Четем статии как да демонстрираме любовта си, как да се грижим за връзката си, как да правим щастлив партньора си... И колко рядко се замисляме дали и как демонстрираме любов към себе си, дали и как се грижим за себе си, дали и как правим щастливи себе си... Е, време е да го направим. Като начало, нека си припомним тези важни 5 неща...

1. Лесно е да заличиш собствената си идентичност, докато се опитваш да се впишеш в идентичността на връзката ви.

Лесно е да забравиш какво харесваш, от какво се нуждаеш, какво имаш нужда да правиш и изживяваш, докато се бориш да изградиш връзка с друг човек, докато си се посветила изцяло на този друг човек. Но не забравяй, че хармоничната връзка се гради от двама партньори, които са завършени, цялостни, самодостатъчни,... но които всеки ден избират да споделят живота си заедно.

2. Никой не носи отговорност за твоето щастие, освен самата ти.

От малки ни възпитават да чакаме принца на белия кон, който ще ни спаси от мрачната действителност и ще превърне мечтите ни в реалност. А принцове няма. Нито принцеси. Всички сме едно - хора, които искат или не искат да поемат отговорността да живота в ръцете си. Хора, които искат или не искат да бъдат силни, да бъдат решителни, да бъдат смели. Хора, които искат или не искат да се научат да бъдат щастливи... със себе си.

3. Ако уважаваш истински себе си, няма да търпиш някой, който не те уважава.

Ако си спомниш какво заслужаваш, няма да преглъщаш думи и постъпки, които не заслужаваш. Няма да правиш компромиси, които забиват стрели в сърцето ти. Няма да си мълчиш в името да това да запазиш спокойствието между вас. Защото спокойствието между вас е обречено, когато единият не оценява другия, когато пренебрегва другия, когато наранява другия...

4. Не тичай след някого, който не оценява това, което искаш и можеш да му дадеш.

Няма смисъл да се бориш да спечелиш и задържиш човек, който не иска да бъде спечелен. И задържан. А и какво значи спечелен? Какво значи задържан? Любовта не е игра на победители и победени. Любовта е съзнателен избор. Да бъдеш с някого. И да останеш с него. Избор, който правим всеки ден. Всеки сам за себе си. 

5. Не е нужно да се променяш. Защото такава, каквато си, си напълно достатъчна!

Все си мислим, че, ако сме малко по-... различни, ще сме по-харесвани, по-желани, по-обичани. И се опитваме да се променим. Да станем такива, каквито мъжът до нас иска да бъдем. И забравяме, че най-важно е да бъдем такива, каквито сме. Каквито ние искаме да бъдем. Защото сме напълно достатъчни,... просто като сме себе си!

Вдъхновено от мрежата... и живота