писал много за моралните аспекти на това да имаш деца при глобално затопляне и ефектът върху околната среда.

Рийдър смята, че има научни и морални причини да имаме по-малко деца. Неговата гледна точка е подкрепена от изследване на Университета в Орегон, което открило, че да имаш едно дете по-малко има по-силен ефект върху емисиите на въглероден диоксид от това да редуцираме потреблението на енергия, да не ползваме автомобил, да не пътуваме по въздух и да бъдем вегетарианци.

Той е на мнение, че да имаш дете оказва силно влияние върху климатичните промени и логичният извод е хората да нямат деца или поне да имат по-малко.

Децата са финансово задължение за цял живот

Освен факта, че да отгледаш дете е доста скъпо, много млади хора започват живота си като възрастни с огромни дългове. И докато изплатят своя, трябва да започнат и да заделят пари за образованието на децата си – това е доста налудничаво и мнозина избират да не се обричат на такава безспирна финансова въртележка.

Бракът започва да страда след появата на децата

В мета-аналитично ревю на предишни проучвания, изследователите открили, че родителството оказва негативен ефект на женените двойки.

Едно проучване показва, че прибавянето или премахването на семеен член води до реорганизация на семейната система, която може да бъда описана като криза, чието преборване не може да стане чрез следване на стария шаблон.

Интервютата с родители с поне едно дете под 5 години открили, че майките страдат от липса на сън, хронична умора, вина, че не са достатъчно добри майки, тревоги за външния вид, ограничаване в рамките на дома. Освен всичко това, мъжете добавят и намаляване на сексуалното желание на половинката си, икономическия натиск, когато жената спре да работи и общото разочарование от родителството.

Децата могат да са пречка в кариерата на жената

Това е една от ирониите на модерния живот: възлагаме натиск върху момичетата да се справят добре в училище, казваме им, че могат да станат каквито пожелаят, а когато се омъжат, всичко е срещу тях. Социалните помощи на практика не съществуват, а много работодатели не се отнасят с разбиране към бременните и майките.

Скорошно проучване показва, че мнозина смятат, че когато една очаква или има дете, тя не е толкова работоспособна. Известен е факта, че майките е по-малко вероятно да бъдат назначени на ново работно място, виждани са като по-малко компетентни на работното място и обичайно получават по-ниско заплащане от колегите си мъже със същата квалификация.