Когато бебето ви се роди, светът се отваря пред очите ви. До първия му рожден ден, вие сте преживели 12 месеца, пълни с приключения.

Ще виждате как всеки месец детето ви има нови постижения, сблъсква се с нови приключения и прави изключителен напредък с малки стъпки – научава се да се усмихва, вдига ръчички, за да го гушнете, казва „мама“ за първи път и т.н. Първите години от живота на детето ви са изключително важни: проучванията дори доказват, че то научава невероятно много неща през първите си 12 месеца. Две от най-важните от тях са как да се свързва със света около себе си и как да контролира тялото си. Този урок започва още с първите секунди, в които влиза в контакт с околната среда. Бързо ще забележите как детето ви прогресира с всеки изминал ден.

През първите 30 дни на новороденото, то се адаптира към света с инстинктите си и тялото му отговаря с вродените рефлекси. Например през първите му дни ще забележите, че насочва очи към светлината или протяга ръчички и крачета, когато чуе силен шум. Друг рефлекс, който може да се наблюдава при новородените, е внушителната им способност да засмукват, която им помага да се кърмят. Когато са на едва месец, плачът е единственият им начин да комуникират.

Точно заради това те плачат, когато са гладни, когато им е студено, горещо или се чувстват сами. Когато това се случи, опитайте да вземете бебето на ръце и да се погрижите за нуждите му. Правете това без страх, че ще го „разглезите“ – на тази възраст то не плаче, защото му се плаче, а изразява нуждите си. Предизвикателството за майките и бащите в този случай е да познаят какъв е проблемът.

Учете се стъпка по стъпка

По време на втория месец от живота на бебето, то ще започне да се усмихва в отговор на външни стимулации, особено когато види лицето на майка си. На два месеца то ще почне да поставя палеца си в уста и ще придобие навика да го смуче. Ще започне да издава и първите си звуци и ще търси вниманието на мама и тате. По време на този етап е изключително важно да стимулирате бебето си – прегръщайте го, галете го и му говорете непрекъснато. По този начин ще стимулирате сетивата му по положителен начин.

Около третия месец, бебето ще мести главичката си повече и ще започне да демонстрира интерес към предметите около себе си.

Например ярко оцветените предмети и тези, които се движат, ще привличат вниманието му. Именно затова ще го виждате да си играе с играчки, а през този период ще започне и да „гука“. На тази възраст е нормално да свива ръчичка в юмрук, когато докоснете дланта му. Това е простичък рефлекс, който ще помогне на педиатъра да оцени двигателното му развитие през първите месеци.

Новите приключения започват през четвъртия месец

През четвъртия месец бебето ви ще започне да държи главичката си изправена, да гледа ръчичките си и да хваща и борави с предметите с известна ловкост. Ще се смее по-често, ще проявява интерес към другите хора и няма да обича да бъде оставяно само.

Тези фактори служат като знак, че бебето ви се учи и развива, но не са еднакви при всички – педиатърът ви е специалистът, който ще каже с точност как се развива детето ви.

Преди първата годинка бебето ви ще започне да „бърбори“. Ще се заиграва със звуците, които издава и ще се забавлява с това. Ще взима всеки предмет, който може да достигне и ще го слага в устата си, ще се усмихва, когато хората му се усмихват, ще танцува от радост, когато види шишето си.

На 6-месечна възраст ще може да пие само от бутилка, придържайки я с ръце. По това време ще може да седи само, да се върти в леглото си и ще загуби интерес към ръцете си за сметка на крачетата, които също ще поставя в устата си.

На този етап ще изразява предпочитания към това кой да се грижи за него и най-вече ще избира майка си. След тази възраст ще започнат да никнат първите зъбки.

Около седмия месец бебето ви ще може да сяда само. На тази възраст ще забележите как бебчето ви се учи по-бързо и по-бързо и ще чуете първите думички, които често нямат смисъл, но то разбира идеално какво му се казва и иска да чува думите ви.

Именно затова е важно да говорите на бебето си и да му отговаряте, когато то ви „говори“.

Около деветият месец бебетата започват да се учат да лазят. Ако това не се случва при вашето дете, можете да го мотивирате, поставяйки го на одеялце. На известно разстояние сложете предмет, който то харесва и ще иска да вземе. То ще опита да достигне предмета лазейки.

След деветия месец, когато бебето ви е близо до първия си рожден ден, то ще започне да се изправя само и да се държи за стената. Вече ще казва „мама“, „тата“ и други думички, за да получи това, което иска.

Детето ви ще може да маха с ръчички и да поздравява и дори ще се забавлява, издавайки звуци и хвърляйки предмети, както и когато къса хартия. По време на този етап е важно да бъдете търпеливи към бебето си и да му позволите да придобива опит чрез играта и издаването на звуци. Всичко това ще му помогне да научи уроци, които са важни за здравословното му развитие.

Около 11-месечна възраст езикът на тялото на детето ви е много лесен за разбиране. То вероятно говори малко и употребява думи като „дай“ и „не“. Когато чуе думата „не“ от вас, ще очаква обяснение.

На тази възраст детето ви започва да върви само, придържайки се за мебелите или за вашата ръка за баланс и стабилност. Доближавайки се до първия си рожден ден, детето започва да върви повече – не го пришпорвайте и бъдете търпеливи. Помнете, че всяко малко човече има свое темпо на развитие.

И няма да усетите как рожденият ден на детето ви ще е дошъл и то ще духне първата си свещичка. А сега, когато е вече на една годинка, то ще започне само да се отправя към нови предизвикателства и да опознава света, докато лази и върви.