Менопаузата не е нещо, за което повечето дами биха искали да мислят. Разбира се, точно както проблемът с появата на досадните бръчици и това ще се случи все някога, но защо да се притесняваш по-рано, отколкото трябва? Докато за повечето от нас менопаузата е тема табу поне до към 50-51-годишна възраст, то за около приблизително 1% от жените под 40 години и 4% от жените навършили 44 страховитата промяна напомня за себе си доста по-рано от предвиденото. Терминът за това състояние е преждевременна яйчникова недостатъчност. Причините най-често включват генетично предразположение, фамилна история, хромозомни нарушения като Синдром на Търнър (когато дамата има само една налична Х хромозома), по-ниско тегло или затлъстяване, химио или лъчетерапия, автоимунни заболявания, епилепсия... Тук се появяват и неприятните симптоми - горещи вълни, нередовен цикъл, главоболие, нощни изпотявания, проблеми със съня, с либидото, загубата на костна маса, резки промени в настроението и др.

И ако преживяването на тези промени на 50 не е никак забавно, то представи си какво би означавало преминаването през тях на 30 или дори на 20 години... Истинско опустошение за тялото! Но има ли как една жена да се предпази от всичко това? Да! Докато приблизителната възраст на жените, при които настъпва менопаузата е предимно предопределена от гените, оказва се има няколко неща, които биха могли да забавят или най-малкото да помогнат за притъпяване на симптоматиката. Ето кои са 5-те изпитани начина, чрез които да елиминираш симптомите на ранната менопауза:

1. Направи движението приоритет №1

Физическата активност е едно от най-добрите неща, които може да направиш за себе си, за да забавиш перименопаузата (периодът преди същинското настъпване на менопаузата). Благоприятното въздействие на активния начин на живот спомага за регулирането на хормоните, поддържането на нормално ниво на телесните мазнини и балансирането на кръвната ти захар. Оказва се обаче, че и тук трябва да си много внимателна – като всяко едно нещо, с което се прекалява, и тук прекаленото физическо натоварване не е в твоя полза, тъй като би могъл да настъпи хормонален дисбаланс, който да причини нередовни овулации и евентуално ранно хормонално изчерпване. Как да разбереш, че има риск от това? В случай, че менструацията ти спре за повече от месец или два, но не си бременна и теглото ти е същото, по-добре посети гинеколога си.

2. Откажи се от тютюнопушенето

Може би единственото нещо, за което със сигурност се знае, че предизвиква ранна менопауза, според Американската асоциация по репродуктивна медицина. Причината е в химическите вещества (никотин цианид, въглероден монооксид), които се съдържат в цигарите и които ускоряват загубата на яйцеклетки. А за съжаление, те няма как да бъдат заменени... Именно това е и причината жените, които пушат (и тук не говорим за 1-2 цигари на ден) да преживеят менопаузата с 1 до 4 години по-рано от своите връстнички непушачи.

3. Не, не сме пропуснали алкохола

Алкохолът сам по себе си най-вероятно няма как да бъде причината за ранната менопауза, но прекалено честата употреба на спиртни напитки може да бъде допълнение към редица други рискови фактори. Със сигурност си чувала за ефекта от прекомерната консумация на алкохол и кофеин, който често е причина за проблеми със зачеването и плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Е, струва ли си риска?

4. Намали до минимум употребата на химикалите в околната среда

Замисляла ли си се дали твоят грим, ежедневният душ, бутилката вода и претопленият обяд в микровълновата могат да предизвикат сериозни хормонални промени в тялото ви? За съжаление, все още единодушен отговор по темата няма, но учените продължават да изследват връзката между всичко това. На този етап предварителните проучвания показват, че ранната менопауза може да бъде частично предизвикана или изострена от химикалите, намиращи се в околната среда, които още са наречени "ендокринни разрушители". Доказано е, че именно те пречат на способността на организма да регулира хормоните. А къде най-често според теб се срещат те – разбира се, че във почти всяко едно нещо, до което се докосваме ежедневно (пластмасата, козметиката, домакинските стоки, опаковките на храната). Намаляването до минимум на употребата на тези химикали не може да ти навреди толкова много, но поне може да помогне за поддържането на деликатното ти хормонално равновесие.

5. Излъжи тялото си

Ролята на т. нар. женски хормон естрогена е от изключително значение – именно естрогенният баланс е отговорен за растежа и развитието на женските полови белези. С напредване на възрастта и натрупване на стресa се наблюдава естествено понижаване на нивата на тестостерон и прогестерон в женското тяло, което води до повишени нива на естрогенa. Tова хормонално нарушение би могло да бъде причина и за риска от тромби, остеопороза и дори сърдечни заболявания. Тъй като естрогенът се съхранява в мастната тъкан, това автоматично го превръща в един от основните виновници за яйчниковата недостатъчност при по-пълните дами. По същия начин и прекалено ниското тегло обаче, може да се окаже също толкова опасно. Важно е да не се изпада в нито едната от двете крайности. За щастие, именно теглото е един от рисковите фактори, върху които имaш най-голям контрол - просто трябва да се опиташ да го поддържаш в нормален диапазон. Движението, здравословното хранене (най-вече с храни, богати на аминокиселини, витамин D, калций, селен, цинк, бета-каротин, коензим Q10 и мастни киселини), достатъчното количество сън и непозволяването на стресът да бъде основна движеща сила в живота ти, са от ключово значение за поддържането на хормоните ти в норма.

Ние ти препоръчваме редовен прием на Калмацин Остео, който не само ще осигури дневния прием на необходимите минерали и полезни съставки, но и чрез благоприятното влияние, което ще окаже на твоите коса, кожа, нокти и зъби, ще повиши значително самочувствието ти. Тайната се крие в неговата висококачествена комбинация от калций, магнезий, витамин D3 и витамин B6, допълнително обогатена с мед и манган, която осигурява грижа за здравето на костите. Освен всичко това, новата формула оказва благотворен ефект върху нервната система, подпомага дейността на сърцето и подсилва имунната система.

Защото, момиче, независимо от възрастта, ти си на точно толкова години, на колкото се чувстваш и нищо друго няма значение!