Когато дадена планета е в ретрограден период, нещата могат да станат доста щури.

В случай, че не знаете какво означава това – става дума за периода, в който движението на дадена планета в небето изглежда сякаш променя посоката си и почва да се движи назад. По това време Земята обичайно преминава покрай външна планета, която се движи бавно или пък покрай Земята минава вътрешна планета, която се движи по-бързо. Това кара планети като Меркурий например да стават „ретроградни“.

Всъщност цялото събитие е само оптична илюзия – планетите всъщност никога не се движат назад. Това би било налудничаво! Може би затова точно така ни карат да се чувстваме, когато това се случи.

Сега, след като знаете какво означава ретроградна планета, трябва да научите още нещо – това не е лошо! Просто четете нататък.

Думичката ретрограден и в частност нейната представка „ре“ означава връщане назад. Подобен период ни дава възможност да забавим темпото и да направим отново или да поправим неща от миналото. Може отново да влезем в контакт с хора, с които не си говорим или пък да преразгледаме целите, които не сме постигнали – или просто да си направим равносметка за заетия ни живот. С други думи това е шанс да довършим незавършените дейности в живота си и да се насочим към по-добри и нови неща.

Сега вероятно се чудите кои планети имат ретрограден период през 2019 и как това ще ни засегне. Готови сме с отговора:

Меркурий

Ретрограден период в Риби: 5 март – 26 март

Ретроградният Меркурий е познат на повечето хора. Първо той ще „обърне“ посоката си на движение в знака Риби през периода 5-26 март. Можете да очаквате магични неща – всичко ще стане по-ясно. Интуицията и подсъзнанието ни ще играят повече от обичайното – все пак неслучайно Рибите са най-мистичния и интуитивен знак.

Все пак този период има и своите лоши страни. Комуникацията и точността ни може да не са на ниво, но само защото ще слушаме повече със сърцата, отколкото с ушите си. Все пак положителните страни са повече – той ще запали креативността в нас и е време за нови възможности и вдъхновение.

Ретрограден период в Лъв и Рак: 9 юли – 30 юли

Затегнете коланите, защото Меркурий ще бъде ретрограден в могъщия знак на Лъва. Можете да очаквате, че това ще бъде социално време, пълно със забавления и смях. Адаптирайте се към увереността и доминантността на великия Лъв и стъпвайте смело напред. Сега е време да натиснете газта до дупка и да свършите нещата по своя начин.

Но внимавайте! Понякога това може да се обърне срещу вас и да си повярвате твърде много. Бъдете дръзки, но не прекрачвайте границите си. Приемете това като шанс да станете лидер, но не позволявайте това да ви замае главата. Лъвовете са забавни, имат собствено мнение и са много вълнуващи, а вие ще бъдете изкушени да водите подобен начин на живот.

Ако Меркурий в Лъв ви се струва напрягащ, за ваше щастие той ще се върне в знака на Рак и това ще ви даде повече спокойствие.

Ретроградният Меркурий в Рак ще ни позволи да оценим нещата на по-бавно и дълбоко ниво. Ако по това време изпитвате носталгия по дома и копнеете за семейна близост и любов, това е напълно нормално. Това време ни кара да се свържем със семействата си и да задълбочим връзката си. Меркурий в Рак иска да се чувстваме обичани и в безопасност. Този ретрограден период ще ни позволи да отстъпим назад и да слушаме, вместо само да говорим.
Разбира се, важно е да осъзнаете, че както всеки ретрограден период, така и този на Меркурий в Рак има своите слаби страни. Възможно е тези семейни сбирки да създадат напрежение, затова бъдете внимателни. И все пак като управител на семейството и дома, Ракът винаги ще работи в наш интерес, дори и в ретроградния си период.

Ретрограден период в Скорпион: 1 ноември – 18 ноември

Верен на знака си, Меркурий в Скорпион е пълен с наситени емоции. Това е време, което може да донесе сериозни проблеми. Скорпионът иска да достигне до дъното на всичко, затова ще бъдете подложени на тежки изпитания.

Ретроградният Меркурий в Скорпион ще ни накара да мислим по различни начини. Това е много логично време, което ще ни помогне да се отървем от мисли и идеи, които са разрушителни и ще ни накара да се съсредоточим върху положителното. Този период е време за личното ви пространство, но ще ни накара да се съмняваме и да не се доверяваме на останалите. Тъй като сме склонни да бъдем по-честни и да излезем от зоната си на комфорт, за да пораснем, крайната цел е да се отворим, вместо да прикриваме намеренията си.

Ретроградният Меркурий в Скорпион може да бъде мрачен период, но ни позволява да се вгледаме внимателно във връзките си и да формираме по-близки връзки с онези, които обичаме.

Юпитер

Ретрограден период в Стрелец: 10 април – 11 август

Най-голямата планета в Слънчевата система ще бъде ретроградна следващата година! Започнете да търсите билети за всички кътчета на света, които искате да посетите, защото Юпитер ще бъде ретрограден в най-приключенски настроения знак през 2019.

Ретроградният Юпитер в Стрелец ще ни накара да излезем от зоната си на комфорт и да започнем да мечтаем по-дръзко от всякога. Все пак нашите мечти могат да излязат извън контрола си – окрилени от тях често започваме да живеем във фантазията вместо в реалността и сме склонни да си поставяме цели, които са недостижими за нас. Важно е да отбележим, че мотото на Стрелеца е „Пътят до целта е половината от забавлението“. Затова не се тревожете, ако не успявате всеки път – пуснете се по течението и се насладете на забавлението.

Непрекъснато ще искаме да учим, учим и учим през този период. Не просто желаем да увеличаваме знанието си, но и да търсим истината. За съжаление, това може да ни отведе по недотам красив път. Отдадеността ни на истината може да бъде сериозна, което може да предизвика у нас осъдителност и дори чувство на превъзходство. Но ако се отворим към нови мнения и знания, ще обогатим живота си.

Ключовата дума е „отворен“. Ретроградният период ни кара да отворим съзнанията си за новите възможности, които ни се дават. Затова търсете нещата, които сте искали да видите, правете това, за което си мечтали и се наслаждавайте!

Сатурн

Ретрограден период в Козирог: 30 април – 18 септември

Сатурн среща своя равностоен противник в лицето на Козирога. Това е двойка, създадена в Рая – може да звучи клиширано, но е истина. Сатурн е управител на Козирог, а както планетата, така и знака търсят дисциплина, усърдна работа и успехът, който произтича от тях. Сатурн в Козирог е истински лидер. Можете да очаквате да полагате допълнителни усилия през този период.

Но силното ни желание да успеем ще бъде съпроводено от дълбок страх от провала. Определено ще се тревожим повече от обичайното, но е важен начинът, по който се справяме с тези тревоги. Ако не им позволяваме да ни обезкуражат, ще открием, че мотивацията ни става по-силна и ще надделее страховете ни. Това може и да не е най-приятният и спокоен ретгрограден период, но определено ще е най-възнаграждаващият, затова се възползвайте.

Ретроградният Сатурн в Козирог ще ни предизвика да анализираме своята независимост и начина, по който се справяме с амбициите. Ако поемем твърде много дини под една мишница, ще почувстваме физическа и ментална преумора, но правилното разпределяне на времето и организираното планиране ще ни доближат до ползите от отдадената ни работа и усилията, които сме положили.

Уран

Ретрограден период в Телец: 7 август 2018 – 6 януари 2019 и 12 август 2019 – 1 януари 2020

Телецът и Уран са общо-взето пълни противоположности, затова можете да очаквате доста странни неща, когато се съберат. Телецът е устойчив, а Уран обича неочакваните и големи промени.

Но този ретрограден период е чудесен за нас, тъй като ни позволява да натиснем бутона „пауза“ и да се радваме на хубавите неща както в света, така и в самите нас. Това е време на лична самооценка, което ни позволява да се освободим от всякакви опустошителни мисли. Уран в Телец ще ни помогне да строим по-добри и здрави връзки с най-важния човек в живота ни – самите ние. И тъй като този период е цели пет месеца, ще имаме доста време да поработим върху тази важна връзка.

Това време може да бъде много трудно за Телците, тъй като те ценят стабилността и спокойствието в живота си. Те не понасят изненадите, затова промените, които правят са винаги внимателно обмислени и анализирани. Телците са известни със своята отговорност, но понякога това работи срещу тях, тъй като са склонни да отказват добри възможности. Трябва да опитат да намерят баланса между стабилността и отвореното съзнание през този период.

Ретрограден период в Овен: 7 август 2018 – 6 януари 2019

Вие ли сте следващият Чарлс Дарвин? Определено можете да станете, когато Уран стане ретрограден в първия знак от зодиака. Всички можем да очакваме огромни променящи света неща да се случат в този период. Както стана ясно по-рано, Уран става ретрограден под знака на Телец, но се „връща“ до предходния знак на Овена, който има съвсем различен ефект върху нас и живота ни.

Когато Уран и Овен се сблъскат, това може да разклати земята! Правят се нови открития, а човечеството се среща с гениални нови идеи. Затова ако имате желание да направите голямо научно откритие, този период ви дава пълната свобода. Този период не е свързан само с напредъка на човечеството – себеоткриването също играе голяма роля. Уран в Овен ще ни накара да си зададем всички важни въпроси и ще ни помогне да се превърнем в най-добрата възможна форма на себе си. Ще се сблъскаме със страховете си и ще изчистим живота си от всичко, което ни пречи да бъдем такива, каквито винаги сме мечтали.

Това със сигурност е ободряващо време. За съжаление, твърде лесно ще е за нас да си повярваме повече от необходимото заради страстта на Овена, която гори в нас. Този знак е известен с тенденцията си да бъде импулсивен, така че трябва да помним да внимаваме през този период и да мислим внимателно преди да се ангажираме с каквото и да било решение.

Е, какво чакате? Разперете криле и се отдайте на целите си, докато този период тече. Можете да бъдете следващия Дарвин, Ерхарт или най-доброто от всичко – себе си!

Нептун

Ретрограден период в Риби: 21 юни – 27 ноември

Добре дошъл у дома, Нептун. Когато Нептун навлезе в знака на Рибите, той си е точно на мястото. Нептун в Риби означава съюз – този ретрограден период се появява, за да ни напомни, че всички сме тук заедно.

През това време се свързваме по-близо един до друг, но и ставаме по-близки с природата. Нептун в Риби ни носи обострено внимание към околната среда и нуждите ѝ. Ефектите на замърсяването стават по-силни от обичайното? Това е Нептун в Риби, който ни показва колко е важно да се грижим за природата.

През този период се появява ново уважение към телата ни и начина, по който се отнасяме с тях. Водени сме от желанието да живеем по-здравословно и може да потърсим алтернативни и естествени начини да го правим. Не се учудвайте, ако изпитвате желание да рециклирате или да се грижите за опазването на околната среда – това е просто част от магията на Нептун в Риби.

Плутон

Ретрограден период в Козирог: 24 април – 3 октомври

Малките неща могат да окажат сериозно влияние – това никога не е било по-вярно, отколкото за Плутон в Козирог. Този ретрограден период иска резултати и трябва да се съсредоточи, за да ги види в реалността. Плутон в Козирог е като да се бориш с две много силни и упорити алфа характера. Те понякога може да не са на едно мнение, но успяват да загърбят различията си и да работят за най-добрия възможен изход от ситуацията.

Залозите са много високи по време на този ретрограден период. Плутон в Козирог ни предизвиква да дадем всичко от себе си или изобщо да не започваме. Може да звучи рязко, но ретроградният период иска да знаете, че с големите рискове идват големи награди. Постоянството на Плутон в Козирог понякога е толкова поразително, че може да изгубим от поглед нашата крайна цел и дори да станем малко егоистични в постигането ѝ.

Важно е понякога да се отдръпвате през този период и да уважавате, че и другите хора могат да имат значимо мнение, дори и то да е противоположно на вашето. По време на този ретрограден период нашето чувство за себе си става все по-голямо. Поемаме отговорност за действията си повече от всякога, но пък и се чувстваме по-положително настроени от обичайното, което влияе и на света около нас.