Тази статия е специално за онези от вас, които търсят любовта и са готови за нея, но някак си тя все им убягва.

В тези илюстрации се крият най-често срещаните причини да не намираме любовта, колкото и да я търсим.

В живота ти няма място за любов

Готова си, искаш да имаш връзка и искаш да създадеш семейство, но и днес не можеш да се видиш с новия си приятел, защото имаш работа? През уикенда пък гледаш да свършиш лични задачи или да се видиш с приятелите си. А може би имаш дете и си отдадена само на него?

Каква е причината: Твърде заета си и в света ти има място за всичко друго, но не и за любов.

Какво можеш да направиш?

Не се прави на супергероиня, няма как да свършиш всичко, и то сама! Преосмисли приоритетите си, ако искаш да си щастлива. Най-важното е да обичаш себе си – кажи на шефа ти, че не можеш всеки ден да оставаш след работно време, или пък си намери друга работа, просто започни да се прибираш у дома на време, нека родителите ти гледат детето за една вечер, отложи срещата с приятелите си, за да можеш най-накрая да се срещнеш с потенциалната си половинка.

Още страдаш по бившия

Най-накрая си намерила време за романтична среща. Прекарваш часове пред огледалото, пробвайки различни тоалети и представяйки си неговия възхитен поглед, твоята закачлива усмивка и шегите, които ще си разменяте цяла вечер. Но точно преди да излезеш, изведнъж ти се доплаква. Просто винаги се сещаш за бившия си, когато мислиш за любов. Той е бил чаровен, смел, мил, грижовен – просто перфектен. Всеки един психолог ще те посъветва да загърбиш бившите си връзки, защото те принадлежат на миналото ти и нямат място в настоящето.

Каква е причината: Още не можеш да преживееш предишната си връзка и в сърцето ти няма място за нова любов.

Какво можеш да направиш?

Отговори си на следния въпрос: Защо все още страдам, защо все още ме боли? Връзката ти е вече в миналото, а машина на времето още не е измислена, така че не можеш да се върнеш назад и да промениш нещата. Освен това бившият ти едва ли е бил идеален, такъв е само в главата ти, и то в момента, защото раздялата замъглява преценката ти. Психоаналитикът Ото Кернберг твърди, че подсъзнателните ни емоции и фантазии оказват влияние върху настоящата ни връзка и могат да я съсипят.

Прекарваш твърде много време у дома

Умората, лошото време и мързелът са редовните ти оправдания да не излизаш навън освен когато са налага. А и днес е излязъл нов сериал, който искаш да гледаш, взела си си нова книга, която искаш да прочетеш, а и е време да завършиш онзи гоблен, който почна преди месеци... Затова си оставаш вкъщи. Дори през уикенда и на празниците си намираш оправдание, за да си останеш вкъщи. Когато пък излизаш, ти става тъжно, че си сама, а останалите са по двойки.

Каква е причината: Домът вече не е твоята крепост, а твоят затвор.

Какво можеш да направиш?

Много добре те разбираме, защото всеки има нужда да остане сам и да презареди батериите си, а мързеливите следобеди, когато навън се сипе дъжд, а ти си сгушена на топло под одеялото с книга в ръка, са толкова спокойни и приятни. Но нека бъдем честни – ако никога не излизаш от вас, накрая на деня ще си уредиш среща само с хладилника ти. Не че не можеш да срещнеш любовта и онлайн, но извън дома ти съществува не по-малко интересен свят и трябва да направиш някакво усилие да се впишеш в него.

Не обръщаш внимание на външния си вид

Излизаш доста често навън, но мъжете забелязват само приятелките ти. Сервитьорите им се усмихват, дори флиртуват с тях, а твоята поръчка записват със сериозно изражение. Всички се обръщат след приятелката ти, защото е облякла изумителна червена рокля, докато ти си просто невидима.

Каква е причината: Престанало е да ти пука за външния ти вид.

Какво можеш да направиш?

Не ти трябва мъж, който да е с теб само заради външния ти вид, а и майка ти сигурно ти е казвала, че хората ще те обичат заради вътрешната ти красота и интелигентността ти. И това е така! Но преди да разцъфне любовта, има период на привличане. Психологът Лайл Лоундес смята, че първото впечатление е основата на всяка бъдеща връзка. Разбира се, изключително важна е да си интелигентна и добра, но и не забравяй да се грижиш за външния си вид. Още повече че не е толкова трудно да изглеждаш добре – не е нужно да носиш най-модерните дрехи, за да впечатлиш мъжете, те не се интересуват от модата, а дали дрехите ти отиват и ти стоят добре.

Много се влияеш от мнението на родителите си

Най-накрая си се влюбила, разказваш на родителите си за него. Майка ти разпитва за хобитата му, баща ти пита за работата му. Накрая решават, че момчето не е достатъчно добро за теб. Ти предпочиташ да послушаш родителите си, защото не искаш да ги разочароваш, а и може би са прави, все пак ти мислят доброто. Но не се притеснявай, едно проучване, проведено от учените от Университета на Бристол, показва, че родителите много често не одобряват изборите на децата си и това е съвсем нормално.

Каква е причината: Мнението на родителите ти е по-важно от твоето собствено.

Какво можеш да направиш?

Разбира се, че уважаваш родителите си. Съвсем нормално е те да не харесват по нещо в твоята половинка, но родителите ти вече са открили любовта и са създали семейство, сега е твой ред да направиш избор. Следвай сърцето си.

Не искаш да пробваш нищо ново

Ти си сладка, красива и независима. Нямаш проблеми да излизаш често навън, но с приятелките ти винаги отивате в едно и също кафене, винаги гледаш романтични комедии, интересуваш се само от ограничен брой теми и хобитата ти са типично женски, така че и в групата ти по пилатес не можеш да срещнеш интересен мъж. Поставяш хората в рамки и имаш много тесен мироглед. Не искаш да дадеш шанс на никакви нови занимания.

Каква е причината: Страх те е от различното и затова не искаш да пробваш нищо ново.

Какво можеш да направиш?

Трябва да разчупиш рутината, която сама си си наложила. Светът е голям и пъстър, а любовта те чака някъде далеч от обичайните места и хобитата ти.