Никога не напускайте дома си, без да кажете „Довиждане“ на детето си. Не прекрачвайте прага, мислейки, че това е най-добре за детето ви. Няма съмнение, че напускането на дома е едно от най-трудните неща, с които родителите се сблъскват през деня. Независимо каква е целта – пазаруване, работа, университет или работа, моментът, в който се разделяте с детето си, причинява много болка. И все пак една от грешките, която родителите правят, е да не казват тази думичка. Това може да остави дълготраен белег върху хлапето ви, причинявайки емоционална рана, която е по-дълбока, отколкото можете да си представите.

Отделете времето, за да намерите силата и решението, което е най-добро за вас и детето ви всеки път, в който прекрачвате прага на дома си без него. Кажете му „довиждане“, независимо колко е трудно. Да, детето ви може да плаче, но ще страда също толкова – или дори повече – ако се разделите, без да си вземете довиждане.

Колко е важно да казвате „довиждане“ на хлапето си

Когато напуснете дома си, без да кажете „довиждане“, за съжаление, не предпазвате детето си от болка. Просто не виждате какво му се случва, което подсилва и вашата болка. Както се досещате, това не е най-доброто решение.

Трябва да вземете предвид друг важен детайл: когато детето ви знае, че излизате, може да плаче, защото е тъжно. Но когато хлапето не разбира какво се е случило на човека, когото обича най-много, плаче от пълно отчаяние. Това са две коренно различни ситуации. Друга причина да си взимате довиждане с детето си, е изграждането на доверие у него. Ако изчезвате внезапно, без да обясните, генерирате недоверие. Детето ви може да ви възприема като човек, на когото не може да се вярва.

Забравете за техниките за разсейване и останалите „магически“ трикове, които използвате, когато напускате дома си. Специалистите са твърдо убедени, че те са контрапродуктивни и само ще объркат хлапето. То ще започне да задава милиони въпроси дали майка му ще се върне или не. Помнете, че за децата разделянето от майките не е малък проблем. Вие сте техният свят, любимият им човек, тяхното всичко. Не обръщайте вселената им надолу с главата, защото само ще ги нараните.

Как правилно да кажете „довиждане“ на детето си

Отидете при детето си и го прегърнете и целунете. През цялото време се усмихвнайте безгрижно. Обяснете, че мама ще излезе за известно време и уверете, че ще се върнете. Истината е, че детето ви вероятно ще плаче, но е напълно нормално да показва същото. Този „ритуал“ трябва да е кратичък и без излишни драми. Кажете на детето си, че ще си прекара забавно и избягвайте фразата „ще ми липсваш“, тъй като ще натъжи хлапето и ще утежни ситуацията. Ако детето ви започне да плаче силно, не се връщайте от вратата, защото всеки път, в който го правите, то ще започва да ридае по-неутешимо. Просто го успокойте, казвайки, че ще се обадите.

Разбира се, ако обещаете това, трябва задължително да се обадите по някое време и да кажете на детето колко го обичате. Така няма да предотвратите това да му липсвате, но с течение на времето хлапето ви ще се чувства по-сигурно всеки път, в който излезете. С този простичък ритуал ще научи, че напускането ви е нещо временно. То ще започне да разбира, че ще се върнете. Да кажете „довиждане“ на детето си е важно, защото ще му помогне да асимилира процеса на раздяла с вас.

Вземете си довиждане по начина, който намирате за най-подходящ. Намалете страданието на детето си и редуцирайте собствените си тревоги като го правите по правилен начин. Ще започнете да излизате от вкъщи без хлапето по спокойно щом спрете да използвате стратегии да го залъжете и разсеете.