В любовта има и много други малки, подмолни предателства, които нямат нищо общо с изневярата, но също причиняват болка. За тях говори Джордана Токачели, експерт по любовни въпроси, която е работила с хиляди мъже и жени от цял свят.

„В моята практика съм чула безброй истории на мъже, жени и двойки. Пред мен те разказват за най-големите си страхове, най-силните си копнежи и най-идеалистичните си представи за своя интимен живот.

Всички знаем, че сексуалното предателство е едно от най-болезнените препятствия, през които може да премине една двойка. Но, оказва се, изневярата е само един от начините да саботирате връзката си. Това са шест от най-коварните постъпки, с които предавате връзката и любимия си човек.

1. Пренебрегваш връзката си

Връзките са живи и динамични. Те трябва да се поддържат всеки ден.

Познавам много хора, които смятат, че щом са намерили страхотен партньор, не е нужно да полагат повече усилия, а връзката им сама ще се поддържа. Така че, вместо времето с партньора да им е приоритет (както в началото), те оставят връзката на заден план.

Връзката ти няма да процъфтява, ако се грижиш за нея само когато ти изнася. Това пренебрежение един ден ще доведе до вашата раздяла. Твоят партньор заслужава много повече от остатъците от времето и вниманието ти.

2. Занемаряваш се физически и психически

Някои двойки достигат до онова ниво на комфорт, в което спира да им пука как изглеждат, започват да се занемаряват физически и психически. Това води до лоша комуникация, самодоволство и игнориране на чувствата на партньора.

Когато спреш да се стремиш да бъдеш най-добрата версия на себе си, започваш да носиш във връзката ви по-малко радост и удовлетвореност. Всъщност противоположните емоции ни завладяват – започваме да чувстваме скука и недоволство.

Истинската близост с партньора изисква да ценим себе си. Ако се грижиш за себе си, това ще подобри връзката ти.

3. Поставяш статуса си на обвързана преди качеството на връзката

В нашата култура постоянно получаваме индикации, че не сме достатъчно добри, красиви и желани, ако сме сами. В резултат на това много жени предприемат фанатично търсене на партньор само и само да получат пръстен и да минат под венчилото.

Това придава на етиката „обвързана” много по-голямо значение, отколкото истинската връзка. Тогава всичко, което наистина има значение – комуникацията, интимността, привличането – ще пострада и връзката между вас ще отслабне.

Трябва да създадете здраво приятелство с партньора ви, да се интересувате от него. Запитайте се дали това е връзката, която наистина искате, и как можете да я подобрите.

4. Използваш партньора си

Ако не си наистина доволна от себе си като личност, обикновено пренасяш отговорността за собственото си щастие върху друг. Това изтощава емоционално партньора ти.

Виждала съм много хора, които отказват да положат усилия за собствения си напредък, затова поверяват щастието си в ръцете на партньора си. Това води до неравнопоставеност, защото единият предимно дава, а другият взима.

Когато поемем отговорността за собствените си емоции, позволяваме на партньора ни да ни обича като равни. Така и двамата ще сте по-щастливи.

5. Държиш да си „права” много често

Един от най-вредните начини, по който несигурните хора реагират, е да унижават другите. Виждала съм такива случаи в много от двойките, с които работя. Когато се чувстваме уплашени, застрашени или притиснати от някого, ние се опитваме да се предпазим като го нападнем или унижим. За много хора това е по-лесният избор, защото алтернативата изисква да признаят своята уязвимост.

Унижението може да се изразява в тона на гласа, жестовете или различни изказвания. Всички те показват, че смятаме отсрещната страна за по-нисша от нас. Можеш да унижиш някого само като завъртиш очи или бъдеш саркастична. Ето няколко примера за унижаващ език:

„Какво ти става?”

„Държиш се точно като майка си.”

„Дръж се като мъж.”

„Ти не си добре.”

Трябва да се научиш да изразяваш чувствата си, без да обиждаш някого , да го съдиш или да го подценяваш. Защото желанието винаги да сме прави бавно разрушава емоционалната ви връзка и ще разклати стабилността на взаимоотношенията ви. За да има интимност между двама души, те трябва да се чувстват сигурни. А без интимността връзката е обречена да се разпадне.

6. Опитваш се да промениш партньора си

Съвсем естествено е да се променяме с времето, а връзката ви трябва да се нагоди към тези промени. Но връзката ти ще пострада, ако се опитваш да промениш изначално партньора си. Тези опити за промяна предупреждават любимия ти, че ти не го приемаш такъв, какъвто е... или че ще го обичаш повече, ако...

Това не е безусловна любов. Това е любов, която се ръководи от списък, на който партньора ти да отговаря.

Когато се опитваш да промениш партньора си (неговия гардероб, начина, по който говори, кариерата и мечтите му), му заявяваш, че можеш да го обичаш само ако захвърли истинската си същност и приеме тази, която му предлагаш. Така го заставяш да избира между истинското си аз и това да бъде обичан. Такъв избор никога не води до нещо добро, защото партньорът ти скоро ще започне да изпитва гняв към теб и твоите подмолни трикове. Или го приеме такъв, какъвто е, или се разделете за доброто и на двама ви.

Изневярата е сериозно прегрешение, но може би трябва да се запиташ дали не предаваш партньора си и по някои от тези начини. Замисли се и може би ще си отговориш на въпроса дали трябва да сте заедно и дали връзката ви ще издържи проверката на времето.”