Понякога най-малките неща са от най-голямо значение.

Повече от 40 години помагам на мъжете да разбират жените по-добре, за да могат да обичат и да правят секс с по-малко спорове и напрежение. Твърди се, че преподаваме нещата, които искаме да научим и ще призная, че все още се уча за невероятните същества, които наричаме жени и за това как да имаме страстни, мирни и радостни връзки с тях.

Като много мъже, които са израсли без баща, израснах, знаейки повече за жените, отколкото за мъжете. Спомням си, че си играех в кухнята, докато майка ми и някои от съседките й разговаряха за своите притеснения към мъжете в живота им.

Те изразяваха известна степен на разочарование. Някои бяха разочаровани, че няма достатъчно близост във връзката им. Други се оплакваха, че тези мъже не са толкова успешни, колкото са се надявали.

Баща ми беше един от мъжете, които не бяха особено емоционално близки и имаше проблем със запазването на работа. Той беше драматург и актьор. С майка ми са се преместили в Калифорния от Ню Йорк, където той се е надявал да пробие в новоизгряващата телевизионна индустрия. Но било трудно да си намери работи и той станал по-раздразнителен, объркан и ядосан. Също така станал и по-отдръпнат и депресиран.

Сигурен съм, че някои от причините да стана терапевт, специализиращ в това да помогне на мъжете и жените, които ги обичат, бе за да разбера по-добре жените и как мъжете могат да се превърнат в по-добри съпрузи. Също така исках да знам какво искат мъжете и как жените могат да станат по-добри партньорки.

Ето някои неща, които научих през годините за това какво искат жените.

1. Жената иска мъж, на когото може да се довери.

Това е най-важното нещо, което жената търси в мъжа. Не става дума само за „Мога ли да му се доверя, че ще ми бъде верен“, а по-скоро „Мога ли да му се доверя, че ще бъде честен за това кой е, ще прави нещата на време и ще спазва обещанията си?“.

Експертите по връзките доктор Джон Готман и доктор Джули Шварц Готман заявяват, че жените не търсят страхотна визия, плочки на корема и голяма банкова сметка. „Първото нещо, което търсят жените в мъжете е просто това: надеждност.“

2. Жената иска мъж, с когото се чувства в безопасност.

В статията си „Нещото, което мъжете искат повече от секс“, казвам, че мъжете искат безопасно убежище, жена, която им се доверява достатъчно, за да ги допусне вътре в себе си, да позволи да докоснат дълбоко тялото, ума и духа й. Но за да се случи това, жената се нуждае да се чувства в безопасност с мъжа си. Ядрото на безопасността е надеждността, това да знае, че мъжът е до нея, че може да разчита на него и да е сигурна, че той ще направи нещата, които казва.

Повечето ни рани идват от хората, които обичаме. Жените трябва да знаят, че мъжете до тях ще ги защитават – не само от останалите, но и от техния собствен гняв. Връзката ми със съпругата ми Карлин се подобри, когато осъзнах, че силният ми глас и гневният й поглед, когато съм ядосан, повишават страха й.

3. Жената се нуждае от мъж, който разбира страховете й.

Смятам се за доста кротък човек, който понякога, като повечето мъже, се ядосва и избухва. Никога не съм удрял жена си и никога не бих, но дори и когато се научих как да контролирам гнева си, осъзнах, че моята Карлин все още се страхува.

В един от разговорите, който проведох пред голяма публика от мъже и жени, попитах мъжете: „Колко от вас са се страхували за живота си и за физическото си благосъстояние?“. Малцина вдигнаха ръце.

Когато зададох същия въпрос на дамите, почти всички вдигнаха ръце. Техните страхове не бяха само в далечното минало, но бяха и с тях в настоящето.

Никога не се страхувам, когато вървя сам из тъмните улички на малкия град. Моята съпруга винаги се тревожи. Никога не ме е страх, че ще бъда нападнат или изнасилен, но тя винаги изпитва известна тревожност. Разбирането на страховете на жените и това да не ги омаловажаваме е много важно за мъжете.

4. Жената иска мъж, който е приспособен към нейните нужди.

Експертите Готман предлагат думата „приспособяване“, за да помогнат на мъжете да разберат тези важни неща:

Присъствайте – Давайте на половинката си цялото си внимание, когато тя иска да говори. Да, това означава да присъствате изцяло за нея, не да разделяте вниманието си между нея и телевизора или други дейности. Когато тя се ангажира с вас, тя иска цялото ви внимание.

Обръщайте се – Физически се обръщайте към нея. Жените свързват интимността с комуникацията очи в очи.

Разбирайте – Разберете как се чувства. Устойте на изкушението да се опитате да „поправите“ проблема. Ние обожаваме да поправяме нещата и да отстраняваме проблемите. Важно е да устоите на това мъжко изкушение. Задавайте въпроси. Опитайте се да разберете как се чувства и от какво се нуждае.

Слушайте, без да се защитавате – Това умение е жизнено важно, когато жената е разстроена заради други хора и дори по-важно, когато е разстроена заради вас. Когато Карлин се ядоса за нещо, което съм направил (или за нещо, което не съм), почти веднага преминавам в защитен режим и се опитвам да се оправдая. Недефанзивното слушане може би е най-важното и трудно умение, което трябва да научим.

Съчувствайте – Чувствата не са правилни и грешни, макар и често да омаловажаваме емоциите, които половинката ни изпитва, когато не ги разбираме. Ако тя е наранена или притеснена, настройте се към това, което чувства. Емпатията към чувствата й не означава, че сте съгласни с това, което е породило нейните емоции.

5. Жената иска мъж, който може да се справи с емоционалното ангажиране.

Експертите наблюдавали 8-годишни момченца и момиченца, които си играели. Момченцата се наслаждавали на игра, в която едно от тях държало топката, а останалите 30 го гонели и го карали да им я даде. Имало по-грубичка игра и много смях.

Едно момче на име Браян започнало да плаче и тогава Гейб, самопровъзгласилият се лидер на групичката, изкрещял: „Спрете всички!“. Тогава попитал Браян какъв е проблема. През сълзи Браян споделил, че никога не получава възможност да носи топката. Гейб веднага разрешил проблема – „Добре, нека сега Браян вземе топката“. И играта продължила.

Група момичета си подавали топката една на друга, когато едно момиченце започнало да плаче. „Какъв е проблемът?“, попитала Лиза. „Ти нарани чувствата ми“, казала Кати. Това е началото на сложен диалог за приятелството и чувствата и за нещата, които се очакват от добрите прители. Всички момичета се присъединили и заговорили за това как са се запознали и кой с кого бил близък и дори за кого се надявали да се оженят.

За момчетата целта на играта е самата игра и емоциите са разсейване, с което бързо могат да се справят, за да продължи играта. За момичетата играта е просто контекстът на отношенията. Разговорите и споделянето на чувства е основното събитие за тях.

Повечето мъже никога няма да се насладят на емоционалното споделяне толкова, колкото жените, но мъжете могат да развият емоционалните си „мускули“ и да се ангажират повече с жените, които са важни в живота им.

Има много да научим едни от други. Нека науча какъв е вашият опит.

Джед Даймънд