Бебетата преминават през фаза, в която най-силната им способност е да хвърлят всичко на пода. Знаете ли защо го правят?

Вероятно детето ви ви е изненадвало поне няколко пъти с уменията си на бейзбол играч, хвърляйки на земята всичко, до което може да се добере. Сигурно първоначално сте смятали, че това е бунтарско действие или нещо, което прави, за да привлече вниманието ви. Но всъщност това, което ще ви разкрием, ще ви накара да преосмислите дейностите на хлапето си. С гняв, изненада или през смях, ще помолите детето си да спре да хвърля вещи, защото може да повреди нещо или да нарани някого. Имаме добри новини за вас – това е просто един от първите начини, по които детето взаимодейства със света около себе си.

Бебето ви опознава света всеки път, в който хвърли нещо на земята

Когато хвърлите даден обект, трябва да измерите с каква сила да го пуснете, да имате набелязана цел и да заемете определена поза. Това е опитът, който детето ви се опитва да придобие, всеки път, в който хвърля нещо.

Ако вече е хвърлило дадена вещ хиляда пъти, трябва просто да се подготвите, че вероятно ще го направи поне още хиляда. Бъдете щастливи и благодарни, защото това е знак на еволюция и растеж, прибавя се към списъка със способностти, които детето ви развива, за да се изправи срещу предизвикателствата на живота. Напътствайте го, учете го да бъде внимателно, как да разпознава опасността и кои неща са деликатни.

Хвърлянето на всичко на земята: източник на нови умения и знания

Виждаме как телата на децата ни стават все по-силни и контролирани с всяко хвърляне. Време е да започнем да ги напътстваме в тази задача. На ранна възраст детето ви се изправя пред серия от предизвикателства и постижения като истински супергерой. Затова и вие трябва да станете по-въвлечени във всичко това и да знаете в детайли какво учи малкото ви ангелче, хвърляйки вещи на земята.

Научава какво се случва с предмета

Детето гледа, за да види дали се чупи, дали издава специфичен звук или остава същото. Отговаря на съмненията си с практика – нпример ще хвърли един и същи предмет няколко пъти, ако е необходимо, за да научи какво се случва.

Измерва разстоянията

Дори и да не вярвате, децата на тази възраст използват две от най-силните си сетива: зрение и слух. Те визуално анализират траекторията на предмета, който хвърлят.

Виждат как предметите променят размера си, докато се движат и стават съвсем малки. Също така слушат, за да разберат колко дълго отнема, преди да ударят земята. По-късния звук означава, че предметът е стигнал по-далеч.

Тестват уменията си

Заслужава ли си да продължат да експериментират с предмета? Трябва ли да продължат да го правят? Разбират ли какво се случва, когато го хвърлят с определена сила? Ще се случи ли нещо различно, ако го хвърлят още веднъж?

Те вече разбират връзката между причина и следствие.

След като решат да хвърлят предмет, те научават какво причинява. Може да счупят стъкло и мама и тате да реагират. Също така може да се чуе шум, който да събуди останалите и така нататък.

Социално взаимодействие

Децата забелязват, че определени звуци и действия будят интереса на хората около тях. Те ще си играят с тези вещи, за да създадат магически моменти, които да споделят с вас. Това е друга възможност да създадат връзки. В бъдеще уроците, които учат като деца ще бъдат важни за тяхното личностно и професионално развитие. Нашите малки учени отговарят на нуждите си за опознаване с интерес и любопитство.

Какво можем да направим, за да подобрим това преживяване?

Не трябва да се карате на децата си, ако не хвърлят нещо деликатно и не причиняват много щети. Можете да се фокусирате върху това да ги научите какво могат да хвърлят и къде да го правят. Не трябва да им позволявате да бъдат агресивни. Можете да ги подканите да вземат обратно предмета, който са хвърлили, за да им помогнете да си създадат навици за подреденост.

Не им правете ненужни забележки, давайте им пример и ще видите резултатите.

Учете детето си с примери за това какво е позволено. Например да хвърлят мръсни чорапи в коша за пране или ненужни хартийки в кофата за боклук. Малко по малко то ще разбере какво е правилно и това ще е полезно както за него, така и за вас.