Новите родители понякога несъзнателно правят грешки, които могат да засегнат развитието на детето. Знаеш ли кои са най-често срещаните грешки и как да ги избегнеш? Какво не трябва да правиш, когато приготвяш храна за новороденото или когато го слагаш да спи? Как да се грижиш правилно за хигиената и емоциите му? Разбери сега.

Принуждават бебето да яде

Ако бебето ти не иска да яде, не го карай. Бебетата, които се учат да ядат различна от мляко храна, не трябва да бъдат принуждавани да се хранят насила. Ако новородените са здрави, трябва да ядат това, което искат, и колкото искат. Те могат да откажат храна, ако им причинява алергия или дискомфорт.

Обличат го прекалено

Това е една от най-честите грешки на родителите заради страх от настинка. Ето защо през зимата обличаме децата много, когато сме на разходка или у дома. Не прекалявай и бебето ти пак ще бъде здраво.

Дават му „смесена“ храна твърде дълго

Най-добре е бебето да се кърми до 8-9 месечна възраст. Родителите хранят прекалено децата си, не им дават достатъчно количество на витамин D, за сметка на многото захар и сол. Експертите отбелязват, че храната на бебето обикновено е бедна на хранителни вещества. Родителите често дават на детето си супа с месо. Нужно е месото да се приготвя отделно и по-късно да се прибави, но без да се вари. Това е така, защото месото е силно алергично (процесът за обработка на протеина се променя, когато се готви много дълго).

Слагат бебето да спи твърде късно

Често родителите нямат фиксирано време, когато слагат детето си да спи, защото работят до късно следобед, а вечер искат да прекарат повече време с него. Това обаче не е полезно за здравето му. Детето бързо се уморява, което от своя страна прави заспиването, спането и събуждането сутрин проблем.

Прескачат „ритуала“ за заспиване

Успокояващите дейности преди лягане са изключително важни за бебето. Родителите често погрешното мислят, че детето им е пораснало за това. Къпането, четенето и прегръщането му помагат да се успокои след пълния със събития ден. Изследванията показват, че благодарение на тези дейности, сънят на детето става много по-ефективен.

Не са спокойни, когато бебето е наблизо

Много хора мислят, че новороденото не разбира поведението на другите. Дори най-малките деца усещат емоциите на своите близки и да реагират на тях с плач или смях. Затова бъди спокойна, когато бебето е наоколо, не променяй рязко тона на гласа си, не викай, не се смей прекалено силно, ако не искаш да го разплачеш. Не забравяй, че то е много чувствително.

Грешки в хигиената

Хигиената на бебетата е изключително важна, защото деликатното му тяло е уязвимо към възпаления и инфекции. Много родителите не обръщат внимание на устната хигиена на детето си. Венците му трябва да бъдат избърсвани с мокър тампон след всяко хранене. Когато бебето стане на повече от година, използвай специална четка за зъби.

Приспиват го чрез люлеене

Възможно е детето да загуби способността си да заспива по различен начин и родителите ще трябва да стават през нощта всеки път, когато то плаче. Люлеенето е чудесен начин да го успокоиш, но не го приспивай така.

Облизват биберона на бебето

Човешката уста е „по-опасна“ дори от падане на биберона на земята. Слюнката е източник на много бактерии, които могат да му причинят кариеси, заболявания на венците, херпес и други.

Оставят го да спи в тяхното легло твърде често

Оставяш ли бебето си да спи в спалнята ви няколко пъти седмично? Тази практика може да му причини проблеми със съня и да го накара да иска да спи при родителите си по-често. Разбира се, когато детето е болно или изплашено е добре да прекара една нощ при родителите си.