„Работата на детето е да плаче“, гласи една ориенталска поговорка. За бебетата основният начин за комуникация е именно чрез сълзите. Как обаче би се почувствало безпомощното ви новородено, ако когато се нуждае от внимание, никой не му го дава? И защо се оказва толкова важно да не оставяме бебетата си да плачат?

Плачът е втора „пъпна връв“. Бебетата плачат по много причини, но най-често те просто искат да привлекат внимание. Как бихте се чувствали вие, ако всеки път, когато помолите за нещо, всички ви игнорират? Това изпитва бебето, когато се нуждае от внимание, а никой не му го дава.

Някои родители смятат, че трябва да оставят бебетата си да плачат, защото ако винаги откликват на вика им, ще ги разглезят и така им демонстрират кой е „шефът“. Други са на мнение, че не трябва да оставят децата си неспокойни, тъй като това причинява необратими последици.

Всъщност има много причини защо бебето плаче – това е неговият начин да привлече внимание и да бъдат задоволени емоционалните или физическите му нужди. Например, може да се нуждае от смяна на пелената, да му е топло, студено, да се чувства гладно или да му се спи.

Имайки предвид различните мнения е добре да видим какви са ползите и недостатъците на това да оставяте бебето да плаче. Последствията могат да бъдат негативни, ако го оставяте за дълго време или позитивни, ако се грижите веднага за нуждите му. Защо не бива да оставяте бебето да плаче?

Негативни последствия

Несигурност

Ако след известно време не се откликне на плача му, бебето може да спре да плаче. То ще усети, ако човекът, който се грижи за него, не отговаря. И след това заплаква отново. В случай, че отново няма резултат, то ще се чувства изоставено и несигурно.

Отдалеченост

Ако ситуацията продължи дълго време и се повтаря често, бебето се чувства изоставено. Първо е ядосано, а след това се отказва. Започва да изпитва чувство на отдалеченост. Тъй като не получава любов, не се научава да обича.

Криминални прояви

Съвестта не се развива правилно. Бебето няма доверие на никого, не го е грижа за никого. Превръща се в проблемно дете и в някои екстремни случаи може да развие психопатична личност, неспособна да изпита отговорност за криминални прояви.

Синдром на разтърсеното бебе

Ако бебето не спре да плаче, това може да стане дразнещо. Някои хора се отчайват и започват да разтърсват бебето, което причинява така наречения синдром на разтърсеното бебе и дори само за секунди може да предизвика необратими неврологични щети – кървене, увреждане на мозъка, загуба на слух, слепта, парализа, травма, припадъци и дори смърт.

Позитивни последствия

Може би се питате „Ако слушам бебето всеки път, в който плаче, няма ли да го разглезя?“. Възможно е. Има много възможни варианти и тъй като всяко дете е различно, родителите трябва да решат кой е най-подходящия подход за разрешаване на ситуацията.

Все пак последните проучвания показват, че когато новороденото е гладно, чувства се некомфортно или е разстроено, тялото му произвежда хормони на стреса и те изразяват това неудобство чрез плач.

Твърди се, че когато бащата или майката откликне на нуждите на бебето, в мозъка му се създават връзки, които помагат за успокояването. Децата, които получават необходимото внимание, имат склонност да произвеждат по-малко кортизол – един от хормоните на стреса. Освен това бебетата, които са гледани правилно, особено през първите шест до осем месеца, плачат по-малко от онези, които са оставяни да се наплачат.

Предложения

- Контролирайте първо собствените си емоции и не си го „изкарвайте“ на бебето.
- Обърнете внимание на причината за плача.
- Можете да го нахраните или просто да го подържите в ръце, говорейки мило на ухото му.
- Потупайте го по гърба или по коремчето.
- Направете нещо, което го забавлява.

Първият плач е музика за ушите на майката, но непрекъснатият плач може да бъде доста тревожен. Грижите за детето ви няма да го разглезят, а напротив – ще му покажат, че не е само и че има семейство, което ще го обсипе с прегръдки и усмивки. Може би така ще реши да остане тихо за известно време.