Спящите бебета са удивителни, загадъчни и наистина очарователни същества! А когато най-накрая малкото вързопче заспи, можеш да го гледаш с часове, въпреки множеството задължения, които имаш. Може би си забелязала някои негови забавни навици, докато се намества в креватчето си, като например факта, че повечето бебчета спят с дупетата нагоре, а коленете им са свити под тялото. Но замисляла ли си се някога каква всъщност е причината за това?

Оказва се, че има няколко научни обяснения. "На първо място това положение, подобно на жаба, може да се дължи на начина, по който е било позиционирано в утробата", отбелязва Ричард Полин, директор на Отдела по неонатология в Колумбийския университет. "Тъй като бебето расте и се движи повече, тялото му позволява тази свобода”, пише европейско издание по приложна психология.

Позата на детето наподобява позицията, която заема, когато се учи да пълзи и след като започне да го прави. За съжаление, ако детето спи в това положение, може да не се наспива, както преди, дори да се стигне до сънна регресия. Дори и мъничето ти само да се е научило да се намества в тази позиция, Американската академия по педиатрия предупреждава родителите, че бебето винаги трябва да спи по гръб, за да може риска от Синдрома на внезапна смърт да се сведе до минимум. Според европейско издание по приложна психология, бебетата, които спят по гръб от рано и са добре нахранени през деня, развиват двигателните умения, необходими за катерене и пълзене доста по-рано от връстниците си.

Друга възможна причина за това положение е, че бебетата се „извиват“ по този начин в утробата на своята майка, отбелязва д-р Харви Кап в книгата си „Най-щастливото бебе”. Ето защо, когато то разбере, че може да имитира това само и извън нея, го прави. Според педиатрите, ако детето е здраво, спи дълбоко в продължение на 3-4 часа и не плаче, всичко е нормално, няма нищо притеснително и може да не го будиш, за да легне в друга поза.

Според трети пък дете, което спи в подобна поза, всъщност проявява характер от малко. Възможно е вътрешно да се противопоставя на нещо или някого и именно такъв да бъде и бъдещият му характер – инатлив и самостоятелен.

Е, ние не те съветваме да го оставяш да спи дълго време така, но поне може да му направиш няколко безценни снимки!