Без достатъчно витамини се чувстваме слаби и апатични и се превръщаме в лесна мишена за вирусите, които върлуват през пролетта.

Искаш да разбереш дали приемаш достатъчно витамини? Само погледни в огледалото! Лицето ти е като карта на здравословното ти състояние и по него лесно можеш да познаеш какви хранителни вещества и витамини не ти достигат.

Твърде бледа кожа

Много малко хора могат да се похвалят с хубав тен в края на зимата, но ако лицето ти е по-бледо от обикновено, това показва, че ти липсва витамин Б12. Без него лесно се уморяваме и нямаме желание да вършим каквото и да било. За да се снабдиш с Б12, трябва да ядеш повече месо и морски дарове.

Суха коса

Сухата, накъсана коса, пълна с пърхот, е признак, че ти липсва биотин, още познат като Б7. Този недостиг често се получава след прием на антибиотици. За да повишиш нивата на Б7, трябва по-често да ядеш месо, плодове, зеленчуци, гъби и бобови растения. И поне за известно време трябва да забравиш за диетите.

Подпухнали  очи

Ако областта около очите ти е подпухнала или пък забелязваш подуване на крайниците и пръстите, може би ти липсва йод. Най-популярният източник на йод е йодираната сол, но можеш да откриеш този елемент и в морските дарове (омари, скариди, морски водорасли), млечните продукти и дори в хляба.

Безцветни устни

Бледите устни са признак, че ти липсва желязо. Ниското кръвно и честите настинки също са признак за този недостиг. За да поддържаш здравословните нива на желязото в организма, трябва да се храниш с повече червено месо и за известно време да се откажеш от храните, които съдържат високи нива на калций.

Кървящи венци

Кървящите венци могат да показват липса на витамин Ц. Ниските нива на този елемент могат да доведат до отслабена имунна система, болки в мускулите и проблеми със зъбите. Най-разпространените източници на този витамин са цитрусовите плодове и червените чушки.

Всички тези симптоми могат да показват липса на достатъчно витамини, но може и проблемът да е комплексен, затова е най-добре да се посъветваш с лекар.