Ако напоследък усмивката ти е загубила своя перлен блясък, можеш да изпробваш тези изпитани и естествени трикове. Те са препоръчани от зъболекари и експерти, базирани са на натурални съставки и имат гарантирано действие:

1. Намали кафето и виното

За съжаление тези приятни напитки имат неприятното свойство да оставят следи по зъбите ни, които след това трудно се премахват. Те проникват в микроскопичните пукнатини в емайла и след време правят белите зъби жълтеникави. Така че избягвай тъмните напитки, ако не можеш изцяло да ги спреш, ограничи ги поне до уикенда.

2. Гаргара с ябълков оцет

Този вид оцет се прави от ферментирали ябълки и често е наричан „супер храна”. Той съдържа избелващи ензими, пектин и минерали, които подобряват pH баланса в устата ти. Киселината премахва и жълтите петна.

За целта разреди 1 с.л. ябълков оцет в 1 ч. вода и си прави гаргара с такъв разтвор сутрин.

3. Използвай паста с куркума

Не се подвеждай от наситения оранжев цвят на тази подправка, всъщност основната съставка на куркумата, куркумин, има антисептични свойства, които премахват плаката и разкриват перления блясък под натрупаните петна.

Просто изчеткай зъбите си с паста, съставена от куркума и вода, за 5 минути и след това измий зъбите с нормална паста.

4. Наблегни на суровите зеленчуци и плодове

Хрупкавата текстура на суровите плодове, зеленчуци и ядки има абразивен ефект, който почиства повърхността на зъбите ти. Освен това те увеличават отделянето на слюнка, което пък помага за премахването на останали частици храна между зъбите. Естествените киселини, витамини, минерали и други полезни елементи ще спомагат за намаляването на бактериите в устата.

5. Укроти глада за сладко

Ако не можеш да устоиш на тортата или на останалите кексчета в офиса, рискуваш да си навлечеш много по-големи проблеми за здравето от напълняването. Захарта прилепва по зъбите ти и стимулира развитието на бактерии. След това тези бактерии се превръщат в плака, която води до обезцветяване на емайла, петна и кариеси.

6. Сменяй често четката за зъби

След три месеца употреба повечето четки за зъби стават неефективни. Затова експертите съветват да сменяш четката си веднага щом забележиш износване. Три месеца е максималния период, в който можеш да използваш една четка за зъби.

Естествено, тези съвети трябва да се съчетаят с редовни посещения при зъболекаря ти, както и с добра хигиена – миене на зъбите 2-3 пъти на ден и почистване с конец.