Дамите, които избират да не кърмят, го правят заради заетия си график, липсата на кърма и понякога заради желанието да запазят фигурата си. И макар и кърменето наистина да води до увисване на бюста, ако не се прави правилно, ползите от него ще бъдат повече от недостатъците.

Както повечето майки биха признали, най-трудното нещо след раждането, е свалянето на натрупаните по време на бременността килограми. Но ако имате в излишък, трябва да знаете, че нищо не гори калориите по-бързо от кърменето – губите над 500 калории за хранене, дори без да тренирате. А това не е единствената полза! Получавате почивка от менструацията, пестите пари за сухо мляко и се свързвате по най-прекрасния начин с детето си!

Вижте кои са и другите ползи от кърменето, които децата получават:

15. По-високо IQ

Кърменето не е лесна работа и дори и да решите да го правите, вероятно на моменти ви иде да се откажете. Но ще ви дадем една причина да се мотивирате за среднощните кърмения и болезненото усещане в гърдите - кърмата има когнитивни ползи за бебетата и стимулира развитието на мозъка им!

Според скорошно проучване бебетата, които са кърмени, а не хранени с формула, имат по-високо IQ. Дори някои експерти смятат, че колкото по-дълго е кърмено дете, толкова по-висок ще бъде коефициентът му на интелигентност, когато порасне.

14. По-пухкави са през първите три месеца

Единствената защита, която имат бебетата срещу заболяванията, са мазнините. Невръстните бебчета се нуждаут от определено количество мазнини, което да поддържа топлината им и да се бори срещу болестите. Когато едно дете се роди преждевременно, най-често основната задача е то да наддаде известно тегло. Най-добрият начин за това е чрез кърмене. Според проучванията кърмените бебета имат повече мазнини през първите три месеца от тези, хранени с адаптирани млека. Макар и това тегло да се сваля през следващите месеца, бебетата до три месеца са най-податливи на инфекции и студено време.

13. По-малко кариеси

Усмивката е най-евтината и безценна форма на грим, която един човек може да носи. Нищо не подчертава по-силно визията ви, колкото една усмивка. И точно заради това най-добрият подарък, който може да дари една майка на детето си, са перфектни зъби.

Според данните кърмените бебета имат по-добре развити млечни зъби и имат по-малко дентални проблеми. Директното кърмене освен това редуцира увреждането на зъбите, причинено от бутилките и зъбите не се деформират. Адаптираните млека идват с добавена захар и други вещества, които могат да навредят на детските зъбки, за разлика от кърмата, която е стерилна и здравословна.

12. По-здравословен размер на мозъка

Проучванията показват, че децата с дефицит на внимание, имат по-малък размер на мозъка от обичайното, а същото важи и за децата с аутизъм. Изглежда, че повечето от уврежданията по рождение са свързани с по-малкия размер на мозъка, за чието увеличаване майките могат да помогнат като кърмят.

Докато детето расте, расте и мозъкът му пропорционално на тялото. Когато майката кърми бебето, това води до правилно развитие на мозъка според размерите на тялото му. Благодарение на това се избягват някои увреждания или поне се облекчават симптомите им.

11. По-спокоен нрав

Новородените са не просто деликатни, а и доста претенциозни и понякога това може да ни подлуди (особено ако страдат от колики). Причините за коликите не са доказани, но според експертите се дължат на факта, че храносмилателната система е недоразвита, което води до стомашни проблеми.

По време на този период на сълзи, в коремчето на бебето се събират газове, които правят ситуацията по-лоша. Има лъч светлина обаче – вярва се, че бебетата, които са кърмени, са по-спокойни от онези, които са хранени с формула. Това може да се дължи на хормоните, които се освобождават, когато една дама кърми и карат дори и на майката да й се доспи.

10. По-добри навици за сън

Както всяка майка може да ви каже, фразата „Спах като бебе“ е напълно погрешна. И определено най-важният трик, който наскоро родилите дами трябва да знаят, е как да излизат безшумно от стаята. Но според експертите, ако майката кърми, бебето спи по-добре от децата, хранени с адаптирано мляко. Макар и проучванията да не са напълно категорични, обяснението е, че физическата връзка, която се създава между майка и бебе по време на кърмене, дава на мъничето топлина и комфорт, успокоява го и го кара да се чувства защитено, което води до по-добър сън.

9. По-силни кости

Вероятно сте чували наскоро родили майки, които се оплакват от болки в гърба, бедрата и по цялото тяло. Много от тях страдат и от развалени зъби и кариеси. Всичко това се дължи на загубата на калций по време на бременността, но за щастие след няколко месеца костите стават по-здрави от всякога. Добрата новина за бебетата е, че калцият се прехвърля у тях, не само в утробата, но и благодарение на кърмата. Макар и ценният елемент да се съдържа и в адаптираните млека, нищо не може да замени естественият източник и кърмата е много по-богата на него.

8. Намаляване на склонността към Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност

В миналото хората със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност са били по-скоро рядкост, докато сега се забелязва при мнозина. Възможно е да се дължи на влошеното хранене или пък на влиянието на видео игрите и интернета върху децата.

Независимо каква е причината, бебетата, които са хранени само с кърма през първите шест месеца от живота си, са демонстрирали по-слаба вероятност да развият това заболяване в последствие. Някои може да кажат, че едното нещо няма връзка с другото, но според експертите причината за това може да се дължи на когнитивните ползи, които носи кърмата.

7. По-малко алергии и по-добра имунна система

Другото плашещо нещо за новородените е податливостта им към алергии. От екзема до астма, повечето новородени страдат от алергични реакции. Но бебетата, които са кърмени, страдат от по-малко автоимуннизаболявания и алергии – вярва се, че имуноглобулините в кърмата помагат на имунната система да се научи да различава патоген и напълно безвреден протеин. Това помага на новороденото, правейки го по-малко склонно към проблеми като астма и екзема. Освен това кърмата защитава децата от заболявания като левкемия и диабет.

6. По-слаба склонност към заразяване с вирус

Когато едно бебе се роди, майката получава програма за ваксините, които трябва да му бъдат поставени. Макар и някои родители да избират да не ваксинират децата си по политически, морални или религиозни причини, повечето предпочитат да спазят лекарските препоръки. А бебетата, които са кърмени, имат допълнителна защита срещу вирусите и по-специално респираторните инфекции, причинени от ротавирус.

Според експертите майките, които са страдали от варицела, предават имунитета на децата си. Това може и да не е достатъчно да защити детето от болестта, но ефектът може да бъде подсилен чрез ваксинация. Кърменето редуцира шанса от варицела с огромен процент

5. Забързва развитието на мозъка при недоносените бебета

Всяка майка очаква да износи детето си девет месеца, както е обичайно и никоя не смята, че ще спадне към малкия процент, чиито деца решават да се появят по-рано заради проблем или по естествен път. Когато това се случи, лекарите съветват майките да хранят децата си единствено с кърма. За да се следи правилното им развитие, бебетата е важно да постигат някакви цели, а данните показват, че кърмените недоносени бебета ги достигат значително по-бързо. Както вече казахме, кърменето води до по-бързо развитие на мозъка, затова и при преждевременно родените мъничета, по-рядко се наблюдава забавяне на когнитивното развитие. Това редуцира и шанса от психически проблеми на по-късен етап.

4. По-здрави неврони

Когато това, с което храним новороденото определя здравословното му състояние, е важно да преосмислим решението си дали да кърмим, или не. Тези 30-40 минути, които отделят майките в кърмене, се превръщат в огромни ползи за бебето, които не могат да бъдат компенсирани с нищо.

Според данните бебетата, които са х ранени единствено с кърма през първите си месеци, имат мозъци с по-плътно сиво вещество. Тази тъкан има по-дълги неврони и помага за растежа на зоната, която е свързана с координацията. Именно тази зона е това, което различава гениите от нормалните хора, тъй като определя качеството на когнитивните функции и мисловните процеси.

3. Здравословни чревни бактерии

Бебетата се раждат с малко количество полезни бактерии в стомашния тракт и е задължение на майката да се увери, че малкото получава всичко необходимо, за да се превърне в силен човек. Пробиотичните бактерии се намират в тънките черва и са там от раждането. Количеството им е малко, но с продължително кърмене, мазнините и захарта от кърмата подсилват размножаването им. Колкото повече растат бактериите, толкова по-защитено е малкото от лошите бактерии като ешерихия коли. 

2. По-здравословно тегло

Живеем в общество, в което сме обсебени с визията си и за съжаление все още се смята, че по-слабото винаги е по-красиво. Но размерът и формата на тялото зависят много от гените и първите месеци на бебето. Точно така – майките могат да дадат предимство на децата си и да им спестят тревожната битка с визията, ако ги кърмят. Според проучванията бебетата, които са хранени само с кърма, е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване като деца или възрастни и ще успяват да запазят здравословното си тегло през целия си живот.

1. По-рядко боледуване

Кърмата е пълна с полезни и здравословни вещества. Майките, които са кърмили едното си дете и хранили другото с адаптирано мляко, може да забележат, че кърменото дете се налага да посещава лекаря, тъй като боледува по-рядко и не особено сериозно. Това се дължи на факта, че в кърмата се съдържат вещества, които подпомагат развитието на имунната система и я подсилват по-бързо, отколкото всяка друга нейна алтернатива. Кърмата също така съдържа антитела за повечето заболявания, включително и настинка и те се прехвърлят от тялото на майката към това на детето.