Когато става дума за организация, кухненските чекмеджета и килерът са последните места, за които се сещаме. Те са пълни с различни хранителни продукти, подправки и кухненски приспособления, които много добре си живеят сред хаос и безпорядък. Но ако преосмислите философията си за кухненския килер и отделите време да го подредите, ще откриете колко по-лесен ще стане животът ви, а килерът дори ще придобие малко чар.

Опитайте тези няколко прости, но красиви начина да подредите килера и кухненските чекмеджета. Сигурни сме, че промяната ще ви хареса.

1. Използвайте красиви контейнери за еднотипните продукти

Ако обичате да правите печива, можете да съхранявате всички необходими съставки в еднотипни стъклени контейнери и да ги сложите на едно място. По този начин даденото чекмедже ще изглежда много по-подредено, чисто и приятно. Освен това така лесно ще забележите кога необходимите ви продукти намаляват и ще можете навреме да се запасите с още брашно, сода и прочие. Друго предимство на стъклените контейнери е, че чекмеджето ви ще бъде по-хигиенично и няма нужда да се притеснявате от разни досадни буболечки, които харесват отворените пакети с храна.

2. Надпишете бурканчетата

Плюсът да държите продуктите в оригиналните им опаковки е, че лесно можете да ги различите, но само толкова. Много по-организиран метод е да ги сложите в бурканчета и да ги надпишете. Етикетите са много важни, за да не се получат разни гафове при готвенето, защото някои продукти твърде много си приличат. Можете да надпишете бурканите със специален маркер, да принтирате етикети или да ги измайсторите ръчно – възможностите са безброй.

3. Използвайте кошници

Когато става дума за организация на кухненския килер, никога не можете да сбъркате с няколко красиви кошници. Освен това те се продават във всякакви размери и стилове, така че можете да изберете онези, които подхождат най-добре на дома и вкуса ви. Не е нужно да избирате и класическите дървени кошници, има много варианти от тел или пластмаса. Те са симпатичен начин да намерите място на продуктите, които иначе се чудите къде да сложите.

4. Използвайте курсив

Независимо дали сте подредили продуктите в чекмеджета или върху рафтове, най-добре е да ги разпределите по категории, за да намирате всичко по-лесно и бързо. Ако искате да добавите и малко чар на тези рафтове, използвайте елегантен курсив, за да ги надпишете. По този начин ще внесете индивидуалност в иначе скучния шкаф. Единият вариант е директно да надпишете чекмеджетата и рафтовете с боя, а другият е да принтирате табели, ако не искате курсивът да остане за постоянно.

5. Оползотворете и стените

Понякога да откриете място в килера или кухнята е истинско предизвикателство – пространството по пода е ограничено, празно място в чекмеджетата просто не съществува и ти вече се чудите какво да правите. В такива моменти можете да използвате стените – стенните органайзери са много практични и модерни, освен това има най-различни видове, които да паснат на вкуса ви – текстилни, дървени, метални или пък създадени от вас самите.

6. Сложете въртящи се подноси

Най-важното при подреждането на килера е лесно да достигате това, от което имате нужда. Ето защо въртящите се подноси са много удобни. Английското име на това приспособление буквално означава „Мързеливата Сюзан“, защото ще ви спести много усилия да ровите из шкафа, докато откриете това, което ви трябва. Върху въртящата се табла можете да наредите бурканчета или шишенца и само с едно завъртане да достигате необходимия продукт, вместо да разбутвате всички останали. Ако пространството е голямо, можете да инсталирате дори няколко такива табли.