Абсолютно сме сигурни, че ако наскоро си станала майка, ще чуеш някои съвети за кърменето, които няма да бъдат особено верни. Затова искаме да ти помогнем да пресееш невярната информация, като разбием няколко мита за кърменето.

Мит №1: Ако имаш малки гърди, няма да имаш достатъчно мляко, за да нахраниш бебето си

Истината: Размерът на гърдите ти няма значение!

В гърдите ни има както мазнини, така и функционална тъкан, която нараства по време на бременност, за да можеш да произвеждаш достатъчно кърма. Така че не се притеснявай, независимо дали носиш чашка А, или чашка D – гърдите ти ще отделят достатъчно мляко за бебето ти.

Мит №2: Ако си си направила операция за уголемяване или намаляване на гърдите, няма да можеш да кърмиш

Истината: Не е задължително

Обикновено тези импланти се поставят близо до подмишниците или под тъканта на гърдите или гръдните мускули, затова те не би трябвало да пречат на кърменето. От друга страна, ако при операцията областта около зърното и самото зърно са били отделени и след това отново пришити, кърменето може да е невъзможно, защото една такава операция разкъсва много нерви и нарушава каналите, по които тече млякото.

Същото се отнася и за операциите за намаляване на гърдите, ако областта около зърното е била непокътната, вероятно ще можеш да кърмиш. Със сигурност обаче е най-добре да се консултираш с лекаря си и да му обясниш твоя случай.

Мит №3: Докато кърмиш трябва да ядеш само безвкусни и безинтересни храни

Истината: Може би, а може би не

Когато храната е вече преработена и превърната в кърма, повечето неблагоприятни елементи са вече разградени. Какво означава това – ако ядеш зеле или броколи, едва ли ще докараш газове на бебето си. Ако пък си хапнеш малко люти чушки, едва ли бебето ти ще откаже да суче. Например жените в Индия ядат много лютива храна, но бебетата не спират да сучат. Освен това има проучвания, които показват, че бебетата предпочитат чеснова кърма... Да, колкото и невероятно да звучи. Все пак е доказано, че някои храни дразнят стомаха на някои бебета, сред тях са млечните продукти, соята, фъстъците, рибата и ракообразните.

Най-добре е да си водиш дневник на храната, която приемаш. Ако детето се чувства разстроено от 2 до 12 часа след хранене, провери какво си яла и промени диетата си, за да видиш дали има ефект. След време можеш да ядеш от същото и да видиш дали се появява същият проблем, така най-добре ще прецениш какво не се харесва на детето ти.

Мит №4: Трябва да кърмиш на всеки два часа и по часовник

Истината: Хранителните навици на бебетата са също толкова индивидуални, колкото тези на възрастните хора

Много бебета наистина предпочитат да бъдат хранени на всеки два часа, но е по-важно да следиш индивидуалните предпочитания на бебето си. Ако си притесняваш, че бебето не яде достатъчно, обърни се към педиатъра си, който ще провери дали теглото на бебето е в норма.

Мит №5: Ако храниш бебето си с бутилка, то ще отказва да суче от гърдите ти

Истината: За повечето бебета не е проблем да се хранят и от двете и да ги редуват

Първо трябва да изчакаш бебето да свикне да суче (около шестата седмица) и след това да му предложиш шишето, по този начин то няма да има проблем и с двете. Все пак практиката показва, че майките, които хранят бебето си с шише само веднъж на ден, по-рядко срещат затруднения.

Мит №6: Не бива да кърмиш, ако имаш инфекция на гърдите или запушени канали

Истината: Точно обратното

Най-добрият начин да се справиш с запушените канали, е да кърмиш често. А най-добрият начин да се предпазиш от инфекция, е да отпушиш запушените канали. Как се получават запушените канали? Обикновено това се случва, когато бебето промени графика си на хранене и гърдата се препълва с кърма. Например когато бебето започне да спи повече, когато започне да се храни и с по-твърда храна, тогава бебето суче по-малко и гърдата се препълва.

Ако развиеш инфекция на гърдата, симптомите приличат на грип плюс зачервяване и болка в гърдата. В такъв случай веднага трябва да се обърнеш към лекар, който ще ти изпише необходимите лекарства, но дори и с инфекция не е опасно да кърмиш бебето си.

Мит №7: Бебетата не спят спокойно през нощта, докато не минат на твърда храна

Истината: Бебетата започват да спят през цялата нощ, когато са готови за това

Това зависи от много фактори, включително от размера на бебето, характера му и навиците му. Важно е да отбележим, че бебетата, които се кърмят, трябва да се хранят по-често от бебетата, които са на бебешка формула, защото кърмата се разгражда по-бързо от млечната формула.

Мит №8: Кърменето е надежден противозачатъчен метод

Истината: Ако не си готова отново да станеш майка, не разчитай на кърменето като метод за контрацепция

Ако кърмиш детето си ден и нощ, всеки ден, и ако то е на възраст под 6 месеца и цикълът ти още не се е върнал, тогава кърменето е на 98% сигурно. Само че това са много „ако“-та. Трябва и трите критерия да са спазени, освен това бебето не бива да смуче биберон, защото бебетата, които смучат биберони, сучат по-малко и по-рядко, което може да покаже на тялото ти, че скоро ще спреш да кърмиш и е време да активизира хормоните ти.

Мит №9: Трябва да отбиеш детето, когато се върнеш на работа

Истината: Няма такова нещо

Ако използваш помпа за кърма, можеш да кърмиш до когато искаш. Ако се върнеш скоро на работа, ще трябва да използваш помпата три пъти на ден в офиса, докато бебето не стане на 6 месеца. Когато започне да приема и твърда храна, можеш да намалиш използването на помпата до 2 пъти на ден.

Мит №10: Ако кърмиш повече от година, отбиването ще стане много по-трудно

Истината: Няма доказателство, което да подкрепя такова твърдение

Всяко бебе е индивидуално и някои деца просто предпочитат да сучат по-дълго време. Някои сами не искат да сучат, когато станат на годинка, а други предпочитат кърмата, докато не навършат две.

Трябва да отбиеш бебето, когато и двете сте готови за това.

Мит №11: Гърдите ти ще увиснат от кърменето

Истината: Някои жени забелязват промяна във формата на гърдите си, но причината за това е бременността, а не толкова кърменето

Гърдите обикновено стават по-големи по време на бременността, независимо дали ще кърмиш, или не. Повишеното тегло оказва допълнителен стрес върху сухожилията, които държат гърдите, а допълнителният стрес води до увисване. Така че не си мисли, че гърдите ти няма да увиснат, ако не кърмиш. Увисването зависи от възрастта, индекса на телесна маса и размера на гърдите ти преди бременността.

Можеш да се довериш на специален безшевен сутиен, който ти гарантира, че гърдите ти ще изглеждат чудесно, а и ще се чувстваш комфортно през целия ден.

Мит №12: Кърменето ще превърне детето ти в зависим човек, който не може да се оправя в живота без помощта на мама

Истината: Точно обратното

Проучванията показват, че бебетата, които са кърмени, се превръщат в по-независими личности, когато пораснат.

Мит №13: Ако си болна, не трябва да кърмиш

Истината: Почивката от кърменето, няма да предпази бебето ти от твоята настинка

Докато усетиш симптомите на настинката, вече е твърде късно – вече си предала инфекцията и на бебето си, защото от известно време си била заразна. Всъщност в кърмата ти има антитела, които помагат на бебето да се пребори с настинката или въобще да не се разболее, така че не спирай да кърмиш.

Мит №14: Не можеш да приемаш никакви лекарства

Истината: Само някои лекарства не се препоръчват

Някои лекарства могат да преминат от кърмата ти в бебето, но други са напълно позволени. Важно е да прочетеш листовката или да попиташ лекаря си.

Мит №15: Упражненията ще вкиснат кърмата ти

Истината: На бебето ти не му пука

Този мит произтича от факта, че при упражненията тялото произвежда високи нива на млечна киселина (която е отговорна и за мускулната треска), която пък прави кърмата кисела и с неприятен вкус. Но според проучванията бебетата не усещат разлика.

Мит №16: Отбиването е истински кошмар

Истината: Не се тревожи излишно за това

Съвсем нормално е да ти трудно да „разрушиш“ тази връзката помежду ви, но недей да се стресираш и притесняваш излишно. Започни да даваш на детето шише с кърма или млечна формула по време на най-неприятното му хранене (през нощта или сутрин, когато детето мрънка и се върти най-много). Постепенно му давай шишето все по-често, за да свикне с промяната.

Мит №17: Кърменето води до болезнени и разранени зърна

Истината: Причината за това е неправилното кърмене

Може би бебето не засмуква гърдата правилно и това е причината за болката в зърната. Всъщност е важно бебето да засмуче самата гърда, а не толкова зърното. Питай за най-правилния начин в болницата и ги карай да ти покажат няколко пъти, докато си уверена, че всичко е наред.