Знаем, че негативните мисли ни вредят. Изсмукват енергията ни. Уморяват ни. Крадат от щастието ни. Знаем и че трябва да се борим с тях. Но как? Следващите пет въпроса ще ви помогнат да намерите отговора. Просто следващия път, когато усетите, че негативните мисли завладеят ума ви, се запитайте следното:

1. Вярно ли е?

Първо, трябва да осъзнаете, че на ден през главата ни минават хиляди мисли. Но колко от тях мислим съзнателно? Колко от тях отразяват реалността? Повечето негативни мисли са свързани с ирационални страхове. Страхове, които не са плод на действителността. Когато осъзнаете това, ще можете по-лесно да се освободите от тези мисли. Просто си повторете, че това, което току-що е минало през ума ви, не е истина. Защото е така.

2. Тези мисли дават ли ми сила или отнемат от силата ми?

Трябва да задържате само тези мисли, които ви дават сила, които ви вдъхват енергия, които ви помагат да намерите вътрешен баланс. Защото тези мисли са пътят към щастието. Нямате нужда от мисли, които ви изпиват. Нямате нужда от мисли, които крадат от ентусиазма ви. Нямате нужда от мисли, които убиват вярата ви.

3. Как това може да подобри живота ми?

Когато мислите за нещо, което вече се е случило, нещо, което определяте като провал или грешка, запитайте се: как можете да го използвате, за да направите живота си по-хубав? Какви уроци сте научили от него? Как ви е променило? Защото всяка грешка ви посочва вярното решение. Не отричайте миналото си, но и не дълбайте в него. Вземете наученото и продължете напред.

4. От кои навици трябва да се откажа, за да се отърся от негативизма?

Какво правите, когато негативните мисли завладеят ума ви? Губите желание за работа? Затваряте се вкъщи? Спирате да комуникирате? Пиете? Преяждате? Спрете! Вдишайте дълбоко. Издишайте. Пуснете си хубава музика. Излезте на кратка разходка. И мислете целенасочено за нещо, за което сте благодарни. Нещо, което ви прави щастливи. Има много такива неща в живота си, нали?

5. Бягам ли в мислите си от нещо, което ме притеснява?

Когато ни застигат негативни мисли причината често е, че под повърхността има нещо, което ни тревожи. Нещо, за което избягваме да мислим. Нещо, пред което трябва да се изправим. Лице в лице. Колкото по-рано го направите, толкова по-скоро ще овладеете ума си и ще започнете да контролирате мислите си. А това, както Луиз Хей, е задължително условие, ако не искате те да контролират вас.