В днешно време бременността се превърна в нещо специално като преживяване. Нещо чакано, понякога притеснително и стряскащо. Често срещано явление се превърнаха двойките, които трудно успяват да сдобият с рожба, а борбата да се случи е огромна. Много млади жени преживяват спонтанни аборти, които се отразяват на психиката и семейния живот.
Поради тази причина, всяка двойка, която успее да направи първата крачка, започва да си задава купища въпроси: дали са готови, каква храна трябва да консумира майката, какви изследвания трябва да бъдат направени, да се пият ли витамини или не... списъкът е безкрайно дълъг! Страхът, особено при жената, може да бъде лош съветник за бъдещата майка.

Ето някои неща, свързани с първата бременност, които никой не ти казва.

1. 10 месеца са много време

Независимо от социалния ви статус, доходи и населено място това е достатъчно дълъг период, за да можете да устроите жилището за бебе. Също така е абсолютно достатъчно да смените плановете си десетки пъти. Важното е към 6-7 месец да знаете къде ще живеете и как искате да изглежда домът ви. В този период ще изчетете стотици книги, блогове, статии, според които ще решавате как ще протича бременността ви и как ще отглеждате детето си. Започва нов етап от живота ви, който продължава до края му!

2. Нормално е да си уплашена

Най-трудният период е първият триместър. Дори бебето да е чакано, има някаква доза шок, която преживява всяка майка. Много жени не споделят, че са бременни преди да започне 4 месец – това е лична преценка на всяка дама. Първите три месеца са най-рискови и определено носят напрежение. Следващите три месеца не са много по-различни, защото започват редица изследвания, чиито резултати вълнуват и тревожат. Последният триместър идва раждането, а всяко неизвестно нещо е стряскащо!

3. Никой не се радва повече за теб от родителите ти

Много хора ще те поздравяват и ще ти казват, че се радват за теб. Много непознати също ще се обръщат към теб – особено по-възрастни. Повярвай ни, едва ли ще видиш по-щастливи същества от родителите си. Ще усетиш изключителна подкрепа. Това са хората, които винаги ще те изслушат и ще те успокоят.

4. Всички се страхуват от бременни жени

Много хора няма да могат да поемат подобна отговорност – имаме предвид, новите неща, с които би искала да се захванеш през този период. Има жени, които имат желание да поддържат форма, но предпочитат да го правят с фитнес инструктор. Добре е да се консултираш с лекар, който ще те посъветва кои са подходящите физически натоварвания.

5. Твоят партньор също е „бременен“!

Твоят партньор ще бременее с теб! Той съпреживява твоите неразположения, мислите заедно имена, присъства на всеки преглед и те отменя в много задачи, които сега ти тежат.

6. Не очаквай хората да знаят или да се съобразяват с бременността ти

В началото, когато още не ти личи, може да попадаш в разговори, в които някой ще ти каже нещо неподходящо – няма как хората да знаят, ако не си го обявила гласно. Дори когато започне да ти личи, много малко от обкръжението ти ще се съобразява със състоянието ти. Очаквай подкрепа от жени, които или са били бременни, или сега са.

7. Да обявиш бременността ти може да е притеснително

Има хора, които нямат търпение да го направят, но други се чувстват крайно неудобно. Промяната в тялото е проблем за много жени и носи допълнителен стрес. Освен това ще се сблъскаш и с много недоброжелатели. Ако не се чувстваш удобно с подобна компания, просто я избягвай.

8. Забави темпото

Ако си активна жена, това ще ти се стори трудно. Тялото ти обаче ще го желае, защото умората ще те надвива. Намали или спри тренировките, прекрати късните лягания и изобщо слушай тялото си. В теб расте човек и понякога дори една разходка за деня е излишна!

9. Много непознати хора ще започнат да се интересуват от теб

Ще се учудиш как стомахът ти е средство за привличане на хора, които никога не си срещала. Ще се интересуват от това дали ще кърмиш, как ще раждаш и пр. Някои дори ще изпитат нужда да пипнат стомаха ти.

10. Предстои ти да бъдеш родител

Истински ще разбереш какво значи това, когато започне да се случва. По време на бременността, ти все още си просто убежище за малкия човек. Колкото и книги да прочетеш, колкото видеа да изгледаш, дори да посещаваш курсове – все още не знаеш истините.