Според експертите повечето бременни жени и наскоро родилите майки се сблъскват със синдрома „мамнезия“, т.е. с отслабването на паметта и постоянното забравяне. Това е един доста влудяващ страничен ефект, причинен от разбърканите ни хормони. Затова днес искаме да ви споделим няколко съвета, с които ще облекчите това състояние, а може би и изцяло да забравите, че сте имали такъв проблем.

1. Придържайте се към определен график на хранене

По принцип всяко бебе е различно и понякога стриктният график не е най-доброто решение, но когато имаш мамнезия, е по-добре да се придържаш към рутината. Най-добре е да храните бебето на всеки 2 часа и половина или 3 часа. Навийте си аларми, ако е необходимо. Ако бебето започне да плаче между храненията, потупайте го по гръбчето, може би в стомаха му просто има въздух и след като се оригне, ще му олекне. Не бързайте веднага да го храните.

2. Лягане по график

Много бебчета заспиват, докато се хранят, и майките не обичат да ги будят. Но според експертите е хубаво бебето да остане будно половин час след хранене и тогава да бъде сложено да спи. Иначе ако бебето постоянно спи през деня, през нощта ще иска вниманието ви и вие никога няма да се наспивате. Опитайте се да се придържате към един график поне през първите месеци.

3. Отделете малко време за тренировки

Доказано е, че физическата активност подобрява работата на мозъка и се бори с краткосрочната загуба на памет. Освен това след раждането мускулите на корема и на таза са отпуснати и най-добрият начин да ги върнете във форма е да включите малко упражнения в ежедневието ви. Разбира се, не веднага след раждането.

Разходките и йогата са много добро начало. А тук ще намерите упражнения, които да правите с детето ви.

4. Здравословното меню

Качествената и здравословна храна също помага за това мозъкът ни да остане в топ форма, така че ви препоръчваме да приемате много зеленчуци и плодове в различни цветове. И преди сме говорили колко полезна е цветната диета, с която ще си набавите всички необходими вещества. Консумирайте повече сурови ядки, пълнозърнести храни, риба, плодове и много зеленчуци. Не забравяйте да пиете и много вода. За готвене използвайте зехтин или рапично масло.

5. Правете едно нещо, а не няколко наведнъж

Да, ние жените обичаме да правим няколко неща едновременно, но с мамнезията това ни се струва по-трудно от обикновено. По-добре е да се съсредоточите се върху едно нещо и да го направите качествено, отколкото да правите три неща едновременно и да не ги свършите добре. Научете се да приоритизирате и да се лишавате от някои ненужни неща.

6. Правете си списъци

Започнете да си пишете списъци със задачи за всеки ден. Така ще сте сигурни, че няма да забравите важна среща и ще организирате времето си по-добре.

След като бебето свикне с една рутина, може да помислите върху собствения ви график. Тъй като вече ще знаете какво прави бебето във всеки час на деня, ще знаете точно кога сте „свободна“ да се занимаете с други задачи.