Нормално е да правим грешки при отглеждането на децата, особено ако ни е за първи път. Никой не е съвършен, но знанието е сила. Затова ако разберете за тези често срещани грешки предварително, можете да ги избегнете. Ако имате само едно дете, то вероятно сте правили поне няколко от тези грешки. Но не се тревожете – има надежда за всички! Този списък ще ви помогне да разберете по-добро какво се случва и да предотвратите някои фалове в бъдещето.

Да изпадате в паника за всяко малко нещо

Много майки реагират пресилено, когато детето им повърне или изплюе храна. Бебетата обичайно прихващат емоциите и настроенията на майките си и вашата тревожност може да направи хлапето ви още по-раздразнително. Опитайте се да правите всичко внимателно и спокойно.

Да стерилизирате принадлежностите на бебето през цялата първа годинка

Хигиената е изключително важна през първите няколко седмици от живота на бебето, но не се обсебвайте. Опитайте се да държите предметите чисти, за да може да се изгради имунитета на бебето, но не прекалявайте, за да не причините инфекция.

Да будите бебето, за да го нахраните

Бебетата се будят, когато са гладни, затова рядко се налага родителите да нарушат съня им. Ако не се събудят самички, оставете ги да спят. Експертите препоръчват бебетата да се хранят на всеки три часа през първите няколко седмици, но това не означава, че трябва да ги будите, за да ги нахраните.

Да го увивате прекалено много

Бебетата се охлаждат лесно през първите няколко седмици от живота си и ако ги увивате прекалено много, просто ще се потят излишно. Ключът е да поддържате температурата ви. Можете да разберете дали им е студено като пипнете ръчичките или крачетата или ако придобият лек лилав цвят. Ако се потят около главата и врата, значи им е твърде топло.

Да изисквате къщата да е тиха, докато бебето спи

Около средата на първия месец, режимът на сън на бебето започва да следва цикъла светло-тъмно време на деня, затова и могат да спят повече през нощта. Затова и бебето трябва да свикне да чува шумове, докато спи следобед, за да знае, че все още е ден. Но ако винаги докато спи е пълна тишина, всеки звук ще го стряска и буди.

Да сравнявате бебето си с останалите

Не трябва да сравнявате едно дете с друго - всяко се развива със свое темпо и стига да е в препоръчителните норми, няма от какво да се тревожите. По време на прегледите при педиатъра ще научите дали развитието е нормално. Затова се сравнявайте опита си с този на другите майки - всяко дете е напълно индивидуално. 

Да къпете бебето си всеки ден

Педиатрите твърдят, че ако къпете бебето си два или три пъти седмично, е напълно достатъчно. Ако го почиствате с мокри кърпи и миете ръцете си след всяка смяна на пелената, не е нужно да къпете бебето ежедневно, нито да използвате често сапун върху кожата му, дори и да е деликатен.

Да не се възползвате от времето, в което бебето спи

Това е доста често срещана грешка сред майките с едно дете. Те предпочитат да наваксат с домакинската работа и други задачи, докато бебето им спи, но след няколко седмици осъзнават колко са уморени. Пресметнато е, че майките губят средно по 400 и 750 часа сън през първата година от живота на бебето си, което няма как да не доведе до неприятни последици.

Да не позволявате на никого да докосва бебето

Това е често срещано както при майките на едно дете, така и при тези с опит – тревожат се, че някой може да зарази бебето им, ако го целуне или подържи. Разбира се, не позволявайте на болни хора да се доближават до него, но иначе няма от какво да се притеснявате.

Да подстригвате косичката му, за да се сгъсти

Препоръчително е да подстрижете косичката на бебето след първата му годинка. Вярването, че косата ще е по-гъста, е мит – тя ще си бъде съвсем същата. Но ако бебето е много мъничко, то може да губи топлина през главата си. Текстурата, цвета и типа на косата му няма да бъдат яси до първата годинка и се определят основно от гена.

Да пренебрегвате партньора си

Нормално е новите майки да искат да прекарват всяка минута с бебето си. Но също така е важно да отдавате време и на партньора си, когато е възможно. Когато можете да си го позволите, наемайте детегледачка или оставете детето на близки, за да може да се насладите на специални моменти с половинката си.