Имали ли сте странното усещане, че е време да прекъснете отношенията с партньора си и да продължите напред? Не търсете отговор в книгите или съвети за взаимоотношенията - вашата ситуация е уникална и няма единствено правилно решение. Но ако забележите тези 5 симптомa на категорична несъвместимост, е по-добре да не удължавате съмнителното удоволствие, а да се разделите и да изградите живота си поотделно. Преди да започнете да четете това, опитайте да се абстрахирате и да погледнете на партньора си отстрани, като че ли е съвсем непознат за вас човек.

1. Различни житейски ценности

Ценности - това не е тема за обсъждане и още повече за шантаж. Всеки човек си има свои и той трябва да остане верен на тях. Какво е важно за вас на този етап - бракът, децата или пътуването до Исландия? Разминават ли се вашите желания със стремежите на партньора ви? Ако той иска нещо коренно различно – време е да биете тревога, без значение колко добре се разбирате помежду си.

Разбира се, че е възможно да се правят компромиси и дори да приемете гледната точка на партньора, като направите неговите житейски цели свои. Но това трябва да се случи от само себе си, без никакъв натиск от негова страна.

2. Партньорът не ви цени

Правите всичко, за да угодите на любимия човек: готвите любимите му ястия, предварително подбирате филми за гледане в жанра, който той обича, купувате дрехи в подходящ за него стил. А той приема всичко това за даденост - вашето послушание, готовност и желание да се харесате.

Когато ви се струва, че вашият партньор не ви забелязва или се държи с вас като с безсловесна кукла, това е още един знак за токсични взаимоотношения.

3. Липса на уважение

Неуважението може да се прояви в различни форми. Това може да бъде пренебрегване на вашето мнение, нужди или желания, емоционален или психически тормоз, необосновано пасивно-агресивно или оскърбително поведение, желанието да доминира на всяка цена и дори пълно нежелание да помогне за нещо. Да, той може прекрасно да разбира, че имате нужда от помощ у дома, но не прави нищо. Или живее за собствено удоволствие - изчезва цели нощи, дори и в почивните дни, прави си собствени планове и не взема под внимание вашите.

Друга проява на липса на уважение - постоянни упреци, подозрения, двусмислени изявления, включително тези, придружени от груб език. Извършителят в този случай остава безнаказан и дори не чувства необходимост да се извини.

4. Липса на интерес към вашите нужди

Помислете как да прекарате времето си заедно. Правите ли нещо, което е приятно и за двамата или само това, което се харесва на партньора ви? Ако сте избрали втория вариант, той наистина вярва, че вие автоматично трябва да искате същите неща, които и той иска. В допълнение, той е уверен, че вие държите повече на вашата връзка и ще правите всичко, за да бъде живота му е възможно най-комфортен. Това е - още един знак за несъвместимост.
Друга ситуация. Да предположим, че живеете отделно. Вашият партньор очаква, например, майстори, затова известно време трябва бъде извън дома си. И в този момент той предлага да отидете някъде, където е удобно предимно на него. Това изобщо не може да се нарече среща. И тази егоистична тенденция се наблюдава често.

5. Потребителско отношение

За да забележите такива тънкости в отношенията е нужно повече време. Но тук идва осъзнаването, че вие постоянно се грижите за вашия партньор, адаптирате се към плановете и настроението му, а той дори не се интересува как е минал денят ви или какво ви тревожи. В този случай се наблюдава моделът на отношения "родител-дете", в който вие само давате топлина и обич, а той - просто да ги приема за даденост, без чувство на взаимна отговорност. В действителност ние не изискваме същото поведение от тийнейджърите. Да, може да помолим баткото да се погрижи няколко часа за по-малката си сестра, но той в никакъв случай няма да го направи както мама или тате.

Токсичните отношения не само ви тровят, но също така значително намаляват потенциала на всичко хубаво, което би могло да се случи в бъдеще. Ако смятате, че не сте съвместими с партньора си, не се измъчвайте и по-добре възможно най-бързо направете смела стъпка към нов живот.