Когато храниш бебето си през нощта, независимо дали кърмиш или го храниш с бутилка, трябва да останеш будна, защото заспиването представлява потенциален риск за бебето ти. Задачата звучи проста, а всъщност изобщо не е. Когато си уморена, е много лесно да заспиш, затова на помощ идват няколко трика от истински майки.

„Да ставаш през нощта, за да храниш бебето си или да му смениш памперса, е нещо съвсем обичайно и въпреки това е най-трудната задача за всяка майка“, споделя Даниела.

Първият съвет е да станеш от леглото, докато храниш бебето си. Най-лесно е да вземеш бебето с теб в леглото и да го нахраниш там, но по този начин със сигурност ще заспиш. Ако седнеш някъде другаде (например в люлеещ се стол), вероятността да заспиш е по-малка. Диваните и удобните меки столове също трябва да бъдат избягвани.

Настрой аларма с вибрация за след 5 минути. Ако бебето не се е нахранило за 5 минути, нагласи още една аларма.  По този начин може и да не останеш будна, но поне ще се събудиш бързо.

Може да измислиш леко и здравословно похапване, което да те държи будна. Например морков, ябълка, краставица.

Слушането на музика на слушалки, за да не тревожиш бебето, също е вариант. Може да наваксаш и с някоя интересна книга през това време. Една майка споделя, че избрала книга, която й била много интересна, но можела да я чете само докато храни бебето. „По този начин почти с нетърпение очаквах храненето посред нощ!“, споделя тя.

Надяваме се тези съвети да ти помогнат, защото нощните хранения са истинско предизвикателство, а безопасността е най-важна.