Днес чистият въздух се превръща в рядък ресурс, което означава, че повече от всякога трябва да обръщаме внимание на белите си дробове и знаците, които ни дават, когато нещо не е наред. Оказва се, че някои от тези признаци са доста лесни за отхвърляне, но ако обърнете внимание, те могат да спасят живота ви.

Откроихме няколко симптома, които може да показват, че трябва да поемете дълбоко свеж въздух, а бонусът в края посочва какво можете да направите, за да имате здрави бели дробове.

Болки в гърба и раменете

Въпреки че е определен като рядък симптом, болката в гърба, раменете или дори в гърдите може да означава начало на рак на белия дроб, който, ако бъде открит в ранните етапи, е лечим. Ако тази болка е по-силна и продължава по-дълго от обичайната болка в гърба или ако я изпитвате често, посещението при лекар е добра идея.

Кашлица

Кашлицата може да е показател за нещо просто, като обикновена настинка, но може да бъде и симптом на хронични заболявания, оттук идва и важността да знаем как да различаваме различни видове кашлица. Острата такава може да е признак на рак на белия дроб, особено ако се комбинира с други симптоми като кашлица с кръв.

Задух

Задухът най-често се причинява от сърдечни или белодробни заболявания, като астма или алергии. Ако го изпитвате, добре е да промените средата си и да опитате да излезете извън града за известно време или да опитате по-ефективна рутина на тренировка. Непременно се свържете с лекаря си, ако изпитвате задух често.

Жълти очи и кожа (жълтеница)

Това може да бъде лесно отхвърлено състояние, но все пак е много важно, защото е ясен индикатор за чернодробни проблеми, които могат да бъдат причинени от рак на белия дроб. Жълтеницата е състояние, което оцветява кожата в жълто. Освен това засяга бялата част на окото, превръща я в бледожълта, а при остри заболявания тя става тъмножълта.

Липса на енергия

Всички се чувстваме уморени от време на време, това е нормално. Лишаването от сън или стресът могат да бъдат причините за умора, но ако се чувствате необичайно уморени много често, кашлицата ви не отшумява и нямате апетит, може да имате скрито медицинско заболяване.

Бонус: Съвети, които да следвате за оптимално здраве на белите дробове

Изследователите и учените са се ангажирали да информират широката общественост за значението на здравето на белите дробове. Заедно с това движение много сайтове създадоха мит за почистване на белите дробове. Не съществува бърза корекция за „почистване“ на белите дробове, затова е важно да коригирате лошите навици, когато се появят.

• Отказът от тютюнопушенето и коригирането на храненето са най-очевидните навици, които можете да контролирате, за да сте сигурни, че имате здрави бели дробове. Най-важното е, че те са най-ефективните. Ако живеете с хронично заболяване, опитайте да добавите богата на антиоксиданти храна към диетата си.

• Не чакайте, докато не сте принудени да се упражнявате! Поемете инициатива и възстановете дробовете си, като ги направите по-активни. Ако имате хронично заболяване, няма нужда да се обезсърчавате. Свържете се с лекаря си преди да промените рутината си и знайте, че е възможно дори хора с астма да пробягат маратони.

• Въпреки че за астмата все още не е открита ясна причина, знаем, че акарите и другите микроби, живеещи в праха, могат да влошат тези състояния, когато достигнат до кръвоносната система. Затова е важно често да пускате прахосмукачка и да инвестирате в качествена такава. Опитайте да използвате естествени продукти и избягвайте аромати и аерозоли.

Изпитвали ли сте някой от изброените симптоми? А сблъскали ли сте с някакъв магически рутинен детокс на белите дробове?