В момента, в който разбереш, че си бременна и се потопиш в този необятен нов свят, ще се натъкнеш на милиони блогове и уебсайтове пълни със съвети за бъдещи майки и новородени бебета.

„Спи, докато бебето ти спи“
„Трябва да кърмиш от 8 до 12 пъти на ден“
„Приемай всякакви предложения за помощ от близки“
„Натъпчи фризера си с храна, преди да родиш“

...списъкът може да бъде безкраен! Трябва да бъдеш подготвена за едно – каквото и да си прочела, чула и видяла, никога няма да бъдеш готова за живота с новородено! Колкото и храна да имаш в запас, всякакви размери дрехи, уреди, биберони и т.н. – ти още нямаш никаква идея в какво си се забъркала.

Малко е неприятно да чуеш трудните истини, които те чакат, но те в никакъв случай не трябва да те стряскат!

1. Сухи кърпички в запас, защото ще плачеш много

Може би не чак толкова, колкото бебето, но ще бъде нещо приблизително. В повечето случи причините няма да бъдат ясни. Хормоните ти ще са полудели – ще имат пълен контрол над тялото и емоциите ти. Все пак не се тревожи, защото тези малки вътрешни врагове скоро ще се върнат по местата си.

2. Прибери пелените

Няма значение колко са екологични или колко са евтини. Няма да ги използваш за новородено. На първо място – нямаш представа как изглежда това бебе и каква ще бъде отделителната му система. На второ място – последното нещо, което ще искаш да правиш е да переш пелени денонощно. Запази ги за своето тримесечно отроче, когато и ти си самата си по-уверена.

3. Инвестирай в качествени подплънки за кърмачки

Кърмата ти ще се появява в най-странни моменти. Особено в първите седмици от живота на бебето. И тук визираме ситуации, в които не го храниш!

4. Не сменяй памперси никъде другаде освен на подложката за повиване

Ще се изненадаш как твоят малък човек обожава да си върши работата, точно когато си готова да сложиш новия памперс.

5. Мий си косата

Или поне си взимай душ всеки ден. Повярвай ни – това ще ти помага да се прераждаш всеки ден. Бъди алчна за това време, каквото и да ти струва.

6. Излизай от вас

Дори да не успяваш да изпълниш точка 5, задължително излизай за 10 минути от вас. Колкото можеш по-често. Облечена в нормални дрехи, дори ако стигнеш само до съседите.

7. Спри да четеш

Сигурни сме, че вече си изчела тонове информация за спане, памперси, хранене, колички и легла. Спри! Твоето бебе вече е в ръцете ти и единственото, което трябва да правите е да се опознавате. Още съвети биха те объркали, а много често и обезкуражили. Точно в момента нямаш нужда от това.

8. Пийни си бира или чаша вино, ако това искаш

Не. Не ти казваме да се наливаш бърбън или водка, защото много експерти ще полудеят, ако чуят подобен съвет. Други ще заемат противоположната позиция като обяснят, че бирата спомага за образуването на кърмата. На кого му пука? Отпусни се – такова количество алкохол няма да навреди на бебето ти.

9. Бъди лошият шеф

Със сигурност вече си чула, че трябва да казваш“да“ на всеки, който иска да ти помогне. В много случаи това е добър подход – в други, не. Може и да навреди. Искай помощ само когато усещаш, че не можеш да се справиш и не чувствай вина за това.

10. Почини си от бебето

20-минутна разходка до магазина ще ти се стори като ваканция. Няма значение колко обожаваш детето си, не забравяй, че имаш право на малко време за себе си. Взимай си го при всяка възможност.

11. Живей в настоящето

Това не означава, че то винаги ще ти харесва. Напротив. Понякога ще бъде много трудно. Но не забравяй едно – седмиците ще минават като миг, а оттам месеците, докато не изхвърчи първата годинка. Обещаваме, че твоето новородено бебче ще ти липсва.

А сега... спри да четеш, измий си косата и излез навън!