Науката и закуската често си противоречат. От една страна, хранителната индустрия превърна закуската като най-важното хранене за деня, въпреки факта, че пропускането ѝ всъщност няма лоши последици. От друга страна, качествената, обилна закуска може да подобри настроението ви и да предотврати депресията. Изглежда, че трикът е да знаете какво да ядете и какво не за закуска.

Имайки това предвид, днес ще разгледаме кои храни е най-добре да избягваме да ядем преди 10 часа сутринта, за да останем здрави и във форма и причините за това.

1. Филия с масло

За разлика от това, което повечето хора мислят, закуската не трябва непременно да не съдържа мазнини. Номерът е да намерите правилния вид мазнини, които да ядете сутрин. Маслото съдържа мазнини, които ви помагат да преработвате витамини, но съдържа и много наситени мазнини, които могат да причинят увреждане на сърцето, както и увеличаване на теглото.

Вместо това: Намажете фъстъчено масло върху препечената си филийка. Едно проучване установява, че фъстъците и чистото фъстъчено масло могат да ви помогнат да се чувствате по-малко гладни през деня, защото увеличават производството на пептид YY, хормон, който регулира глада, което го прави чудесна закуска.

2. Малки люспи и зърнени закуски

Зърнените закуски са подвеждаща класика. Макар и много практични, най-популярните зърнени храни за закуска съдържат огромно количество захар, която впоследствие може да си проличи на корема. Едно проучване показва също, че малките люспи са свързани с по-висока консумация на калории, защото хората са склонни да си сервират по-малко зърнени храни, когато люспите са по-големи.

Вместо това: Яжте домашна овесена каша без захар, която съдържа здравословно количество фибри и е почти без захар. Намаляването на приема на захар сутрин може да ви помогне да избегнете усещането за умора. Ако все пак ядете люспи, покрити със захар, опитайте да купите по-големи.

3. Палачинки и гофрети за по път

Въпреки че е лесно да ги вземете със себе си, когато бързате, повечето замразени палачинки, гофрети и бисквитки съдържат рафинирани въглехидрати. Това не е задължително лошо, в зависимост от храненето ви, но рафинираните въглехидрати могат да ви накарат да се чувствате гладни през деня. Те също съдържат малко или почти никакви фибри и много трансмазнини, които са вредни за здравето.

Вместо това: Направете ги у дома и изберете непресято брашно или проверете хранителните стойности за палачинки с високо съдържание на фибри. Можете също така просто да ги замените с пълнозърнеста препечена филийка.

4. Нискомаслено кисело мляко

Нискомасленото кисело мляко се превърна в широко достъпна алтернатива за закуска. За съжаление, често съдържа много захари за добавяне на аромат и малко протеини. Проучванията показват също, че киселото мляко с пълномаслено съдържание всъщност помага за отслабване. Консумацията на протеини сутрин може да ви помогне да почувствате по-малко гладни през деня, с каквито са пълни пълномаслени кисели млека.

Вместо това: Изберете пълномаслено кисело мляко без захар.

5. Плодов сок за из път

Повечето плодови сокове съдържат точно толкова захар, колкото и содата, според едно проучване, което ги прави един от най-лошите възможности за закуска или консумация като цяло. Освен това не съдържат почти никакви фибри. Интересното е, че това не е причината за лоша закуска. Това, че не се налага да дъвчете, може да ви накара да се почувствате по-малко сити, поради което е важно да започнете деня с нещо за хапване, за предпочитане с плодове.

Вместо това: Яжте редовно плодове. Това е чудесен начин да активирате храносмилателната си система сутрин и да я подготвите за по-висок прием на калории при по-късни хранения.

6. ФОДМАП

Ябълките, чесънът, крушите, бобът и прасковите съдържат ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли или FODMAP (ФОДМАП). Това са въглехидрати, към които хората са чувствителни, тъй като са по-трудни за храносмилане от другите, което води до ферментация в стомаха и червата, оттам и чувство за подуване. Те не трябва да се избягват, но в идеалния случай трябва да се ядат по-късно сутрин, когато храносмилателната система е по-активна.

Вместо това: Яжте малки количества от тези храни в комбинация със здравословно количество мазнини и протеини, за да ви помогнат да ги усвоите.

Какво обикновено закусвате? Мислите ли, че това ви помага да останете във форма или искате да промените навиците си?