Когато стане дума за взаимоотношенията ни, много често се оказваме неподготвени. Голяма част от проблема се крие във факта, че приемаме за нормални някои навици, които всъщност рушат връзката ни бавно и сигурно! 
Ето шест признака на нездравословни отношения, които макар и донякъде да са обичайни, крият в себе си опасности.

1. "Кой е по-прецакан"

Партньорите си припомнят един на друг минали грешки и водят виртуална сметка на точките. Ако една двойка не може да премине към следващия етап, връзката се превръща в безкрайна игра на "Кой е по-прецакан". С една дума - тези връзки стават на пух и прах.

Защо това е лошо? Точкуването и постоянното припомняне на минали грешки води до неудовлетвореност и до опити партньорът ни да се изкара партньора по-добър от нас, но без да се решават проблемите.

Какво трябва да се направи? Престанете да напомняте на партньора си за минали грешки. Забравете за точките. Провалът преди три години няма никакво значение. Всеки човек е сбор от последните дела, така че го приемете такъв, какъвто е.

2. Намеци и пасивна агресия

Вместо да говори открито за своите желания и опасения, партньорът ви тласка към необходимото решение и тайно ви отмъщава.

Защо това е лошо? Това показва, че липсва общуването с партньора. Няма извинение за пасивно-агресивното поведение, което води до липса на доверие и фалшиво чувство за сигурност.

Какво да се направи? Говорете открито за проблемите и желанията си. И ще видите, че вашият партньор ще ви подкрепи.

3. Емоционален шантаж

Един от партньорите се оплаква от поведението на другия и заплашва да прекъсне отношенията. Вместо да кажат: "Струва ми се, че си равнодушен към мен", такива хора казват "Не мога да се срещам с човек, който не проявява никакви чувства към мен."

Защо това е лошо? Това е емоционално изнудване и създава един тон излишни проблеми. Всяка малка кавга се раздува до размерите на слон. За партньорите е важно да чувстват, че могат да изразят недоволството си без да развалят отношенията. В противен случай те потискат чувствата си, което води до недоверие и манипулации.

Какво трябва да се направи? Да преживявате проблемите в отношенията си е прекрасно.Това означава, че вие сте един нормален човек. Но е важно да се разбере, че привързаността и любовта са две различни неща. Партньорите, които могат спокойно да обсъждат проблемите, без упреци, обвинения и изнудване, укрепват отношенията си.

4. Обвинявате партньора си за собствените си лоши преживявания

Да кажем, че сте имали лош ден. Единственото нещо, което искате е да се върнете по-скоро у дома. В такива моменти е важно да не изливате лошото си настроение върху партньора. Той не е виновен за това, че обстоятелствата са се стекли зле.

Защо това е лошо? Да обвинявате партньора си за собствените си негативни емоции - това е фина форма на егоизъм и класически пример за неспособност да се разделят личното от общото. Когато обвинявате своя партньор за собствените си лоши чувства, вие създавате прецедент. Отсега вие и вашият партньор ще асоциирате лошото настроение с действията, въпреки че те не са свързани. Животът на единия от партньорите започва да се върти само около настроението на другия.

Какво да се направи? Поемете отговорност за емоциите си. Не забравяйте, че когато хората се чувстват виновни, те крият чувствата си и взаимно се манипулират.

5. Нездравословна ревност

Дразни ви това, че партньорът ви обръща прекалено голямо внимание на някой друг? Ставате подозрителен и се опитвате да контролирате социалния кръг на партньора си: проверявате му телефона, пощата, социалните мрежи?

Защо това е лошо? Някои вярват, че липсата на ревност - означава безразличие. Но всъщност ревността създава огромни проблеми. Тя унижава партньора и разрушава доверието между вас.

Какво трябва да се направи? Доверете се на партньора си. Звучи банално, но друг начин няма. Е, малко може да ревнувате, разбира се. Но не отивайте твърде далеч. Не унижавайте партньора си. Вие трябва да се справите с пристъпите на ревност.

6. Шопинг и подаръци за решаване на проблемите

След голяма кавга или разправия, много двойки не разбират проблема и се опитват да забравят за него с помощта на шопинг и скъпи подаръци.

Защо това е лошо? Това не само че измества проблема в отношенията на заден план, но също така внася и привкус на меркантилност. Само се замислете какво би се случило, ако след всяка кавга мъжът води момичето си на ресторант? Това ще й даде стимул непрекъснато да се кара с него и да го кара да се чувства виновен. В резултат - безотговорно отношение, постоянно сърдито момиче и момче, което се чувства меко казано като банкомат.

Какво трябва да се направи? Решаване на проблема в отношенията. Доверието е подкопано? Поговорете за това. Някой се чувства подценен? Вслушайте се в партньора си и предприемете някакви действия. Подобрете контакта. Подаръците не могат да възстановят доверието и здравословната атмосфера. Правете си подаръци, не защото всичко е лошо, а защото е добре.  Не прикривайте проблемите!